Last news in Fakti

29 Август, 2019 23:30 4 153 64

Какво даде ЕС на Източна Европа?

  • ес-
  • източна европа-
  • българия-
  • пари-
  • здраве-
  • благосъстояние-
  • социализъм-
  • блок

Какво се случи със страните от бившия социалистически блок?

Какво даде ЕС на Източна Европа? - 1
Снимка: Shutterstock

От падането на Желязната завеса изминаха вече 30 години. Какво се случи със страните от бившия социалистически блок? Как изглежда там демокрацията? Според "Зюддойче Цайтунг", политическата равносметка е твърде потискаща. "Техните правителства, почти без изключение, поддържат куха националистическа реторика, в по-голяма или по-малка степен се стремят да отменят свободата на печата, да подкопаят устоите на правовата държава, да регламентират всичко в обществото, а и отказват да си сътрудничат с останалите европейци, когато не виждат възможност да прелеят пари от ЕС в собствените си каси", пише изданието.

Благосъстоянието на Изток расте, но...

В икономическо отношение обаче бившите страни от Източния блок просперират, констатира на свой ред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Изданието твърди, че никой друг регион в Европа не е преживял по-дълбоки промени от Източна и Югоизточна Европа и дава за пример Полша, където доходите на глава от населението са се увеличили петорно от 1990 година насам. Словакия, Естония и Литва междувременно достигат 80% от благосъстоянието в Европа, а Чехия и Словения - дори 90%. "Единствените изоставащи са онези, които се присъединиха по-късно към ЕС - България, Румъния и Хърватия. Но дори и те днес стоят по-добре, отколкото източноевропейските държави, които не членуват в Общността." По-нататък ФАЦ констатира, че парите все пак не са единственият значим фактор и посочва, че хората имат и друго мерило за благоденствие - образование, здравеопазване, здравословна храна, чиста околна среда.

Източноевропейските страни постигнаха голям напредък, но с цената на големи жертви от страна на местните хора, посочва ФАЦ. Изданието споменава в тази връзка политическата и икономическа несигурност по време на прехода от планова икономика към пазарна, закриването и приватизирането на държавната собственост, заливането на източноевропейските пазари със западни стоки, както и появата на редица икономически авантюристи и съмнителни инвеститори.

Западът печели от свободата на придвижване

Затова коментаторът на "Зюддойче Цайтунг" Карл-Маркус Гаус апелира: "Нека този път не питаме какво допринесоха източните страни-членки на ЕС за демокрацията в Общността, а обратно - какво ЕС им донесе на тях самите". Свободата на придвижване е действително голяма ценност, но тя донесе най-вече ползи на Запада, а на Изтока по-скоро му навреди, отбелязва авторът. Ето как се аргументира той: "Хиляди лекари напуснаха България и Румъния, което помогна да се смекчи недостигът на медици на Запад. Не бива да виним тези хора, че търсят по-добър живот за себе си и своите семейства, но сега те липсват там, където едно време са получили своето университетско образование. А тяхната липса на свой ред принуждава други хора да мигрират. България днес има милион и половина жители по-малко, отколкото през 1989, а Румъния - почти четири милиона по-малко. И това са все дейни, добре образовани хора", пише "Зюддойче Цайтунг".

Друг проблем на хората в Източна Европа, според ФАЦ, е "убеждението на мнозина, че Брюксел, или най-общо казано Западът, нито ги взема на сериозно, нито ги разбира - например относно бежанската политика или в отношението им към Русия. "Тъкмо това недоволство обяснява донякъде и успехът на популистките и евроскептични течения във Варшава, Будапеща и други места. 30 години след падането на Стената сме принудени трезво да отчетем, че икономическата интеграция невинаги вървеше ръка за ръка с политико-идеологическа", пише в заключение ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фридман

    93 7 Отговор
    Запада спечели нов пазар в лицето на източна Европа и евтина работна ръка а изтока загуби правото сами да се управляват и пазарите си!

    Коментиран от #49

  • 2 ****

    80 3 Отговор
    Ий това е,ние станахме донори на запада,те се здобиха с евтина работна ръка,а ние си обезлюдихме държавите.

