Last news in Fakti

25 Юли, 2019 18:38 1 276 3

Отново няма правителство в Мадрид! Следва криза

  • испания-
  • педро санчес-
  • подемос-
  • правителство-
  •  пабло иглесиас

Испанските депутати не подкрепиха социалиста Педро Санчес за премиер

Отново няма правителство в Мадрид! Следва криза - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Испанските депутати не подкрепиха кандидатурата на социалиста Педро Санчес за премиер на страната, предадоха световните агенции.

Това беше второто гласуване в парламента в рамките на седмицата. Във вторник Санчес не получи абсолютно мнозинство и така се стигна до гласуването днес, за което му беше нужно обикновено мнозинство. До последния момент Санчес водеше преговори с радикалната левица "Подемос", за да си осигури нейната подкрепа, но в крайна сметка това не се случи.

При гласуването Санчес получи 124 гласа "за" от всички депутати от Социалистическата партия плюс един депутат от по-малка партия. "Против" гласуваха 155 депутати. "Въздържали се" гласуваха 67 депутати. Санчес трябваше да получи подкрепата на 176 депутати от общо 350.

Малко преди вота Санчес призна, че няма да успее да го спечели и каза, че преговорите с "Подемос" за съставяне на коалиция са се провалили. "Споразумението не е възможно", заяви Санчес и упрекна "Подемос" за провала. Той заяви, че исканията на "Подемос" за власт в правителството са били прекалено високи.

Източници от "Подемос" казаха, че нейните депутати ще се въздържат при гласуването. Лидерът на формацията Пабло Иглесиас пък призова Санчес да продължи да преговаря с неговата партия, а не да води страната към нови избори.

Отново няма правителство в Мадрид! Следва криза

Сега депутатите имат срок до 23 септември, за да постигнат пробив в политическата задънена улица или Испания я очакват национални избори за четвърти път за пет години.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гербер

    1 2 Отговор
    По цял свят кризи и проблеми, в България растеж и възход. ГЕРБ завинаги на власт!
  • 3 Голям праз

    4 0 Отговор
    То и ние нямаме правителство от 10 години, ама не ревем. Лигльовци.
Новини по държави: