Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 12:00 1 470 5

Не се отказвайте все още от барбекюто

  • барбекю-
  • червено месо-
  • скара-
  • пържола-
  • бургер

Доказателствата за вредата от червеното месо са неубедителни

Не се отказвайте все още от барбекюто - 1
Снимка: Shutterstock

Консумацията на червено месо се свързва с рак и сърдечносъдови заболявания, но достатъчно висок ли е рискът, за да се откажат хората от любимите си бургери и пържоли? Отговорът на международен екип от учени, който противоречи на установените препоръки, е "Вероятно не", съобщи Франс прес.

Твърдението си независимите експерти от седем страни основават на повторен анализ на 12 изследвания. Според тях потенциалният риск е незначителен, а доказателствата - неубедителни.
Заключенията на специалистите бяха атакувани от група видни американски учени, които предприеха необичайна мярка, опитвайки се да осуетят публикуването на статията до изясняването на въпроса.

От сп. "Годишник по вътрешна медицина" отказаха да спрат публикацията. Направеният анализ не показва, че червеното месо и преработените меса като хотдог и бекон са здравословни, или че хората трябва да консумират по-големи количества от тях. Прегледът като цяло подкрепя връзката с рака, сърдечносъдовите заболявания, диабета и други здравословни проблеми.

Според авторите обаче доказателствата са неубедителните и не може да се каже със сигурност дали червеното месо е действителният виновник, тъй като е възможно роля да играят други фактори, свързани с начина на живот и хранене.

Анализът показва, че ограничаването на консумацията на червено месо е свързана само със седем смъртни случая на хиляда по-малко, което според авторите му е незначително понижение.

"Препоръката ни е хората, или поне повечето от тях, да продължат обичайната си консумация на червено месо - средно три или четири порции седмично", казва един от водещите автори на изследването, д-р Брадли Джонсън от университета "Далхаузи" в Нова Скотия, Канада.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 еш па тоа

    7 0 Отговор
    Дай ми печено прасенце и дамаджана с вино,па ме чекай да умрем!
  • 3 Франкенщайн...!

    2 2 Отговор
    Вкусно, но за хора с високо кръвно и холестерол е опасно..! Пиша го от наблюдение..!
  • 4 Мазна Диета

    2 1 Отговор
    Не ни е страх. А за холестерола си в голяма грешка.
  • 5 Димов

    2 0 Отговор
    Свинската чума не успя да пренасочи достатъчно потребители към вносното телешко, и явно се налага статии за полезни, червени меса да й помагат. Даже препоръчват средно 3-4 порции седмично. Средно!!!