    Коментиран от #23

  • 3 Реджина

    15 19 Отговор
    Руснаците спечелиха за 12 г.членство в ЕС 45 000 000 000$ външен дълг, а Боко и Боколандците спечелиха милиарди от ЕС а народа спечели 20 000 000 000 заеми в България!
  • 4 Един голям

    29 2 Отговор
    грамаден
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Даде им един голям

    44 2 Отговор
    Трибуквен с разширени вени
  • 7 Владимир

    26 5 Отговор
    Путин ще оправи тия джендър
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Оправете заглавието

    33 1 Отговор
    Не даде, а подаде
  • 10 Да благодарим на ес

    50 4 Отговор
    Даде ни няколко пола, даде ни мъжки булки и правото да мием кенефи
  • 11 Име

    27 1 Отговор
    Нашите правителства никога не са потдържали нац. реторика. А и не е важно в абсолютна съойност колко получаваш, а какво.може да си купиш с това, което получаваш, какво поличаваш срещу парите си. Примерно Албания може да е по-зле като БВП на глава от населението, ама там няма отрови в храните, всичко е все още истиско. Сърбия не знам как е, ама много неща са по-евтини от колкото у нас. За подтискането на свободата на словото, точенето на работна ръка, икономическото задушаване и изместването ни от чуждите пазари, коеттоо пропускаът, са прави
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Диди

    5 23 Отговор
    Добре е че сме в ЕС.Защо вината се търси винаги в ЕС? Другите държави са напреднали с развитието си,а ние не.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гнусните Манипулатори Дойче Веле

    35 5 Отговор
    Евро Съюза напълни гушата на мафията! Евро Съюза съсипа здравеопазване, образование, свобода на словото, правосъдие и всичко останало. Заради ЕС дължим десетки милиарди кредити!!! Откакто влязохме в ЕС обикновените хора живеят в пълна несигурност и задлъжнялост. Под Турско влияние българите са живеели много по-добре! Невежите гастербайтерите си мислят, че бачкат в Германия благодарение на ЕС, но това щеше да се случи дори са не сме членове на ЕС, защото ако не българи трябваше са вкарат други. Турция не е в ЕС но масово турци бачкат и държат бизнеси на Запад. Същото важи за индийци, араби и прочие. Така че дори без да сме в ЕС пак мн българи щяха да бачкат там, понеже имат нужда от мръсна работна ръка
  • 16 Лабщандарт Адолф Хитлер

    5 12 Отговор
    Нищо де сега идват китайците.Обсебили са Чехия и Унгария и им чукат жените.С гъз пред китайския подем и заплата за шепа оризь.Проста славянска пасмина.Хитлер е знаел защо ама...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Беззъба бг бабичка от село Долно Уйно

    1 3 Отговор
    Катайцити ша на опраат катайцитье ЕС джендър само.Искам катайцитье да ма опраат и Българиа ке опраат ша на опраат всички ъей чшшш.
  • 19 Българин патриот

    4 27 Отговор
    Хора,спрете да вините англо-саксонците!Генетичните тестове показват,че българите и англо-саксонците имат общи предци и имаме 30% Rb1(тоест 30% англо-саксонска и келтска кръв)!Да не говорим,че нашето правителство е цялото пълно с полуграмотни комуняги,които вече 75 години продават България.Моля ви се,спрете да плюете по нашите братя от Британия,защото може да са ни правили много мизерии,но сме с общи предци и трябва да работим по това да изградим едно добро приятелство.Доколкото до ЕС,аз съм за членството на България в ЕС,но искам ЕС да се промени и да стане отново онзи ЕС,какъвто беше преди-търговска организация!
  • 20 Българин патриот

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "Адолф":

    Прав си!Better dead than red!!!
  • 21 Адолф Хитлер

    8 14 Отговор
    Българите са Остоги(източните готи).Българите и немците са братя по кръв!Стига сте лъгали че сме славяни,тюрки или сакси.Имаме и тракийски генни,но те са по-малко от тези на пра българите,за които е документирано че част от тях се преселват в Бавария и Северна Италия!Може и да имаме нещо общо със британците,но не е пак толкова много.А да не говорим,че славяните са руска измишльотина.Гените на руснаците са викингски,монголски и татарски.Нищо общо с нас българите!

