Last news in Fakti

23 Юли, 2019 11:14 2 820 4

4 кафета на ден? Може!

  • кафе-
  • здраве-
  • кофеин

Консумацията на 4 чашки от напитката дневно е в здравословните граници, твърди ново изследване

4 кафета на ден? Може! - 1
Снимка: Shutterstock

Като че ли всеки ден се появява ново изследване за ефекта от консумацията на кофеин или кафе, съобщи ЮПИ.

Учени изследваха ефекта от консумацията на кафе върху почти всеки аспект на здравето, от смъртността до състоянието на сърцето, костите, бъбреците, черния дроб, до плодовитостта. Експерти смятат, че консумацията на 4 чашки кафе дневно е в здравословните граници.

В някои случаи резултатите от отделни изследвания върху един и същ аспект от консумацията на кафе са противоречиви и това става причина за объркване.

Подробен анализ на публикуваните в Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety резултати от 1277 изследвания установи, че потенциалните ползи от умерената консумация на кафе надхвърлят по значимост рисковете. Публикуваните резултати от изследване за ползите от приема на кофеин за здравето на сърцето оборват заключения отпреди 20 години. Но каква е умерената консумация на кафе? Отговорът е около 4 чашки дневно.

Изследване на Австралийския център за прецизно здравеопазване фокусира вниманието върху консумацията на кафе в здравословни граници и заключи, че изпиването на 6 или повече чашки дневно застрашава здравето на сърцето. Подобна консумация може да доведе до високо кръвно налягане - рисков фактор за сърдечни болести.

Кофеинът не е единствената активна съставка в кафето, но да се държи сметка за милиграмите кофеин е добър начин да се следи приемът му. Лимитът, определен от Американското управление за контрол на храните и лекарствата, е 400 милиграма кофеин дневно. Една чашка кафе съдържа средно 80 милиграма кофеин.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозефино

    4 0 Отговор
    наздраве
  • 2 Онур

    6 0 Отговор
    По 4 свирки на ден също може. Нали бе Хасане?
  • 3 Borislav Popov

    4 0 Отговор
    Трябва поне 2 от кафетата да са с коняче и тогава може !
  • 4 пет бутилки ред бул

    1 0 Отговор
    Проблемът не е само в количеството кофеин. Макр че, той е в различно количество при различните видове кафе. Кафето възбужда нервната система, а действа и като диуретик. Четири чаши, разпределени равномерно в денонощието действат по един начин, а изпити през половин час - по друг начин!