Last news in Fakti

25 Май, 2012 16:04 787 2

Десницата във Франция скарана преди изборите

  • франция-
  • десница-
  • никола саркози

По-малко от три седмици преди парламентарните избори във Франция, които левицата се надява да спечели, сред десницата започна война между хората на ръководни постове след загубата на бившия президент Никола Саркози, който се оттегли от политиката.

Враждебните действия бяха започнати от бившия премиер Франсоа Фийон, останал в сянката на Саркози през целия петгодишен мандат. Като заяви, че "вече няма естествен лидер" начело на бившата президентска партия Съюз за народно движение (СНД), той сложи край на имитацията на единство, която водачите на десницата искаха да афишират до изборите. Фийон визира директно Жан-Франсоа Копе, генерален секретар на СНД, който храни като него амбицията да бъде кандидат за президентските избори през 2017 г.

От своя страна Копе отвърна, че въпросът за лидерството на СНД "ще бъде поставен през септември" по време на изборите за председател на партията. "Няма да отговарям на никаква полемика, дължа го на активистите. Мой дълг е преди всичко да участвам в парламентарните избори", заяви той по време на посещение в Безансон.

Постът председател на СНД, заеман преди неговото избиране през 2007 г. от Никола Саркози и "замразен" по време на мандата му начело на страната, трябва да бъде подновен през есента, като ще даде на онзи, който го заеме, огромно предимство в надпреварата за кандидатурата за президентските избори през 2017 г. Освен Жан-Франсоа Копе и Франсоа Фийон, и други изтъкнати личности от десницата, като бившия външен министър Ален Жюпе, дадоха да се разбере за техния интерес, но се пазеха да го демонстрират открито.

Петдесет и седем годишният Никола Саркози заяви в нощта на загубата си от Франсоа Оланд на 6 май, че смята да бъде "един французин сред французите", но не бе твърде ясен относно намеренията си, припомня БГНЕС. Негови близки увериха, че той се е оттеглил окончателно от политическия живот. Едва предал властта, той веднага замина на почивка в Мароко със семейството си по покана на крал Мохамед VІ, на когото вече бе гостувал в миналото. Според бившия министър на вътрешните работи Брис Ортефьо, който е сред най-верните последователи на Саркози, той си почива в луксозната резиденция в Маракеш и не се информира за политическия живот.

"Ясно е, че Никола Саркози липсва на СНД, именно той бе в основата на успеха на тази политическа формация и след неговото излизане от политиката остана една празнота", каза Франсоа Фийон. Много десни водачи остро осъдиха изказването на бившия премиер по време, когато партията СНД е ангажирана в кампанията за парламентарните избори на 10 и 17 юни и е изправена пред двойната заплаха да загуби от левицата, а единството й да бъде нарушено под натиска на намиращия се във възход крайно десен Национален фронт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ahaha

    1 0 Отговор
    iskam da 4uia va6ite mnenia za snimkata, da vi vidim kolko ste zapoznati bulgarite s tozi simvol?! davam joker na bulgarin: ne tova ne e metallica, ne e rock ne e metal nikak daje! da 4ueme kakvo e spored vas?
  • 2 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор
    Тоя е евреин сатанист,запознати сме споко,или поне част от хората!