    Коментиран от #22, #32

  • 22 Българин патриот

    2 13 Отговор

    До коментар #21 от "Адолф Хитлер":

    . Следващите две групи са мутации на така наречената арийска група. R1a, която бива определяна през призмата на античността като скитска. А R1b е кимерийска и в съвремието има обобщаващото название келтска и англо-саксонска. Двете заедно представляват около 25% и заедно с доминантата на хаплогрупа I те съставляват 70% от генезиса на съвременния българин. Интересно е времето, кога тези групи се появяват на Балканите.
    .
    През 2009 година излязоха резултати на обширното генетично проучване на българо-италиански състав. Една от големите изненади беше, че в Европа най-стария вариант на R1a1 (първата мутация от R1a ) е на Балканите, като негови носители са били тук още през Палеолита.
    Реално мутацията се е формирала тук в арийското семейство, за чиито прародина до не отдавна се считаха земите на Северна Индия, а се оказа, че е на Балканите и черноморието хилядолетия преди да се появи там. Ето че двата основни компонента, съставляващи съвременните българи, са тук от дълбока древност.
    През 2014 г. бе направено грандиозно проучване на "Ъндърхил", в което бяха включени 16, 244 лица от 126 държави от Европа и Азия. Въпреки мащаба на проучването нямаше убедителни доказателства че R1a - М420 (арийска) е формирана в Иран. А както стана ясно е мутация, формирала се в северното черноморие и на Балканите.


    Българи=англо-саксонци=братя.Типично по български се мразим взаимно,но това е много характерна черта за нас...
  • 23 Иван

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "****":

    Евтина р. ръка!?Затова ли в момента получавам 5 пъти повече околкото баджанака за една и съща работа(бензинджия).Стой ти за 300-400 евро в България,като нямаш топки да ходиш на Запад.

    Коментиран от #31

  • 24 Сесесере

    4 16 Отговор
    Слава на САЩ ! Насрани русофили! Ако не бяхме в ЕС още щяхме да пускаме лиги по витрините на кореком, а другарите от компартията ( червените търтеи щяха да се хилят с мазни муцуни) и от време на време да взривяват по някой Чернобил !

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 25 Хрониките на Евразия

    10 6 Отговор
    ЕС ни даде празна тенджера , а ние 30 години си търсим готвач , за да може да готви и да ни я напълни ..
    А яловите , наши некадърни политици , едно яйце не могат да изпържат , но се натискат за кухнята .
    Някой идиоти и Путин за готвач го мислят .
    Некадърни сме и готвач да си намерим , затова хората бягат към богатите кухни .

    Коментиран от #27

  • 26 Батиста

    14 3 Отговор
    ”През 2030 година няма да има нито държава България, нито живи българи!” – Едмонд дьо Ротшилд.....Заповедта към Световното Правителство от началото на 90-те до днес се изпълнява стриктно. За нас – нечовешки Геноцид, за тях – премахване на последната преграда за НСР.
  • 27 Кожухаров

    10 4 Отговор

    До коментар #25 от "Хрониките на Евразия":

    Планът за разорение на България – проектът „Ран-Ът“.Това е практическият план по който се провежда разорението на България от всички правителства от 1990 г. до днес. Той е изработен по поръчка на превратаджиите от 10 ноември 1989 г. от Националната търговска камара на САЩ, в тайна от целия български народ. Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. От самото начало новите управници са знаели всичко, което ще последва у нас. Това е най-стриктно спазвания документ в България от 1990 г. до днес.

    Коментиран от #34

  • 28 Солинген

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Сесесере":

    И да видим какво ни е дала демокрацията и барабар с нея преходът, пазарната икономика, свободата и всичко каквото се сетите в тази върволица от цивилизационни ценности. И все пак демокрацията и пазарът комай ни дариха най-много с беднотия, примесена с широко култивираната по света оскъдица и все по-избуяващата глобална мизерия. От тях безрезервно получихме 41.3% население, изложено на „риск от бедност и социално изключване“ по официална статистика от миналата есен (присредно 23,7% за ЕС). Целокупният цивилизационен избор ни даде 2 460 000 българи, кретащи под прага на демократичната бедност – всеки трети нашенец либерално тегли в тежки материални лишения, щедро изсипани от свободния пазар. ............
    .....
  • 29 Солинген

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Сесесере":

    Пак според статистиката преходът ни е оял годишно с демократичните 20 литра мляко, пазарните 143 броя яйца, либералните 32 килограма месо и цивилизационни 50 килограма плодове. Като отчетем, че през мракобесната 1988 година сме консумирали годишно недемократичните 195 литра мляко, несвободните 236 броя яйца, тоталитарните 75 килограма месо и антилибералните 109 килограма плодове, не е ли видно какво обилие от нищета ни поднесе цивилизационният избор?
  • 30 Солинген

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "Сесесере":

    Минаваме към здравеопазването. Този век пазарната демокрация ни донесе цели 138 нови болници, плюс търговия със здравето. И в резултат – второто място по смъртност в света. Според експертни оценки смъртността от 2000-та година насам е по-висока в сравнение с времето от 1934 до 1990 година. По този показател преходът ни донесе срив чак до към то 20-30-те години – горе-долу с един век назад. 27 години напред, век назад! Свободна България може гордо да носи флага на глобален вицешампион по смъртност.
  • 31 бат Рамбо е гей

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    И смяташ ли я България за своя родина ? Би ли било редно и баджанак ти да получава такава заплата тук ? Или всеки който се е родил тук трябва да бяга като чумав от тая държава ?
  • 32 Диди

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Адолф Хитлер":

    Не бе - ти си куманин ! Или и германците са кумани ? А може би корените ти са от татарските набези в Европа ? Краката ти кривички ли са ? Изглеждаш ли сякаш си яздил бъчва ?

    Коментиран от #57, #58

  • 33 no name no face no number

    5 2 Отговор
    Даде ефин голем, но по важното е какво взе или по точно какво съсипа ЕС у нас.
  • 34 Хрониките на Евразия

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "Кожухаров":

    Имате Ран-Ът на мозъка !
    Най голямата глупост тиражирана от идиотите !

    Коментиран от #36

  • 35 Хрониките на Евразия

    9 5 Отговор
    Никой не ни е виновен !
    Още през 1991 година , когато почти 3 милиона излъгани гласуваха за Луканов , ми стана ясно какво ни очаква в близките 40 години ..
    Докато не се изчисти в пустинята лошият материал , нищо хубаво не ни очаква .
    Останаха още 10 години , но с това образование и липса на гражданско общество , мисля , че и те са малко .
    Я вижте в парламента кой избирате и помислете, с такива Пути Фрутита , колко години още ще блуждаем по пустините !

    Коментиран от #37, #38

  • 36 Кожухаров

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "Хрониките на Евразия":

    18 икономисти от американската администрация изготвят национална стратегия в обем 602 страници за икономически растеж и преход към пазарна икономика. През август американският екип прекарва в България няколко седмици заедно с група български специалисти, за да уточнят детайли и срокове.

    Българската група в работните срещи е ръководена от проф. Иван Ангелов, икономически съветник на правителството, и участват още 29 български икономисти, сред които професорите:

    Димитър Шопов – заместник-председател на Комитета по труда и социалното осигуряване;
    Иван Ангелов – старши икономически съветник на министър-председателя;
    Илия Георгиев – Икономически институт на БАН;
    Лилия Каракашева – главен директор в Министерството на външноикономическите връзки;
    Милчо Стоименов – ВИИ „Карл Маркс“;
    Огнян Панов – директор на Института по държавно и стопанско управление;
    Стефан Стоилов – министър на икономическата реформа;
    Тодор Вълчев – Икономически институт на БАН,
  • 37 Кожухаров

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "Хрониките на Евразия":

    както и икономистите:

    Атанас Папаризов – генерален директор в Министерството на външноикономическите връзки;
    Боян Славейков – Икономически институт на БАН;
    Валери Борисов – икономически съветник в Министерството на икономиката и планирането;
    Венцислав Антонов – ВИИ „Карл Маркс“;
    Венцислав Димитров – Икономически институт на БАН;
    д-р Генчо Димов – старши икономист в Министерството на външноикономическите връзки;
    Георги Панков – заместник-министър на икономическата реформа;
    д-р Димитър Иванов – Икономически институт на БАН;
    Димитър Костов – заместник-министър на финансите;
    Емил Хърсев – ВИИ „Карл Маркс“;
    д-р Иван Костов – ВМЕИ „Ленин“;
    д-р Иван Пушкаров – Икономически институт на БАН;
    д-р Найден Найденов – заместник-министър на икономиката и планирането;
    д-р Невяна Кръстева – научен сътрудник в Министерството на външноикономическите връзки;
    д-р Никола Гълъбов – Икономически институт на БАН;
    д-р Огнян Пишев – старши икономически съветник на президента;
    Румен Аврамов – Икономически институт на БАН;
    д-р Румен Георгиев – генерален директор на „Минералбанк“
    Стою Дулев – заместник-министър на икономиката и планирането;
    Татяна Хубенова – Икономически институт на БАН;
    Христина Вучева – Научноизследователски институт към Министерството на финансите...
    Финансирането на превода, редакцията, оформлението и отпечатването на Проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България е извършено от фирма „Програмни продукти и системи“
  • 38 Кожухаров

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "Хрониките на Евразия":

    Шоковата терапия през първата половина на 90-те доведе до размиване и отслабване на икономическото ръководство и на потенциала от експерти, до дестабилизиране на финансовата система, до разстройване на националната инфраструктура и до фалит на производството и поражения върху научно техническия потенциал. В процеса на приватизацията некомпетентност или злонамерени инвеститори разрушиха производствения капацитет на страната. Земеделието беше доведено до липса на оперативност чрез прибързано разпускане на земеделските производствени кооперации (ТКЗС) и връщане на земята на бившите собственици или на техните наследници. България днес може да се причисли към икономическа ситуация, от която Комисията на ЕС в Брюксел може официално да бъде удовлетворена. През 2005 г. нарастването на БВП беше 5,5%, БВП на човек от населението достигна 9600 долара по РРР (паритет на покупателна сила) (в ЕС – 30 100 долара), потребителските цени се повишиха с около 5,5% (през 2006 г. – със 7%), нивото на безработица беше официално 9,9% (за Европейския съюз – 8%), а чуждият дълг нарасна до 15,3 милиарда щ. долара.

    Коментиран от #56

  • 39 Гмо и робство даде на народите

    5 1 Отговор
    а на политиците милиарди
  • 40 ****

    11 3 Отговор
    Какво ни даде Европа ли,луда крава,син език,пилешки грип,сега свинска чума,а това си е унищожение на стопанската икономика,това получихме,малко ли е?
  • 41 Pompev

    1 3 Отговор
    Аве стига ве,ГМО-то и комунистите да бяха го открили,те шяха да го вaвведат.Става въпрос че тука имаше геноцид над народа,а запада уддържа плавно се разпада
  • 42 Наблюдател

    3 6 Отговор
    Руските роби все още си искат социализЪма и Русия и никой не може да ги убеди, че членството на България в ЕС е най-доброто и най-нормалното, което се е случило на България през последните 100 години.
  • 43 Игор Додон

    9 4 Отговор
    Големи печалби, със сигурност. Украйна, Румъния, България и балтийските държави загубиха 1/3 от населенията си. Местното производство в повечето страни беше сведено до 0. Появиха се "инвеститори" - модерния колониализъм. По същия начин и испанците могат да кажат за индианците - дават им работа, онези дават злато. Но тук всичко е направено, за да може Германия да има ниски разходи. Също така Германия да се справи с демографската си криза и рецесията, която все пак дойде. Същински тумор за източна Европа. Смуче жива сила от малките държави и бабето после се тупа в гърдите как икономиката им е номер едно в Европа. Честито на наивниците, които вярват

    Коментиран от #64

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Чепа

    7 1 Отговор
    Педали и бежанци

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Само питам

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Чепа":

    От Русия ли бе Чеп?
  • 48 Дагмор

    6 1 Отговор
    Глад, мизерия и нищета съчетана с корупция и престъпност.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 прока

    6 1 Отговор
    България спечели пенсий по 200 лева,заплати по 450-500 лева,масова безработица и бягство от страната,най корунпираната държава в ЕС за здравната и образователната систама нема смисал дори да се приказва ,това спечели България.
  • 51 Румянке

    3 2 Отговор
    що не вземеш ти да пръцнеш на онова, сещаш се кое и да видим тогава как ще погледнеш и в каква посока?

