Last news in Fakti

15 Юни, 2023 09:48 2 833 6

Невероятната история на 4 деца, оцелели след самолетна катастрофа и 40 дни в джунглата

  • джунгла-
  • самолетна катастрофа-
  • деца-
  • чудо-
  • амазонска джунгла-
  • колумбия-
  • оцелели

Самолетът, с който са пътували, е подал сигнал за тревога заради повреда в двигателя

Невероятната история на 4 деца, оцелели след самолетна катастрофа и 40 дни в джунглата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Едно събитие в Колумбия от миналата седмица разби на пух и прах журналистическото клише, че добрите новини не са новини, даде готов сценарий за работа на киноиндустрията и със сигурност ще вдъхнови издаването на не една или две книги, пише БТА.

Четири деца от индианската общност хуитото в Колумбия оцеляха след самолетна катастрофа и бяха намерени живи след 40-дневно скитане в Амазонската джунгла.

Самолетът, с който са пътували от Араракуара в провинция Какета до Сан Хосе дел Гуавиаре в провинция Гуавиаре, е подал сигнал за тревога заради повреда в двигателя в ранните часове на 1 май, след което е изчезнал от радарите. На борда му е имало седем души. Трима възрастни, включително пилотът и майката на децата Магдалена Мукутуи, са загинали в катастрофата и телата им са намерени в самолета. Четирите деца - Лесли (на 13 години), Солейни (на 9), Тиен Нориел (на 4) и бебето Кристин на 11 месеца - оцелели като по чудо при произшествието.

"Радост за цялата страна! Четирите деца, които бяха изгубени в колумбийската джунгла, бяха открити живи", написа в петък "Туитър" президентът на Колумбия Густаво Петро.

"Когато самолетът катастрофирал, те са намерили сред останките му брашно от маниока и така са оцелели", разказа чичото на децата Фиденсио Валенсия пред репортери, предаде Асошиейтед прес.

В издирването им са участвали военни и доброволци от местните племена. На видео, публикувано от военновъздушните сили в края на миналата седмица, се вижда как хеликоптер издърпва децата с въжета, защото не може да кацне в гъстата гора, където са били намерени. Публикувани бяха и снимки, на които група войници и доброволци позират с децата, увити в термални одеяла. Един от войниците държи бутилка с биберон до устните на бебето.

Генерал Педро Санчес, ръководител на спасителната операция, каза, че децата са били намерени на 5 км от мястото на катастрофата. "Малките вече бяха много слаби. Имаха сила точно колкото да дишат, да се пресегнат за малък плод, за да се нахранят или да изпият капка вода в джунглата", заяви Санчес, цитиран от АП. Той нарече децата "пример за оцеляване" и предрече, че сагата им ще остане в историята.

Две седмици след катастрофата, на 16 май, е открит разбилият се самолет в местност с гъста растителност. В него били телата на тримата възрастни, но децата липсвали. Предчувствайки, че може да са живи, колумбийската армия засилила издирвателната операция и изпратила 150 военни с кучета в зоната, където мъглата и гъстата растителност ограничавали видимостта. Десетки хора от индианските племена също се включили в издирването.

Шансовете за оцеляване на децата намалявали с всеки изминал ден в тази враждебна среда, където има ягуари, пуми, змии и хищни насекоми. Спасителите изминали общо 2656 км в тази непроходима джунгла.

От хеликоптери били пускани кутии с храна в с надеждата, че това ще помогне на децата да оцелеят. Спасителите използвали високоговорители, за да излъчват записани с гласа на бабата на децата инструкции към тях да останат там, където са.

По време на операцията спасителите са знаели, че децата са живи, благодарение на малки улики като стъпки от обувки в калта, бебешко шише, пелени и останки от плодове, които изглежда са били наядени от хора. Хранили са се с корени и семена, които са знаели, че са ядливи, разказва за Франс прес Луис Акоста, от Националната организация на коренното население в Колумбия. "Това са деца туземци и те са познавали много добре джунглата. Знаели са какво да ядат и какво да не ядат. Оцелели са благодарение на това и на духовната си сила", добави той. "Джунглата ги е спасила. Те са деца на джунглата", каза президентът Петро.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гаджи

    8 0 Отговор
    много сте закъснели това го даваха по тв преди седмица

    Коментиран от #6

  • 2 Г-ца каприз

    7 0 Отговор
    Да ви имам "пресните" новини 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 3 Къде са те, къде сме ние

    11 0 Отговор
    Щом местните команчи могат да си позволят да пътуват със самолет!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 голяма бяла птица

    9 0 Отговор
    индинаци летят със самолети а 70% от българите не се е качвали…
  • 6 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гаджи":

    Сега са изтрезнели!