Last news in Fakti

4 Октомври, 2019 11:30 4 866 20

САЩ с призив към Гърция

  • сащ-
  • персийския залив-
  • гърция

Марк Еспер призова страната да съдейства в Персийския залив

САЩ с призив към Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер призова Гърция да допринесе за защитата на инфраструктурата в Персийския залив, съобщи Катимерини.

Той похвали Гърция като близък приятел на САЩ. Припомнят се общите действия на двете страни.

В момента САЩ търсят сътрудничество за запазване на сигурността в Персийския залив. Гърция е една от малко европейски страни, които отделят по 2% от своя БВП за отбрана.

Гръцкото правителство обаче е отклонило призива на САЩ, заради ситуацията на тревога в Егейско море и Източното Средиземноморие. Все пак гръцки военни, които служат в ОАЕ, биха могли да се присъединят към екип от военни наблюдатели в региона.

Еспер заяви, че е провел разговор с холандския министър на отбраната и че се опитва да призове Европа да повиши своите разходи за отбрана. Той заяви, че търси варианти за преразпределяне на ресурси и инвестиции в основни приоритети.

Според него има напредък в гарантирането на националната стратегия за отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахото

    28 8 Отговор
    Направо да изискват по 4% от БВП и да се купува само краварско оръжие.

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    35 8 Отговор
    Всичките им съюзници им обръщат гръб, а те са страхливи и не смеят да нападнат Иран, че ще бъдат смачкани!

    Коментиран от #4, #5, #7, #16

  • 4 Генерал

    3 21 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ама ти май си вярваш а ?

    Коментиран от #8

  • 5 3277

    16 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Просто на никой не му се занимава с авантюрата на САЩ. това не е задължение по договорите в НАТО. Колкото до смачкването - си разсъждаваш направо инфантилно. Кой, кого ще смачка ? Я седни и помисли малко.
  • 6 вмч

    6 22 Отговор

    До коментар #2 от "Хахото":

    Та няма да купуват боклуците на червената кочина.

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пилотът Гошу

    26 3 Отговор

    До коментар #4 от "Генерал":

    Попрекалил е, но не е далеч от истината. САЩ сами не барат. Може да е заради Виетнамската война, но САЩ собствени жертви не желаят. Затова от години се действа с прокси армии, след като има балъци ... А когато трябва да действат самите те, най-често е от въздуха и винаги в големи коалиции. Сами не ходят никъде. От тактическа гледна точка си е ОК, защо да се бутат сами в огъня, ако намерят балъци да извадят кестените, но когато се биеш в гърдите, че си бабанка номер едно и всички трябва да те слушат, тогава въобще не изглежда добре, че не хващаш сам сопата, ми все се мазниш и дрънкаш глупости, а тези измислици не работят вече като едно време, когато Пауъл размахваше епруветката. Времената са сам да държиш тоягата или да си седиш в ъгъла. Точно затова страни като Северна Корея и Иран въобще не се мотаят да си отстояват тяхното, защото им е ясна работата. Всички васали на САЩ вече не се връзват на голи приказки като едно време и за това са си виновни само американците. На всичко отгоре извиват ръцете на собствената си коалиция постоянно ...

    Коментиран от #12

  • 9 onq s konq

    17 3 Отговор
    Оооо значи пак става дума за едни парични потоци към САЩ
  • 10 Гаргамел

    13 2 Отговор
    САЩ ухажват Гърция заради бреговата и ивица и географско положение. В Александруполис по всяка вероятност ще се строи най-голямата база на НАТО в района, която ще замени базата в Инджирлик - Турция. Гърция ще бетонира безопасността си с тази база. Американците плащат доста добре за такива постоянни обекти. Една такава база осигурява поминък на цял окръг.

    Коментиран от #15

  • 11 Последния софиянец

    14 3 Отговор
    Щом САЩ са опрели до гърците, значи лоша им е работата. 1300 години ги бием като маче у дирек.
  • 12 Генерал

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пилотът Гошу":

    Пазят се като от огън от ефекта "Ковчези" Когато с транспортните самолети започнат да пристигат ковчезите със знамената , а в по-тежките случаи направо чувалите, тогава нещата загрубяват. Общественото мнение започва да иззема инициативата и системата си всзима своето. Само през WW2 с репресии са блокирани опитите обществото да влияе върху военни решения и съответно действия. Това не беше направено при войната във Виетнам.
  • 13 Николай

    9 0 Отговор
    С такова напрежение от източните им съседи едва ли ще изпратят флота та си гърците във персийският залив. Нека Америка да им осигури спокойствие на беломорието а пък после да искат помощ
  • 14 Blackthorn

    5 0 Отговор
    Марш чифут!!!
  • 15 Пантагрюел

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гаргамел":

    Хе хе тва в Лозенец ли ги разправят
  • 16 Грую

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Пари нема бре! Над 20 трилиона дълг и с какво ще водят война? Виж какво рече чичо Тръмп: "Който иска нещо да си плаща" И тяхната вече не лесна! Пари печатат повече отколкото вестници и пак няма оправия!
  • 17 Оптимист

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "вмч":

    Ама, турците купиха С- 400. А китайците , системите за ранно прихващане на ракети... пак от руснаците. Става интересно, как американците ще нападнат Иран?

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бре

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "България ЕС НАТО":

    Аууу колко много знаеш.
    Даже и смартофон знаеш какво е.
    Толко са напред че когато пуцаха по сърбия треснаха ракетата у българия.
    Ако помниш де.
    Ако не чичко гугъл знае всичко
  • 20 сноу

    2 0 Отговор
    Маркито ,Байдънягата и цялата им краварска глутница ,най-много наблягат на свирепи муцки, щото вече са пределно наясно ,че само с на петела гребена, няма кого да плашат .От време на време току Йенсито сръчкат, ама и той от кавалер, взе на кавал да мяза ,и никой не обръща особенно внимание на подлютените му закани.Тия каубойски подвизи и батаци, дето връткаха до преди 10-на 15 год , сега явно ги събуждат обляни в студена пот.