    Коментиран от #54

  • 52 до посссеркото

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Румяна Костова":

    Ей, куфалников, от това ,че ти виждаш "педала в огледалото" не можеш да си правиш извода, че и другите виждат същото.
  • 53 за хвалба ли е

    2 1 Отговор
    хвалим се че няма бежанци, за нас е гордост, че няма такива други идиоти на света, които да са готови да живеят в нашата мизерия, хаос и престъпност, с бездушна и малоумна администрация, и един пребоядисан тъмно-червен тюфлек, начело на държавата
  • 54 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Румянке":

    Не е румянка, а поссс...кото дето краде чужди никове. Надява се да преодолее един досаден естествен феномен: Като видят неговите оригинални никове( ссс...рем, наблюдател, хрониките на евразия, само питам, да да,...) хората му слагат минус без да четат коментарите му.
  • 55 Sith

    1 4 Отговор
    ЕС даде много! Най-вече, това, че са в Европа., кадето им е мястото след забвение, което не заслужаваха.
  • 56 Хрониките на Евразия

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Кожухаров":

    Каква шокова терапия в България бе Кожухаров ?
    Шокова терапия имаше само в Полша , и виж ги къде са сега .
    В България мазохисти до сега гласуват за отрепки от БСП / БКП , Атака и прочие нечисти !
  • 57 Диди

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Диди":

    Защо пишеш с моя ник?
  • 58 Диди

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Диди":

    Защо пишеш с моя ник?
  • 59 Готин ама не съвсем

    6 0 Отговор
    Какво ни даде?? Много ни даде! Американски бази, американски централи, от които губим по 500-600 милиона всяка година, НПО-та, които защитават всякакви чужди интереси, политическа, икономическа даже и физическа зависимост! Даде ни безпрепятствено подчинение и незачитане на нашите права, за сметка на правата на "малцинствата" които вече са мнозинство. Дадени правото да умираме по работните си места, без достигане до пенсиониране, за да има за другите, даде ни един голям и чепат! Какво ни взе е не по-малко важното! Взе ни населените места и закрихме над 1500 от тях. Взе ни училищата и те само последната година затвориха над 1000 паралелки. Взе ни младите в детеродна възраст, сиреч нашето бъдеще! Унищожи ни икономиката, селското стопанство, търговията, образованието, армията, правосъдието, природата. Тъпчат ни с изхвърлени от запада стоки. ГМО-та, пера, копита, кожи и рога! Даде ни лудата крава, свинската чума, заболяванията по овцете и козите, а сега и Американския гнилец по пчелите. Абе дащни са тези от запада!
  • 60 EUUUUUUU

    1 2 Отговор
    Цървули недодялани,240-те свинки в парламента са ви проблемът,не ЕС,без ЕС сте за никъде

    Коментиран от #61

  • 61 овчарче

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "EUUUUUUU":

    Лъжец! Нашите "свинки" не са по-могъщи от "свинките" в европейските "управленски органи". Да не говорим пък и за свинките зад океана, дето дърпат конците на европейските.
  • 62 Мъдростта на вековете

    1 0 Отговор
    ... България днес има милион и половина жители по-малко, отколкото през 1989, а Румъния - почти четири милиона по-малко. И това са все дейни, добре образовани хора", пише "Зюддойче Цайтунг".... повече от това е излишно да се подчертава и коментира!
  • 63 РумянО

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Румяна Костова":

    РумянО, МНОГО АМА Много си проста! Що не ми дойдеш на гости на "Сливница" и "Симеон" да ти ги покажа? А може и да ти се по радват ако искаш
  • 64 Точно казано!....

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Игор Додон":

    Само да добавим и Франция в това число! Това е и причината Англия да иска Брекзит!