Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 13:15 2 855 17

Кървавото престъпление в Хале: какво означава то за Германия?

  • хале-
  • германия-
  • престъпление-
  • кърваво-
  • евреи-
  • синагога-
  • йом кипур

Посетителите на синагогата в Хале за малко се разминаха с истинска кървава баня, замислена от неонацист навръх най-големия еврейски празник

Кървавото престъпление в Хале: какво означава то за Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На най-големия еврейски празник Йом Кипур над 70 мъже и жени, изповядващи юдейската вяра, са се събрали в една синагога в Източна Германия. Докато те се молят и пеят, отвън един 27-годишен мъж, въоръжен с ръчни гранати и автоматично оръжие, се опитва да нахлуе в Божия храм. И само заключената врата на синагогата, която издържа на натиска и изстрелите, осуетява намерението му да предизвика кървава баня.

Датата е 9 октомври 2019. Градът е Хале.

80 години след началото на Втората световна война, в която бяха избити над 6 милиона евреи, представителите на това малцинство отново са принудени да се страхуват за живота си - когато открито демонстрират своята вяра, когато посещават синагоги.

На живо по интернет

Какво говори това за Германия? И какво означава фактът, че 27-годишният германец показва на живо в онлайн-платформа за видеоигри своето кърваво престъпление, заснето с видеокамера, закачена на металната му каска? Очевидно е желанието му да копира атентатора от Крайстчърч в Нова Зеландия: преди да открие стрелбата, нападателят от Хале се обръща към предполагаемата интернационална публика на английски със следните думи: "The root of all problems are the Jews." (в превод: "Коренът на всички проблеми са евреите").

Скръбта не може и не бива да се релативира. Затова и цялото наше съпричастие на първо място трябва да е адресирано към близките на двете жертви - мъжа и жената, които престъпникът брутално убива по време на бягството си.

Германия не бива да отвръща поглед от случилото се. Защото за малко тази сряда (9.10.) в Хале не се стигна до масово убийство на мъже и жени, изповядващи юдейската вяра.

Не само ислямисти извършват подобни престъпления

Това престъпление показва повече от ясно, че засилващият се смъртоносен антисемитизъм в Германия далеч не е дело само на ислямистки терористи. Който твърди подобно нещо, лъже и отказва да погледне реалността в очите. Това деяние подчертава за пореден път, че защитата и охраната на еврейските институции в Германия са жизнено важни - независимо че са изминали почти 75 години от края на националсоциалистическия терор. А това, че синагогата не е била охранявана в празничен за евреите ден, какъвто е Йом Кипур, повдига редица парливи въпроси.

Престъпното деяние показа и друго: че и най-дребните улики за потенциален антисемитизъм трябва да се взимат съвсем на сериозно и да се преследват с цялата твърдост на закона. Става дума за неща като горенето на израелския флаг или пък обидите по адрес на евреи, които носят кипа, с което открито демонстрират принадлежността си към юдаизма.

Антисемитизмът не бива да се банализира. Защото не съществува такова нещо като "малко еврейска омраза". Нея или я има, или не. Германия е длъжна особено внимателно да следи за този род престъпления.

Автор: Инес Пол


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 месара

    15 0 Отговор
    че казаното - добре дошли, не е на добре! тая дето го каза, да бъде съдена за геноцид срещу човечеството!
  • 2 Трикстер

    37 3 Отговор
    Човекът е прав, но наистина тези евреи, които е искал да гътне едва ли са коренът на злото. Коренът на злото се крие в един друг континент, който се намира зад океана и се ръководи изцяло от еврейските милиардери, а тези, които са били в синагогата са обикновени хора, които принадлежат родово и религиозно към рептилите, но нямат вина.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Киро домусбабаит

    20 4 Отговор
    И аз никак не обичам евреите, но никога не бих направил нещо подобно! Това освен, че е отвратително, а и е глуаво! Заради тези евреи да си погубя живота - не си струва! Иначе наистина големите еврейски боклуци са отвъд океана и оня Тръмп им е верния слуга, той и шефовете му са за една картечница!
  • 5 Евро

    1 13 Отговор
    Нацистите са емоционални, но заблудени хора... Нито сега, нито преди евреите са причинява ли злини на Германия...
  • 6 Кой68

    17 1 Отговор
    Така е...НО?!Защо не се споменава агресивната риторика на съвременния израелски политик-война,анексирам?Може би самите сегашни евреи угодно са забравили за ВСВ и холокоста,а като им е угодно се сещат и започват истерично да го напомнят..Не се учудвам че антисемитизма се "събужда".Погледнато в глобален мащаб с еврейте нищо добро не се свързва.....
    ..Жалкото и трагичното е че се имат за "богоизбран народ"който си мисли че всички им дължат нещо?Резултата е налице и е зловещ-кръв
    ?
  • 7 Рошко

    12 0 Отговор
    Това говори че скоро светът ще отеснее за евреите
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хитлер

    15 3 Отговор
    Това означава,че всичката зган мръсна Турска,Кюрдска,циганска и еврейска нвъннот Германия заедно с Меркел дето ги пребра Це споделите моята идеология ама късно ще е .

    Коментиран от #14

  • 10 Писна им на хората

    17 0 Отговор
    Означава че на хората им писна от еврейските номера, както се слувало десетки пъти през вековете в Испания, Франция, Италия, Германия, Англия, Балканите, Русия.... Полша, Унгария и къде ли не. Няма държава от която да не са гонени,просто няма такава.
  • 11 Тръмп

    1 2 Отговор
    Германия не трябва Да Следи престъпленията,а да ги Предотврати!!!:):):)
  • 12 Ставрю

    4 0 Отговор
    Евреите управляват света. И те ще го унищожат.
  • 13 ДОКО

    0 0 Отговор
    ОЗНАЧАВА ЧЕ ОТ ТУК НАТАТЪКА ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ЩЕ ХАПВАТ ЧЕРНА ПИШКА..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чичи

    1 0 Отговор
    Ако извадите от 6 млн около 5 млн тогава ще е добре
  • 16 Бай Шиле

    0 1 Отговор
    Е-е,един път DW да напише нещо смислено.При това без да споменава Русия.Поклон.
  • 17 Български офицер

    1 0 Отговор
    " ВСЕКИМУ - СВОЕТО ! " - ' JEDEM das SEINE ! "
Новини по държави: