Новини

Вредно ли е готвенето на дървени въглища?

По-добре изберете друг вид топлинна обработка

Публикувана: 29 Август, 2018 17:18
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3993
Вредно ли е готвенето на дървени въглища?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Заклетите любители на шишчетата са застрашени от ранна смърт, предупреждават британски учени. При горенето на дървените въглища се отделят вредни съставки.

Порталът цитира изследване на специалисти от Оксфордския университет, проведено в Китай с участието на 341 000 души. Било констатирано, че честата употреба на месо, приготвено на дървени въглища, увеличава риска от преждевременна смърт, причинена от болест на сърцето.

Изследваната група била на възраст между 30 и 79 години. Те трябвало да отговорят на въпросник, в който се питало колко често консумират шишчета и как са били приготвени, пише "Дарик". Тези от участниците, които приготвяли храната си веднъж в седмицата или по-често на скара, страдали много по-често от болести на сърцето.

Учените са уверени, че преминаването към друг вид топлинна обработка, като на газ или на електричество, значително ще снижи смъртните случаи.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
JEEP
1 Отговор
Вредно е това дето печем върху скарата, защото е наблъскано с химия и какви ли не други гнясове!

Оценка:
-3 +33

Шефа на Шеф Петров
2 Отговор
Ти ми дай свинска на скара и червено вино, пък ме чекай да умрем

Оценка:
-2 +31

доктор Йоткер
3 Отговор
Даже е полезно: излишната мазнина се отича и има естествен въглен, който неутрализира токсини в стомаха и червата. Проблемът е в количеството. Трябва, да се яде до една пържола или 150-200 грама месо. Не преяждайте.

Коментиран от #5


Оценка:
-4 +17

Гост
4 Отговор
според сходна анкета пиенето на вода води до смърт.
Ако не вярвате вижте колко човека пиещи вода са умрели и на колко години.
ФАКТ!

Оценка:
-1 +21

ттков
5 Отговор

До коментар #3 от "доктор Йоткер":


Точно пушекът от тази мазнина, която се стича върху въглищата е вреден, а не от самите въглища. И понякога тази мазнина започва да гори и става още по-вредно месото опушено от нея. Поради тази причина, когато правя барбекю винаги оставям да се разгорят въглищата и когато започне тлеенето им слагам месото на малко по-голяма височина. Иначе си имам газов грил и с него става най-добре, бързо и вкусно. Особено телешки стек да метнеш става разкош.

Коментиран от #8


Оценка:
-8 +4

Помнещ
6 Отговор
А микровълновата да не е безвредна?

Оценка:
-1 +12

Лилия
7 Отговор
Еми, ще го ядем суров.

Оценка:
-0 +10

гражданин
8 Отговор

До коментар #5 от "ттков":


Е значи като запалим дърва където и да е да печем някакво месо пак е вредно, така ли да разбирам?!?

Оценка:
-0 +11

Кат никога са прави
9 Отговор
Амимзамислете се защо на село въпреки чистият въздух живеят помалко отколкото в града на стреса

Оценка:
-7 +3

CL500
10 Отговор
Оня ден писахте за вредата от готвенето на газ, пак в Китай, днес за въглищата. Чакам и измислица за тока, после и самото ядене ...

Оценка:
-1 +8

Гого
11 Отговор
Охх обичам пържолки пускайте ги по 5лева и не ни берете дерта..

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +6

Диди
12 Отговор
Аз използвам дърва,вместо дървени въглища.Месото става много вкусно.

Оценка:
-2 +5

13
Този коментар е премахнат от модератор
Blackthorn
14 Отговор

До коментар #11 от "Гого":


По 5 лв. имам едни чудесни соеви пържолки, тъкмо като за теб :)

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.