Last news in Fakti

30 Септември, 2019 10:03 3 926 18

Дронове на Турция воюват в небето над Либия

  • либия-
  • дронове-
  • турция-
  • война

Сраженията продължават

Дронове на Турция воюват в небето над Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Либия, където съперничещите си сили са в задънена улица на юг от Триполи, едномесечна битка в небето между турски дронове и такива, доставени от Обединените арабски емирства (ОАЕ) не може да преодолее безизходицата, пише AFP.

От 4 април, когато маршал Халифа Хафтар започна офанзива за превземането на Триполи - столицата и седалището на признатото от ООН правителство на националното съгласие (ПНС) - фронтовите линии се преместиха много малко. Изправени пред продължително противопоставяне, двете страни се обърнаха към сложно въоръжение с надеждата да спечелят предимство в битката, при която досега са загинали над 1000, ранени са близо 6 000 и 120 хиляди души са принудени да напуснат домовете си, според данни на ООН.

Либия е "вероятно най-големият театър за военна борба с дронове в света", заяви пратеникът на ООН за Либия Гасан Саламе във видеоклип, публикуван от ООН в сряда. Саламе отбеляза „много по-интензивна употреба на дронове“ през последните седмици, като заяви, че те са били отчетени 600 от едната страна и 300 от другата“, без да уточняват страните, които ги използват.

Дроновете излязоха на военната арена през юни, въпреки оръжейното ембаргото на ООН. След като самолетите и на двете воюващи страни останаха на земята заради невъзможност да бъдат поддържани в летателна годност и "не искайки да останат без въздушна подкрепа, силите на Хафтар и ПНС изглежда спешно са се насочили към друг тип летателни апарати - дроновете", каза Саламе, предаде агенция "Фокус".

Експертите твърдят, че Хафтар е получил китайски дронове „Уинг Лунг“ от основния си съюзник - Обединените арабски емирства. Неговите съперници се насочиха към Анкара, която все по-откровено показва подкрепата си за ПНС и получиха турски дронове “Байрактар“. Оттогава всяка страна се фокусира върху опитите да унищожи дроновете и командните центрове на противника си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    21 18 Отговор
    Една турска военна база е наложителна в Либия ...либийците искат турски модел на управление ..не искат колонислисти и техни протежета

    Коментиран от #8

  • 2 Лилафката

    3 3 Отговор
    И аз съм против дроновете...!
  • 3 ахах

    2 1 Отговор
    еми те тия отдавна се мразят в червата животни
  • 4 Щайнер

    7 12 Отговор
    И чий го дирят там антиароматизаторите? И пустинята ли искат да осмърдят
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кой ти каза

    6 10 Отговор
    че в ЕС няма дронове и как мислиш, че турция ще има смелостта на нахлуе в Европа? Това са си чисти налудничави инсинуации! Дори и за сценарий за филм не става подобна фантастика
  • 7 Халил

    14 10 Отговор
    Слава на Великия Ердоган, на него се уповаваме и за него се молим!

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пираня

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Асан":

    Какъв кауш, той си е за трибунала в Хага!!!!!!!!
    Дори и в Уикипедия вече може да прочетеш :
    Радикална опозиция: Джибхат ан-Нусра (Клон на Алкайда) поддържани от Турция и Катар!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НАТО

    15 1 Отговор
    Кво стана с ДЕМОКРАЦИЯТА? Нали "мирните криле" на американските и френските самолети я донесоха в Либия?! Нали убиха ДИКТАТОРА и освободиха народа там?!
    Нещо много и е малък срока на годност на тая "демокрация". Точно толкова колкото е и в другите "освободени и демократизирани" от САЩ държави!
  • 12 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    АКО ТУРЦИТЕ ПОТДЪРЖАТ ТРИПОЛИ ,ДА ВНИМАВАТ С РУСКИТЕ ПОЗИЦИИ НА АРМИЯТА НА БЕНГАЗИ !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Пираня

    11 2 Отговор
    И са турско производство дроновете. Едно ни учат за Турция, а реално излиза съвсем друго. Аз си мислех, че Турция е една западнала държава, която няма пари лук да си купи, а реално излиза, че са десетки години пред нас. Ние кога бихме имали възможност да купим десетки изтребители или пък собствено производство дронове

    Коментиран от #16

  • 14 ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Халил":

    от умрял писмо получавал ли си манго
  • 15 по малко дрънкай

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "ПЕНКО":

    Пенко Турците са приятели на Вашия Вожд Путин Недей така грубо с тях Извини се
  • 16 Пираня

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "Пираня":

    Хасане не те ли е срам, да пишеш под чуждо име е най-долното нещо което може да направиш. Всъщност не има по долно, да подкрепяш терористи както вожда ти го прави, засрами се!!!
  • 17 dsсса

    2 0 Отговор
    В Либия воюват и оръжия от САЩ, Франция и Великобритания. Защо не напишете статия и за тях?
  • 18 dsсса

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Не, че не си прав, но нещата стоят по друг начин. Турция (Сърбия, Румъния, Северна Македония и пр.) няма да ни бие с дронове. Ще изпрати един пратеник, който ще каже "Дайте ни властта" и нашите държавници ще му я дадат. След това спешно ще се натоварят на военно-транспортните самолети (самият ББ го заяви, че затова са купени) и ще отидат на гости на парите си.
    Горе долу по такъв начин през ВСВ франсетата сдадоха Париж на Хитлер. Един куршум не изстреляха срещу нашествениците! А дали Турция би се страхувала, да влезне с войска в Европа? Ама вие кой си мислите, че ще тръгне да защитава Европата, бе? С бъклица ще ги посрещнат. Помните ли, когато при посрещането на новата 2015-та година повече от 1000 жени се оплакаха от сексуални посегателства от страна на мигрантите. Какво направиха германските мъже, помните ли? В знак на съпричастие към жените, облякоха рокли! Това е истина! И вие си мислите, че хора, които не са готови да защитят собствените си жени, ще тръгнат да умират заради шуренайката на учунайката на лелята на комшийката на стрина Пена ли?