Last news in Fakti

4 Септември, 2019 08:45 4 721 17

Венецуела и Колумбия са на ръба на война

  • венецуела-
  • колумбия-
  • николас мадуро-
  • иван дуке-
  • фарк

Президентът Николас Мадуро обвини съседите, че се опитват да предизвикат въоръжен конфликт с Каракас

Венецуела и Колумбия са на ръба на война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Венецуелският президент Николас Мадуро обвини правителството на Колумбия, че се възползва от подновяването на въоръжената борба на бившите партизански водачи на групировката ФАРК, за да предизвика военен конфликт с Венецуела, предаде Франс прес.

Мадуро постави в бойна готовност въоръжените сили по границата с Колумбия.

"Колумбийското правителство не само въвлече Колумбия в разрастваща се война, но и си служи с необосновани обвинения, за да отправя нападки срещу Венецуела и да предизвика въоръжен конфликт с нашата страна", заяви Мадуро на военна церемония в Каракас. Той обяви "оранжев код на готовност" на военните части, разположени по дългата 2200 км граница с Колумбия "заради заплахата от агресия на Колумбия срещу Венецуела". Президентът каза, че от 10 до 28 септември ще има военни маневри по границата.

И без това обтегнатите отношения между венецуелския президент социалист и колумбийския му колега от десницата Иван Дуке се влошиха още повече, след като бивши партизански водачи на колумбийската бунтовническа група ФАРК обявиха миналата седмица, че отхвърлят споразумението за мир от 2016 г. и възобновяват въоръжената борба. Иван Дуке предприе настъпление срещу ФАРК и обвини Николас Мадуро, че подкрепя и дава убежище на бунтовници от тази групировка.

Дуке неведнъж е искал Мадуро да се оттегли от властта и заедно с петдесетина други държави, включително САЩ и европейски страни, Колумбия признава опозиционния водач Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Гуайдо съобщи, че ще помогне на Колумбия да открие укриващите се във Венецуела въоръжени групи.

"Ще сътрудничим с колумбийското правителство в сферата на разузнаването, за да разкрием групировките, които действат нелегално", заяви Хуан Гуайдо. Той каза, че парламентът - единствената институция във Венецуела, контролирана от опозицията, че разреши използването на сателити, за да бъдат локализирани лагерите на венецуелска територия и местата, откъдето излитат самолети, участващи в наркотрафика".

Венецуела и Колумбия са на ръба на война

Гуайдо не уточни как смята да използва тези технологични средства, тъй като всички решения, гласувани от парламента, автоматично биват отхвърляни от Върховния съд, верен на чавистката власт.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    6 8 Отговор
    Удриииииииииии
  • 2 Реално

    59 14 Отговор
    Няма начин САЩ да не насьскат някой да воюва-...Те и Източна Европа я подготвят чрез НАТО за война с Русия-факт.И си мислят,че пак ще седят зад Океана и ще трупат само печалби като през ВСВ-няма как да стане това.Та не се учудвам от поредната американска интрига за Венецуела

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 3 onq s konq

    12 36 Отговор
    Някой прави ли си все още Илюзии,че ЦЯЛА ЕВРОПА И САЩ ще оставят на власт тоя РУСКИ НИКАКВЕЦ Мадуро да вилнее във Венецуела под носа на Америка?А ето го и ПРАКТИЧЕСКИЯТ ПЛАН:Въоръжено Нападение на Кандидат-членката за НАТО Колумбия и подпомагане на вътрешните сили във Венецуела на Гуайдо с цел ГЪВАНЕ НА МАДУРО,като Америка също ще стреля но не с патрони,а с ПАРИ!

    Коментиран от #6, #10, #12

  • 4 руски трол

    7 25 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Въобще не си реален, но и манипулациите са ти откровено платени, трол руски.
    Партизаните от ФАРК са подкрепени от венецуела и русия и се бият срещу правителството, кво да ги правят!?
    Искат да свалят властта с оръжие, типично по комунистически, нормално е президента на Колумбия да се напрегне.
  • 5 Язон

    8 25 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Да, бе. Къде го прочете това ? Ти си лош, защото пак си чел книжки от чекмеджето на червената си баба. Та нали ако не беше НАТО, генетично алкохолизирани изнасилвачи в униформи на червената армия щяха още да се разхождат из Европа. Тия, освен да грабят натрупаното от други за векове нищо друго не могат. Естествено е, че страните членове на НАТО, по границата с неуправляемата пършива мечка, трябва да вземат мерки някоя сутрин да не осъмнат въшлясали със зелени човечета като Украйна. Мужика разбира само от сопа, пък било то и само да я гледа изправена в ъгъла. Ще ги оставим да се самоунищожат. Както са започнали няма да чакаме дълго. Или ще си спретнат нова революцийка и гладните ще изядат дебеличките или ще гръмне нещо от секретно , по-секретно някъде из кочината. Има ли значение какво ще е ? Важното е родените от кръвосмешението на варяги с войниците на наследника на Чингис хан Бату хан и военачалника Субед, днес стожери на световното славянство, православно християнство, демокрация и какво ли още не, да станат една нормална държава, а не втори Рим.

    Коментиран от #17

  • 6 Удивен

    14 7 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Раничко си се олял с опиати !
  • 7 koпа

    17 6 Отговор
    Гуайдо е кучето на краварите точка.
  • 8 Иван

    9 5 Отговор
    Чудесна новина,Колумбия ще бъде бита.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГОШО

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Даа ,ама ако стане друго Вместо в Каракас войските се окажат в Богота

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    0 6 Отговор

    До коментар #10 от "ГОШО":

    Ами за Гуайдо този вариант ще си е направо Шестица от тотото,защото докато ги няма войските ЗА ЧАСОВЕ ще набута Мадуро в какамангата и ще седне на стола му:)А като се върнат/макар и в окаян вид/ от Богота и питат "Дей Мадуро",ще получат отговор от Гуайдо - "Аз съм Мадуро -мирррно!"
  • 12 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Взимай си коня и заедно с него при каубоите! Марш мършо краварска далеч от Европа! Такива подлоги като теб са способствали и на Хитлер да започне ВСВ!

    Коментиран от #13, #15

  • 13 onq s konq

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    "Хайл" бе матрьошка счупена:)
  • 14 Баба ви

    5 0 Отговор
    Петрола , Мъди , петрола-а-а... Колумбия е само маша в чужди ръце.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ДОРИ И НАРКОТРАФИКАНТИТЕ ОТ ЦРУ НЯМА ДА ПРЕДОТВРАТЯТ СЪЗДАВАНЕТО НА "ВЕНЕЦУЕЛСКА КОЛУМБИЯ" ---- "ОБЕДИНЕНА БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА" И БОЛИВИЯ ВЕДНАГА ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ ВЪВ ВЕЛИКОТО ОБЕДИНЕНИЕ НА НАРОДИТЕ НА СИМОН БОЛИВАР И ---ПРОТИВНИЦИТЕ И ЩЕ СЕ ИЗКАЧЪТ НА "СТЕНАТА" С МЕКСИКО !!!!?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.