Last news in Fakti

21 Юли, 2019 13:10 2 183 2

Ключова оставка в британския кабинет

  • оставка-
  • великобритания-
  • дейвид гок-
  • министър-
  • борис джонсън-
  • брекзит

Министърът не е съгласен с Борис Джонсън

Ключова оставка в британския кабинет - 1
Снимка: Shutterstock

Британският министър на правосъдието Дейвид Гок потвърди информацията, че възнамерява да подаде оставка на 24 юли, разкрива в. "Сънди таймс". Оттеглянето му става преди следващият премиер на страната, който се очаква да бъде бившият външен министър Борис Джонсън, да встъпи в длъжност.

Решението на Гок е сигнал за неговото несъгласие с позицията на Борис Джонсън, че може да се достигне до Брекзит без сделка. "Ако за да остана в кабинета, е необходимо да подкрепя идеята за напускане на ЕС без споразумение на 31 октомври, за което Джонсън каза няколко пъти, то аз не съм готов да се присъединя към това", каза Гок.

"Като се има предвид, че съм член на кабинета, след като Тереза ​​Мей стана министър-председател, считам, че е правилно да подам оставка", заключи министърът на правосъдието, цитиран от "Новини Лондон". В петък "Таймс" съобщи, че трима членове на британския кабинет, включително Гок, финансовият министър Филип Хамънд и министърът на международното развитие Рори Стюарт, планират да напуснат постовете си, преди новият премиер да встъпи в длъжност.

На 24 май Тереза Мей обяви оставката си, първо от поста лидер на управляващата Консервативна партия, а след това от поста министър-председател заради невъзможността да осъществи оттеглянето на страната от ЕС. Победителят от състезанието за неин наследник ще бъде обявен на 23 юли. За фаворит се смята евроскептичният Борис Джонсън. Негов съперник е настоящият външен министър Джеръми Хънт.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Англетата

    12 5 Отговор
    са пълна отврат! Напред - назад! И не спират да сънуват кошмари с Путин!
  • 2 среднощен

    0 1 Отговор
    С тези оставки новия премиер би трябвало да си "свери часовника"... Който и да изберат консерваторите в Кралството, няма да му бъде леко...
Новини по държави: