Last news in Fakti

17 Септември, 2019 14:03 1 346 17

Кристин Лагард получи подкрепа за ЕЦБ

  • кристин лагард-
  • европейска централна банка-
  • ецб-
  • ес-
  • подкрепа

Европейският съвет ще вземе окончателното решение

Кристин Лагард получи подкрепа за ЕЦБ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският парламент даде зелена светлина за Кристин Лагард в тайно гласуване във вторник. С 394 гласа „за“, срещу 206 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“, евродепутатите дадоха своята подкрепа за кандидатурата на Кристин Лагард за следващ председател на Европейската централна банка.

Европейският парламент дава своето необвързващо становище дали кандидатът е подходящ за заемането на длъжността председател на ЕЦБ, като окончателното решение се взима от Европейския съвет. Кристин Лагард трябва да замести настоящия председател на ЕЦБ Марио Драги на 1 ноември. По-рано днес евродепутатите обсъдиха дали кандидатът отговаря на изискванията за заемане на длъжността.

Следващи стъпки

Кандидатурата на Кристин Лагард ще бъде поставена в дневния ред на заседанието на Европейския съвет през октомври, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Номинацията на Кристин Лагард за председател на ЕЦБ

Кристин Лагард бе номинирана през юли 2019 г. от лидерите на страните в ЕС за наследник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Тя беше изпълнителен директор на Международния валутен фонд от 2011 г., а преди това е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, включително като министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2007 до 2011 г.

Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и правителствените глави в ЕС, но преди това Парламентът трябва да изрази становището си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, но има тежест за легитимността на кандидата, тъй като идва от демократично избрания орган на ЕС. Ако тя получи поста, тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ. Депутатите в ЕП са заявявали, че искат да видят повече жени на висши позиции в сферата на икономиката и паричната политика.

Европейският парламент и ЕЦБ

Ключов принцип в работата на Европейската централна банка е нейната политическа независимост, което означава, че тя е свободна да преследва зададената ѝ цел да поддържа стабилни цени, без да бъде подлагана на политически натиск. Въпреки това в интерес на демократичната отчетност председателят на Европейската централна банка се явява на изслушвания на всеки три месеца в комисията на ЕП по икономически и парични въпроси. Целта на т.нар. „диалог по въпросите на паричната политика“ е банката да обясни своята парична политика и решения пред избраните представители на европейските граждани. Председателят на ЕЦБ също така представя годишния отчет на банката на пленарно заседание и отговаря в писмена форма на писмено зададени въпроси от депутати.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какъв е този

    15 0 Отговор
    Стар рептил

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЕС наистина

    9 0 Отговор
    само завършени идиоти назначават в институциите си.
  • 4 само това

    5 0 Отговор
    Свети Петър си харесва дъртата мумия.....
  • 5 Веселият готвач

    1 0 Отговор
    дали има психотест или някой е каза бау,бау… или матрияла е суперретро..
  • 6 Гост

    3 0 Отговор
    Циониските пешки само се местят,както и чакаме с "огромен"интерес и безродничката ни Сталинка Георгиева!
  • 7 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Какъв е този":

    Лика прилика са с вашето момче, Серьожата Лавров !

    Коментиран от #8

  • 8 Белчо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Боре, пи ли си хапа бе ?
    Ти наистина ли харесваш това нещо?
    Знаех че си тпол, ама не знаех че си герантофил!
    Е бива бива, ама за няколко шекела ставаш наистина за смях!!!
    Жив да си
  • 9 мумията се завръща

    0 0 Отговор
    Ауууууу изпраАших се.
  • 10 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    МРЪСНАТА,ГАДНА,ПОДЛА И ЖЕСТОКА- ЕВРЕСКО-СЕМИТСКА С.Г.А.Н СИ Е КУПИЛА НОВА ПОЗИЦИЯ ЗА "ГОСПОДСТВО" !!!! И ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМ -ЗАЩО СВЕТЪТ ИСКА ДА ЛИКВИДИРА ЕВРЕЙСКИЯ ДОЛАРОВ ДИКТАТ !!!!!
  • 11 Умно село

    1 0 Отговор
    ПО ДОБРЕ КРИСТИН, ОТКОЛКОТО НАШЕТО КРИСТАЛИН!
    НАШЕ Е , НО СЕ СТАВА И ЗА ПРИТКА НА ЗЕЛЕН ФАСУЛ.

    Коментиран от #15

  • 12 Борис

    0 0 Отговор
    По грозна нема ли в ес ,таа много убава бе ? Ако си напел за необмислен заем само като я мернеш и ти минаа сите мераци😁😁😁.
  • 13 христо

    0 0 Отговор
    Бреи много умачкана бе.
  • 14 Петко

    0 0 Отговор
    Това Сид ленивеца ли е?
  • 15 Грую

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Умно село":

    Ти пък що си се притеснил от Сталинка бре? Тя дордето е на Световната банка били комшии с правителството на САЩ дето най-много пълни МВФ-то и те като забелязали послушание и предвидимост в поведението и ето ти шеф на МВФ. Какво толкоз има чудно в ситуацията?
  • 16 Гацо Бацов

    0 0 Отговор
    Що ни плашите с такива снимки бе ?
  • 17 ДОКО

    0 0 Отговор
    И ПОЛУЧАВА И ПОДКРЕПАТА НА ЕВРОРОМА..ХА ХА ХА