Last news in Fakti

28 Септември, 2019 12:31 4 234 4

Огромна планета изненада специалистите

  • планета-
  • космос

Планетата е открита с телескоп на обсерваторията Калар Алто в Испания

Огромна планета изненада специалистите - 1

Огромен свят, открит около много малка звезда, оспорва най-разпространената теория за образуването на планетите, съобщи Ройтерс.

Звездите обикновено са много по-големи от най-голямата планета на орбита около тях. В случая със звездата GJ3512, която е на 30 светлинни години от нас, това не е така. Тя е червено джудже и масата ѝ е 12 процента от Слънцето. Планетата на орбита около нея е поне наполовината на Юпитер.

"Откритието е изненадващо, защото теоретичните модели показват, че около звездите с малка маса обикновено има планети като Земята или малки нептуни. В този случай открихме газов гигант, подобен на Юпитер, около много малка звезда" - каза астрофизикът Хуан Карлос Моралес от института по изследване на космоса в Каталуния.

Планетата е открита с телескоп на обсерваторията Калар Алто в Испания. Орбитата ѝ е елиптична, като планетата я изминава за 204 дни.

Червените джуджета са малки с относително ниска температура на повърхността. GJ3512 е не само много по-малка от Слънцето, но по размер прилича на голяма планета - тя е само три процента по-голяма от Юпитер.

Има данни и за втора планета около звездата, а трета вероятно е била изхвърлена от системата. Това обяснява силно елиптичната орбита на първата планета.

Планетите се образуват от диск от междузвезден газ и прах около звездата. Според най-разпространения модел - акреционния, се формира обект от твърди частици в диска и от гравитационното му притегляне се заражда атмосфера от околния газ.

Новооткритата система може да бъде обяснена с друг модел - на гравитационната нестабилност. При него протопланетният диск около млада звезда може да е малко по-масивен от очакваното и студен. Заради това дискът е нестабилен и могат да се появят някои плътни райони.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевзека

    4 1 Отговор
    Намерили ли са живот ?

    Коментиран от #2

  • 2 Тинка

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Зевзека":

    И там нямало ...
  • 3 ТОЧКАТА

    14 0 Отговор
    Да отдадем дължимото и на НАО Рожен!!!Тази същата,дето почти я бяха затрили.....Те също има с какво да се похвалят!Например откриването на нов клас свръх нова в галактиката Андромеда преди няколко години...Това става със скромните технически възможности на обсерваторията и с интелекта зад тях.Браво Рожен....
  • 4 322

    1 0 Отговор
    Много далече, трябва се прераждам 10 000 пъти да я вида с просто окоо, па всички космически неща ни ги показват с компютърна програма, а не със снимки,истински!
Новини по държави: