Last news in Fakti

30 Септември, 2019 11:07 950 75

Парадоксът в Русия: по-високи заплати, по-голяма бедност

  • русия-
  • заплати-
  • доходи-
  • пенсии-
  • бедност-
  • рубли-
  • парадокс

Заплатите и пенсиите на руснаците растат, но не и реалните им доходи

Парадоксът в Русия: по-високи заплати, по-голяма бедност - 1
Снимка: Shutterstock

Според последни данни, през първото полугодие на 2019 година макроикономическата ситуация на Русия е била стабилна. Отчетени са невисоката инфлация, ръстът на БВП, заплатите и пенсиите. Реалните доходи обаче, които са основен показател за благосъстоянието на населението, вече шеста поредна година намаляват. Нараства броят на руснаците, които живеят под прага на бедността, населението задлъжнява с рекордни темпове.

Според данни на Федералната статистическа служба на Русия (Росстат), през лятото на 2019 година инфлацията в Русия е забавила темповете си. През първите шест месеца на годината са се увеличили заплатите и пенсиите – съответно с 1,9% и 0,8% спрямо същия период на 2018-та година.

Само че този ръст не може да гарантира положителна динамика на реалните доходи, които в Русия вече шеста година поред намаляват. През първото полугодие намаляването им е с 1,3%. Нараства и броят на руснаците, живеещи под прага на бедността (13,5% в сравнение с 13,3% през предходната година). Експертите обясняват спадането на реалните доходи със забавянето на ръста на заплатите (1,9% срещу 8,5% през първото полугодие на 2018 г.)

БПВ расте, реалните доходи намаляват - защо?

Фактът, че при относително невисока инфлация и икономически ръст реалните доходи на гражданите продължават да намаляват, не изненадва експертите. "0,7% ръст на БВП е много ниска стойност. Може да се каже, че това е "плюс" в рамките на статистическата грешка. Наивно е да се разчита на това, че при такъв скромен ръст, реалните доходите ще нарастват", посочва пред ДВ директорът на Института за стратегически анализи на компанията ФБК Игор Николаев.

Водещият научен сътрудник на икономическия факултет МГУ Юрий Данилов е убеден, че Росстат "откровено фалшифицира" данните, което добре се вижда от показателите за развитието на промишленото производство. Научните центрове правят самостоятелни разчети, като се основават на изходните данни за производството. Тези данни са по-близки до реалността и не са така противоречиви, както официалните данни. Според Данилов, цифрите на Росстат са абсолютно невероятни. Той е убеден, че те са завишени, а спадът на реалните доходи е по-висок, отколкото твърди Статистическата служба.

Една от причините за спада на реалните доходи е задлъжняването на населението. По данни на Централната банка на Руската федерация, публикувани в средата на септември, нивото на кредитните задължения на населението в 75% от регионите е превишило дори рекордните стойности от 2103 и 2014 година. През 2019 ръстът на потребителското кредитиране може да се увеличи с още 20%.

Централната банка възнамерява да въведе мерки, ограничаващи възможностите на гражданите да вземат потребителски кредити, включително и по-строгата проверка на кредитоспособността.

Неблагоприятните тенденции ще продължат

Според Юрий Данилов, "руснаците днес не разполагат с надеждни ориентири в държавната статистика, с чиято помощ да планират икономиката на домакинствата си. Показател, какъвто е ръстът на БВП, за който често говорят чиновниците, не си струва да се взима под внимание, защото и той не гарантира ръст на реалните доходи на гражданите.

"Миналата година БВП на Русия имаше ръст от 2,3%. Приходите във федералния бюджет нараснаха със 17,2% , а реалните доходи на гражданите с едва 0,1%", посочва Николаев. Според него, дори ако през 2020 година се очертае някакъв неголям плюс в ръста на реалните доходи, той няма да бъде осезаем - т.е. "прелом не може да се очаква".

Юрий Данилов сочи, че някои възлагат големи надежди на мащабните национални проекти, финансирани от държавата. "Като имаме предвид обаче колко неефективна е днешната руска държава, особено в управлението на инвестиционната дейност, аз дълбоко се съмнявам, че тези надежди ще се оправдаят. Ако не намалим съществено държавния дял в икономиката и не подобрим инвестиционния и предприемачески климат, няма да можем да преодолеем негативните тенденции в развитието на Русия", обобщава експертът.

Автор: Евлалия Самедова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rado

    19 11 Отговор
    Защото рблата е като тоалетна хартия само, че вече от тази с един пласт.
  • 2 Borislav Popov

    14 9 Отговор
    В началото на 80-те минималната пенсия в СеСеСеРе-то е била около 25-26 000 днешни рубли. Русопитеците да проверят сега колко е. 😊
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОНТРАТА

    4 6 Отговор
    ТАЯ СТАТИЯ НАЛИ И ВЧЕРА Я ПУБЛИКУВАХТЕ С ДРУГА КАРТИНКА ОБАЧЕ!!!
  • 5 Брей

    5 1 Отговор
    Защо редакцията не изкопира статията от вчера в БИЗНЕС барабар с коментарите?
  • 6 Лайнофиле

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Българофил":

    Земи оди си земи чека с шекелите и ходи се пери некъде!
  • 7 СссереМ

    12 8 Отговор
    Заплатите са по високи,ама в рубли,което ще рече че с тая тоалетна хартия и чифт обувки не можеш да си купиш.

    Коментиран от #9, #40, #41

  • 8 Kcaniba

    10 13 Отговор
    У фащ има над 40 милиона бездомници!!!
    Но кой ги брои!??
    А в Русия все бедни, та бедни ... балалайката на сороснята не спира от празно в пусто!!!
  • 9 Лайнофиле

    10 13 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    По голяма WC хартия от зелената с която се разплащат от говедарника няма!
  • 10 Ели

    9 9 Отговор
    Какво има за чудене, в БГ същата работа.

    Работодателят обявава 3500 лв. заплата, след задължителни данъци платени от него за работника остават - 3000 лв. От остават 2327 след плащане от работника на държавата данъци.

    Държавата взима от двамата -1243 лв.

    След косвените данъци - ДДС 20% на всички стоки и улуги 466 лв.

    Остават 1863 лв. без акцизи, местни данъци и т.н.

    Или общо държавата взима 47% данъци косвени и преки, а честито!

    И се питайте къде отиват вашите данъци, а не руските.

    Коментиран от #18

  • 11 гост

    15 7 Отговор
    Самата Рушия е най-големия парадокс … Има половината суша на Земята и половината природни богатства а нивото на стандарта на живот е като в Габон ...

    Коментиран от #12, #33

  • 12 Да де

    2 9 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    И твоето е същото, ако не офшорец.
  • 13 стоян георгиев

    11 9 Отговор
    писал съм многократно по темата .русия реално е във фалит .тва е причината за постоянната рецесия там.раз ходите на путин за армията сега се събират директно от спестяванията на населението.като сложим и огромното ниво на корупция и се получава картинката,незащитената част от населението изпада в краина бедност.процеса ще продължи ако не се вдигне рязко нефта.

    Коментиран от #17, #19

  • 14 Само да попитам

    10 6 Отговор
    На кого му пука за Просия, освен на червенотиквениците в този хибриден сайт?
  • 15 Защо ли

    7 11 Отговор
    Все за Русия сте се загрижили. Загрижете се малко за Германия, най,бързо застаряващата страна в Европа, ичи за САЩ, където американците отделят вече 26% от приходите си, в сравнение в 22% преди кризата 2009 и балона е по-надут от тогава, т.е. спукването ще е още по-болезнено. Оправете си собствената кочинка, па после давайте акъл на другите.
  • 16 Психиатър

    15 6 Отговор
    И най-тежката форма на русофилия се лекува с живот в самата руска кочина. Така например Депардьо получи руско гражданство лично от Путин, но след като изтрезня избяга чак в Белгия и предпочита от там да се обяснява в любов към Русия и Путин. На българските ушанки са достатъчни 6 месеца живот в Русия за да станат нормални българи.

    Коментиран от #49

  • 17 лъжливия трол стоян георгиев

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Я ни разкажи как се събират пари директно от спестяванията на хората?! Тва да не ти е бат бойко, дето раздава все едно от личните пари. Или се скрий, или ни разкажи някой виц за ВЕИ-та, атомна енергетика, глобално затопляне и т.н.

    Коментиран от #21

  • 18 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Ели":

    Коментира се бедността в Русия,а не данъците в България.На някой като не му харесва статията и се хваща за краставицата на Мирча.

    Коментиран от #20

  • 19 Бесен Язовец

    7 8 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Толкова са фаюирали руснаците че си намалиха външния дълг под 300 милиарда $ а богатите от Кравария се чудят на кой да заборчат за да закръглят 30 трилиона!! Богатите немци оная фрау от ГДР събира милиони чернилки и смуче евро милиарди от касата на ЕС за да ги отглежда в Германия разни африканци и араби!

    Коментиран от #23

  • 20 Ели

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    България цъфти, като сравниш покупателната способност на българина, и изкревения БВП, май само определени хора са богати.

    Само за миналата година имаш 27% инфлация- тези данни официозите няма да ги пишат За да сме с блестящ дефицит.

    Поне в Русия имат технологии, армия, суровини.

    А ние на гол шкемкак чифте пищоФи.

    На фона на мизерията в БГ да критикуваме други държави говори за липса на първите 7, или финансови облаги от НПО-та.

    И отново Дойче Веле - разследвана в Русия, и скоро ще я гледат на снимка.
  • 21 стоян георгиев

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "лъжливия трол стоян георгиев":

    другарю събират се много лесно.бюджетните средства /дано знаехс кво е бюджет/се разпределят приритетно за силовите структури и военнопромишления комплекс.тва първо.от там няма пара за пенсиоери ,онкоболни,деца,инфраструктура.второто е че в русия държавната част в икономиката заема огромен дял,а частния сектор е доминиран от фирми на другаря путин.въпросните държавни и олигархически фирми си правят квото решат с крепостните си работници на терен.има цели региони неполучавали заплати редовно именно заради тези структури,освен това при липса на реална конкуренция всичко е много по-скъпо от реалната му цена.храни,дрехи,коли...са с надути цени заради монопол.тва дава възможност на 5% от руското население да не си знае парите ,а другите 95 % да се чудят кво да ядат.и тва директно удря спестяванията на хорицата.парата събрана до 2014 се стопява ,а народа изпада в ситуация да събира боклуци от кофите.клипове бол в нета.та пародокса е на лице.в наи-богата страна по полезни изкопаеми народа мизерства за да може другаря путин да се прави на мъж,а разни убитаци като абрамович да си купуват яхти и футболни отбори по света.а и забравих,бая пара на путинландия заминава към такива като теб дето като кошаревци да обясняват колко било супер там.
  • 22 ****

    3 5 Отговор
    Как ви се вижда живота за напред на вас в България,като външния ни дълг вече е 34 милярда,а тиквата продължава да взема,и да се хвали,че прави магистрали.

    Коментиран от #24, #64

  • 23 стоян георгиев

    10 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    бесен язовец ли си днес?баи хои е по-добре!кравария другар е място дето всеки соцносталгик като теб мечтае да прати децата си или сам да замине.в русия дето толкова много я обичаш нещеш да стъпиш даже и на екскурзия.и не ги чакаи американците да фалират .поне за сега.виж русия фалира поне 3 пъти през последните 100 години.при всеки фалит се налагаше от краварияw да им пращат безплатно ядене и дрехи та да не се самоизядат.тва са фактите.

    Коментиран от #26, #34

  • 24 стоян георгиев

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "****":

    винаги като има негативна статия за русия се появява загрижен гражданин дето ни в клин ни в ръкав сменя темата за българия!!!!кво общо има въпроса ти другарю с темата?статиите за българия са в друг раздел.пиши там!или трябва да се подчертае връзката че като е зле в русия е зле и у нас?смях!

    Коментиран от #25

  • 25 хахо

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    То тая статия е има и в раздел мнения, същата! Като се пише зе Русия негативно да е два пъти, а ти и още двама, трима михлюзи започвате изхождането по въпроса!

    Коментиран от #28

  • 26 Кинжал

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Питай хората с доживотни визи що не ходят в САЩ?

    Предпочитаме добрата стара Европа, в частност Скандинавието и Швейцария, Далечен Изток, и да Русия нямат лотария "Зелена карта".

    Кримският мост и апаратурата в болниците им, фирмите на Владимир ги изградиха, нали?

    Кажи Дойче Веле, и не чети - кратък виц, а Дойчето получава мощен кик от Русия, ако не си разбрал - тече сериозно разследване.

    Кой финансира партията ГЕРБ?

    Че забравих?

    Коментиран от #27, #29

  • 27 стоян георгиев

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Кинжал":

    хахахахах на този пост няма и как да отговоря!смях!предпочитал бил европа.като децата на другаря живков ли бе другар?или като част от внуците му?ами що не предпочиташ крим с моста.смях!!!!и с апаратурата по болниците там.що не идеш като си болен там да те лекуват а?и що самите руснаци нещат да ги лекуват там?партия герб е финансира същия дето финансира и бсп и дпс и атака и се намира в масква.затова и ни е хала такъв.бедни ,болни и бягащи ама не към моста на крим!смях!

    Коментиран от #35

  • 28 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "хахо":

    има има раздел мнения.и мнението ти е че няма значение кво пише в статията,a да си гледаме колко е зле у нас и да не коментираме.абе ти си истински патриот.браво!хахахаххаах!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 чурулик чурулик

    8 2 Отговор
    Росстат фалшифицира данните . В действителност ситуацията в Русия е доста по тежка . Русия навлиза в криза .
  • 31 Д'мин

    3 2 Отговор
    Автора на статията е Еулия а не Евлалия Самедова и е московския кореспондент на DW.
  • 32 Borislav Popov

    8 3 Отговор
    Ми разбира се, че беднеят хората в Русия, как може да богатеят, когато заплатите им растат само на хартия, докарват я от нагласена средна заплата и от лъжливата статистика. Утре Путен като им свирне на джобните псета от Росстатистика, ще я докарат заплатата, по голема и от на американците дори.
  • 33 Borislav Popov

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Не обиждай габонците, те са къде, къде по добре от руснаците !
  • 34 Бесен Язовец

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Шуши къв Бай хой те преследва тебе? Яяяяя таблетките и вземи да си доспиш, да сънува бай хой непременно!!

    Коментиран от #38

  • 35 Кинжал

    1 7 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Зле си, представа си нямаш на какво ниво им е медицината и лекарите в Москва.
    Русия, Япония, Израел,Китай - това са ми държавите за лечение.

    Пращай си внуците на студентски бригади, да се гърбят за шепа центове,
    не на мен тези - момче!

    Коментиран от #37, #39, #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 стоян георгиев

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "Кинжал":

    я провери другар като им е толкова голяма медицината къде се лекуват руските олигарси?или те са глупави и не разбират?хахахахаахах!а децата ми ще ги пратя в сащ на бригада естествено ,да не мислиш че ще ги пратя в сибир?ти твоите там ли ги прати ,а другарю?смях!
  • 38 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Бесен Язовец":

    отговора ти е показателен кои си!шуши,таблетки ...та както ти писах върни си ника или тук от факти ти правят растановка с кои ник да си през дните от седмицата?

    Коментиран от #43

  • 39 Borislav Popov

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Кинжал":

    То затова, щото им е много високо нивото на медицината, все пари със СМС-и събират и те, за скъпи операции в чужбина, на неизличимо болни в Русия деца. Кобзон като се поболя навремето и той в Италия отиде да си прави операция, а за Елцин извикаха от САЩ хирург да му оперира сърцето. Аре стига с тез изтъркани опорки !
  • 40 🤣😀😁😂🤣😃

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    13.3 на 13.5 % бедните в Русия. Колко са в България? Имигрантите като какви ще ги броиш??
  • 41 🤣😀😁😂🤣😃

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    13.3 на 13.5 % бедните в Русия. Колко са в България? Имигрантите като какви ще ги броиш??

    Коментиран от #53

  • 42 SS14

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "Кинжал":

    Здравеопазването,медицината и болниците в Русия са едни от най-лошите в света.Това съм чувал лично от руснаци да го казват,а и можеш да видиш доста информация ако се поразровиш.Какви са тези доживотни визи за САЩ ,защото такива няма,а и кои са тези които не искали да ходят там ? Трябва да си пълен пройдоха за да не искаш да отидеш в САЩ ако имаш такава възможност.Говориш май за някакви измислени от тебе персони.И за какви жълти стотинки пишеш в САЩ,като там всеки прави прави,стига да не е краен разсипник.Свали малко соц очилата комунде и виж,че целия свят си мечтае да живее и работи за "жълти стотинки" в САЩ.Руснаците дори първи ще забравят родината си ,само и само да им се отдаде възможност да отидат в САЩ.Никой на тоя свят не иска и да чуе за пропадналата Русия.Защо така ?
  • 43 SS14

    9 3 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Оня ден тоя го разкриха тоя,че пише с няколко ника.Пише се Бесен Язовец,Монгола и още.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хрониките на Евразия

    9 3 Отговор
    За какво им е на руснаците по добър живот , като си имат Путин ?
    😂
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Трол

    3 5 Отговор

    До коментар #46 от "Съвет":

    Не може да се спре! Десито е във вихъра си! Докато мъжа и не я приземи, че е загоряла боба!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 стоян

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Психиатър":

    До 16 ком -Браво за верния отговор -макар че ме разсмя
  • 50 ей мухльовци от дойчо желе

    7 4 Отговор
    Я ходете в Русия да видите що е стандарт! Тръгнали некви пендели да приказват, дет си вкараха евачи от Афганистан, щот на тях отдавна не им става!

    Коментиран от #52

  • 51 onq s konq

    5 4 Отговор
    Сороси, джендери кравари с памперси се занинават с хибридни атаки срещу РФ, после да не се оплакват що са го яли руски салам
  • 52 SS14

    7 3 Отговор

    До коментар #50 от "ей мухльовци от дойчо желе":

    Стандарта на руснаците е по-беден и по-мизерен и от този на Бурунди.Какво има да му гледат.Една международна агенция беше направила проучване за развитие на страните, и хората установиха,че ако на запад в момента са в 2019г. то в Русия живеят със стандарта и развитието на 1980г.

    Коментиран от #54, #55

  • 53 Йонко Понко

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "🤣😀😁😂🤣😃":

    Питаш, защо ние българите бием негрите ли!??
  • 54 1980 викаш?

    0 3 Отговор

    До коментар #52 от "SS14":

    Тогава те не живяха ли добре?
  • 55 Бесен Язовец

    2 7 Отговор

    До коментар #52 от "SS14":

    А твоя стандарт е като на бушмен!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Велик е Путин ееей

    3 3 Отговор
    Важното е че ще продължат да курят на балконите Слава Слава
  • 58 Каскет с цветомузика

    4 2 Отговор
    От глада и Човекоядството в Русия има една крачка Нека не забравяме историята на Октомврийската революция и последствията от Болшевизма
  • 59 ПЕНКО

    1 3 Отговор
    ЗАЩО " ФРИДЪМ ШВАБЕН ШВАЙНЕ -ДВ"- ГО НЯМА В КИТАЙ ???...ОТГОВОР :" -ТАМ НАМА ДЖЪРМАНИ ОТ ЦРУ !!!! РАЗВИВАЩИТЕ СЕ "ТИГРИ" СА ЕЛИМИНИРАЛИ ДОРИ И "ДЖАПАНКИТЕ " !!!!

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Защото

    5 4 Отговор

    До коментар #59 от "ПЕНКО":

    DW го има единствено там, където има проблеми с РУССИШЕ ШВАЙНЕ и техните роби.

    Коментиран от #63, #65

  • 63 любопитен

    3 2 Отговор

    До коментар #62 от "Защото":

    На теб какъв ти е проблема с руснаците?
  • 64 .....:

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "****":

    МилИарда.....::.:,.:
  • 65 Aleman

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Защото":

    Schveine hunt normal
  • 66 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ЦЯЛО НАТО ДА МЕ ИЗМУШКАТ ОЩЕ ПО СИЛНО ЩЕ ОБИЧАМ ЛЕНИН ПУТИН и ТОДОР ЖИВКОВ
  • 67 Марин Колаксъзов

    2 3 Отговор
    95 % от БВП на Русия се формира от добив на суровини и само 5% е от промишлено производство, вкл. оръжейно. Русия заема 1/6 от сухоземната територия , но само 2 % от световното население и всъщност се явява най-големият експлоататор на подземни суровини, като добива над 30% от суровините в съвременния свят – нефт, газ, въглища, злато, диаманти, дървесина, метални руди и мн. др.
    Въпреки това африканските държави изпревариха по брутен вътрешен продукт на глава от населението Русия и я пратиха от 71-во на 73-то място.

    Коментиран от #68, #69

  • 68 Хихихихи

    1 3 Отговор

    До коментар #67 от "Марин Колаксъзов":

    Следващия виц моля!
  • 69 SS14

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "Марин Колаксъзов":

    Нормално,Русия не е технологична страна и не произвежда нищо.Те са на принципа на арабските страни.Не произвеждаш нищо,а само дупчиш и продаваш.Това си личи и по най-богатите руснаците.Всеки един от тях се занимава с някакви суровини.Технологии батко йок.Нищичко.Руснаците просто нямат акъл за производство и развитие.Ако ги нямаха и тея ресурси щяха да живеят баш като бушмени.

    Коментиран от #72

  • 70 истинко

    1 1 Отговор
    Заплатите на загиващите руснаци са вдигнати с 2,7% за една година, а на мен като гражданин на държава членка на ЕС (урааааа!!!!) заплатата ми е нараснала с ..... 0% за последните 3 години!
  • 71 истинко

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: рекордните стойности от 2103!!! Абе тия нашите анализатори вървят с 83 години напред бе!
  • 72 123

    2 3 Отговор

    До коментар #69 от "SS14":

    Не съм русофил, но ме дразнят тъпи коментари. Те руснаците са в космоса, произвеждат най-много пшеница, правят самолети кораби хеликоптери, ядрени централи...а ти какво правиш?! Май само като отидеш в тоалетната правиш "нещо"

    Коментиран от #73

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 истинко

    2 3 Отговор
    Глуповините на Дойче веле - Публикувано във факти.бг: по-високи заплати, по-голяма бедност! Я ми дайте 5 хил. лева заплата и ми кажете че съм по беден от сега! Истината е че руснаците се чувстват сигурни и за това вземат кредити! Това не значи че са бедни! За разлика от нашата България където хората се страхуват за утрешния ден и се чудят как да скърпят двата края и за това спестяват и кътат пари "за черни дни"!

    Коментиран от #75

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания