Last news in Fakti

2 Октомври, 2019 10:25 1 122 4

Премиер под ударите на закона - Октомври 2019

  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • ликуд-
  • авишай манделблит

Започват предварителните изслушвания по три корупционни афери, които могат да застрашат бъдещето на Бенямин Нетаняху

Премиер под ударите на закона - Октомври 2019 - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Главният прокурор на Израел Авишай Манделблит започва предварителни изслушвания по три корупционни афери, които биха могли да застрашат политическото бъдеще на Бенямин Нетаняху, предаде ДПА.

Изслушванията се очаква да продължат четири дни. Нетаняху няма да присъства на тях, а ще бъде представляван от адвокатите си.

Главният прокурор обмисля повдигането на обвинения срещу премиера за корупция, злоупотреба с доверие и измами. Той ще вземе решение дали да повдигне обвиненията след изслушванията. Нетаняху казва, че е невинен.

По първия случай разследващите се опитват да установят дали премиерът и членове на семейството му са получили над 700 000 шекела (около 185 000 евро) под формата на подаръци от богати личности, в това число и продуцентът Арнон Милчан и австралийския милиардер Джеймс Паркър в замяна на финансови или лични облаги. Нетаняху казва, че получавал само подаръци от приятели, без да ги е искал. Сред подаръците са бижута, луксозни пури и шампанско.

Второто досие е известно като "Медиагейт". Според следователите премиерът е опитал да си осигури благоприятно за него отразяване на дейността му в най-големия платен всекидневник в Израел - "Йедиот ахронот". Той се е опитал да договори споразумение с шефа на вестника - Арнон Моузес. В замяна Нетаняху е споменал за възможност да се гласува закон, който ограничава разпространението на безплатния всекидневник "Израел Хайом", който е основен конкурент на "Йедиот Ахронот". Такова споразумение в крайна сметка не е било сключено, но Нетаняху може да бъде обвинен за корупция, измама и злоупотреба с доверие. Нетаняху твърди, че е бил основен опонент на гореспоменатия закон и дори е предизвикал предсрочни избори през 2015 г., за да го блокира.

Третия случай е най-опасният за бъдещето на Нетаняху. Следователите го подозират, че се опитал да си осигури благоприятно отразяване от информационния сайт Вала. В замяна той е предоставил правителствени облаги, които може да са донесли милиони долари на Шаул Елович, тогавашен директор на телекомуникационната група Безек и на сайта Вала. В центъра на разследването е сливането през 2015 г. на Безек със сателитния телевизионен доставчик Йес.

Решението за сливането се е нуждаело от одобрението на контролните власти и органи. По това време Нетаняху е бил и министър на комуникациите. Според Нетаняху сливането на Безек-Йес е било валидирано от службите към министерството и контролните органи, както е трябвало. Той оспорва да е получил благоприятно медийно отразяване от страна на сайта.

Премиер под ударите на закона - Октомври 2019

На 2 декември миналата година полицията препоръча Нетаняху да бъде обвинен по този случай за корупция, измама и злоупотреба с доверие. Разследването касае и Шаул Елович, който е все още главен акционер на Безек и съпругата му Стела Хандлер, президент и генерален директор по онова време на тази телекомуникационна група. По случая бяха оневинени съпругата на Нетаняху - Сара и синът му Яйр.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбаза

    3 2 Отговор
    Бениту и той ше изгори!
  • 2 ха ха ха

    3 0 Отговор
    къде го виждате този премиер? Начи, като наритаме боко, тия тука ще го премиерстват до-живот бе :D
  • 3 АНЕНЕРБЕ

    4 1 Отговор
    БИБИ НЕТАНЯХУ съпоставен с БИБИ БОРИСОВ изглежда като ангел.

    За какви ДЖОБНИ ПАРИ му повдигат обвинения?!!

    ИМА НЕЩО ДРУГО КОЕТО РАЗЛИЧАВА НЕТАНЯХУ ОТ ДРУГИЯТ СЕДНАЛ ДО НЕГО ИЗРАЕЛСКИ ПОЛИТИК - Шмон Перес.

    Разликата в морала и политиката на единия и другия е каквато е между НЕБЕТО и ЗЕМЯТА.

    ВРЕМЕ Е НЕТАНЯХУ ДА СИ ХОДИ

    ДАЙ БОЖЕ БЕНИ ГАНЦ ДА Е НОВИЯ ПЕРЕС, КОЙТО ЩЕ ДОНЕСЕ МИР НЕ САМО НА РЕГИОНА , НО И НА СВЕТА!
  • 4 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Рекох за нашийот става въпрос, ма не знам що така се объркАх...