Last news in Fakti

19 Август, 2019 19:30 1 963 2

Иран не иска нова ядрена сделка

  • иран-
  • сащ-
  • ядрена сделка-
  • споразумение-
  • мохамад джавад зариф

САЩ трябва да се върнат към вече подписаното споразумение

Иран не иска нова ядрена сделка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му не е заинтересована от преговори с Вашингтон, но ако има посредничество, то трябва да се фокусира върху връщането на САЩ в ядреното споразумение от 2015 г., което те миналата година напуснаха, предаде Ройтерс.

Зариф заяви това след срещата си във Финландия със своя колега Пека Хаависто, който каза, че Европа прави всичко възможно да спаси споразумението. Финландският министър отбеляза, че независимо от натиска от страна на САЩ европейските компании, страната му и Европейският съюз подкрепят финансовия механизъм (INSTEX), създаден през януари от Германия, Франция и Великобритания, посочва ТАСС.

Междубанковият механизъм теоретично дава възможност да се осъществяват разплащания с Иран, заобикаляйки американските санкции. На срещата с Хаависто Зариф каза, че Техеран има възможности да гарантира сигурността в Персийския залив и е готов да работи в тази посока. Според прессъобщение на иранското външно министерство Зариф е изтъкнал също необходимостта от промени в района.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El texeran

    11 1 Отговор
    СЛАВА НА ИРАН! ;)
  • 2 Обективно

    5 0 Отговор
    Чичо Дончо е лекоо огорчен защото си мислеше ,че само той има ютия и само той може да " глади" персите му показаха че не е прав ! А инглизите просто направиха " кръъгооом" и пак напред !