Last news in Fakti

29 Юли, 2019 18:50 4 926 16

Унгария дава €30 000 на родители с три деца

  • унгария-
  • деца-
  • помощ-
  • родители-
  • виктор орбан-
  • раждаемост

Управляващите искат да насърчат раждаемостта

Унгария дава €30 000 на родители с три деца - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Унгария предлага на брачните двойки заем от 30 590 евро, който те не трябва да връщат, ако имат три деца, информира Евронюз. Парите са достъпни чрез схема, която влезе в сила от началото на юли.

Като много други страни членки на ЕС Унгария има недостиг на работна ръка, а освен това много унгарци бягат в чужбина в търсене на по-високи заплати. Премиерът Виктор Орбан и управляващата партия ФИДЕС искат да насърчат раждаемостта чрез унгарските семейства, а не чрез масова имиграция, пише News.bg.

Ние не се нуждаем от числа, а от унгарски деца. Ние трябва да осъзнаем, че европейските народи са пред исторически кръстопът. Тези, които решат в полза на имиграцията и мигрантите, реално създават държави със смесено население. Историческите традиции на тези държави са към края си, разкрива се нов свят, обяви Орбан в реч за състоянието на страната през февруари. Докато общият коефициент на раждаемост в ЕС е 1.59 раждания на една жена, в Унгария е 1.49, показват данни на Евростат.

Заемът е част от План за действие за защита на семейството на Орбан. Той е от седем точки. Предвижда се 4.8% от БВП да отиват за програми в подкрепа на семействата и поощряване на раждаемостта. Планът включва също програма за отпускане на заем за закупуване на жилище, субсидия за закупуване на автомобили за големи семейства и жени, които са отгледали най-малко четири деца, до края на живота си няма да плащат данъци върху доходите си.

Двойката обаче трябва да изпълни определени критерии, за да получи заема: трябва да са сключили брак; единият от двамата да е встъпил в брак за първи път; съпругата трябва да е на възраст между 18 и 40 г. и единият трябва да е плащал социални осигуровки в Унгария най-малко 180 дни.

При двойка, която има дете за период от 5 г., лихвата върху заема се премахва завинаги и месечните вноски се спират за три години. При второ дете се спират плащанията за още три години, а при трето дете се опрощава дългът и се връщат всички пари, които са платили.

Ако двойката няма дете до пет години или се разведе, ще трябва да плати всичко за период от 4 месеца. Има изключение, ако представят медицински документ защо не могат да имат деца. Между 1 и 15 юли 2400 семейства са поискали заем, според финансовото министерство на Унгария. 14 000 семейства са поискали най-малко един елемент от предложения план. Според критици планът е в полза само на средната класа и не може да помогне на най-бедните.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А пунта мара

    30 7 Отговор
    Ни купува фъ 16.на гол гъз чифте пищови.
  • 2 Димов

    30 1 Отговор
    А как нашите стимулират раждането на българчета? Кривата на населението ни говори повече от ясно.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мдааа

    9 1 Отговор
    😀 Какоооо, какоооо ма. И Яз искам толкиз пари. 😀 У маааалата Ши правим 3 месеца джумбуш докът гИ иСпием. 😀 Па и други чааавета шИ праим. Яз иЪм 13 чааавета, и съм стаааара баба вече. На цееееели 26 години съм ма какоооо. Требе да ми дадът???????, абе мноуууууу пари. Цели 5 години да праим у маааалата джумбуш. 😀Ама Асан дЪ нИ ми гЪ земи, и да ги Изпииии сам, чЪ и шЪ мУ биии и е.б.е заИдно. Айййййде ма какоооооо, даййй некой лев.
  • 5 Палко

    26 0 Отговор
    Така е когато има държава и държавници, милеещи за народа си! В България такива няма вече 30г. Бог да пази България!!!
  • 6 Като сте избрали за вожд кратуна....

    11 0 Отговор
    НА УНГАРЦИ, НЕ НА УНГАРСКИ ГРАЖДАНИ.
  • 7 стоян

    9 1 Отговор
    А в Унгария няма ли цигани = интересно за циганите няма ли да има от тези помощи=и ако няма каква е процедурата за елиминация на този етнос от тези пари
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Hahaha

    0 2 Отговор
    To pylno s mangali wa
  • 10 ТЯ БОЙКА

    4 0 Отговор
    ДАВА ПОВЕЧЕ АМА ТРЯБВА ДА СИ ЧЕРЕН !
  • 11 Гост

    10 0 Отговор
    И нашите господари насърчават раждаемостта с 35 лева на месец
  • 12 Коментар📝

    11 0 Отговор
    А ТУКА ЗА ДА ИМАШ ДЕЦА ПЛАЩАШ НА ДЪРЖАВАТА (НА ГЕРБ)
  • 13 Гербер

    3 4 Отговор
    Какво ревете, при нас се писа какви са заплатите, по 36000 лева банкерите, по 15 и нагоре програмисти и т.н. Така е при генерал Борисов, затова ще печели изборите до смърт.
  • 14 Един

    3 0 Отговор
    Айде сичкото сиганин в Унгария - под пари ще останат!!!
  • 15 Bubbles

    3 0 Отговор
    Те това е работа за българския бай МангаУ, ще нацвъка 10 чавета за нула време и ше стане милионер.
  • 16 Винаги има начин

    1 0 Отговор
    Такива политики и МНОГО ДРУГИ не са приложими в България поради етническата бомба която заложиха предходните и настоящо проеврейски правителства. Тук целта е унищожаване на Българския род и България. Единственият изход е от парламентарната трибуна да се признае геноцидът над циганите през ВСВ и убийствата на повече от 800 000 цигани. Ходът е много рисков, но ако се направи както трябва, циганите ще са равни с евреите и ще могат да пътуват из целия свят без визи. Почти никой няма да се завърне от САЩ, Австралия, Канада и други. Подходът решава редица проблеми като интеграция, лъжата че има роми, освобождаване на Български земи, завръщане на Българите и още и още.
Новини по държави: