Last news in Fakti

11 Октомври, 2019 13:43 993 9

Румъния си търси спешно... премиер

  • румъния-
  • клаус йоханис-
  • виорика дънчила

Консултации за нов министър-председател, след като правителството на Виорика Дънчила беше свалено с вот на недоверие в парламента

Румъния си търси спешно... премиер - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Румънският президент Клаус Йоханис започна консултации с парламентарно представените партии за избор на кандидат за поста министър-председател, след като вчера опозицията успя да свали лявото правителство на Виорика Дънчила с вот на недоверие в парламента, предаде агенция Аджерпрес.

Йоханис се срещна първо с делегация на основната опозиционна сила - Национално-либералната партия (НЛП), чийто лидер беше той самият, преди да бъде избран за държавен глава. НЛП подкрепи и сега кандидатурата му за втори президентски мандат.

Лидерът на либералите Лудовик Орбан заяви, че НЛП е готова да поеме отговорността за управлението, ако не е възможно да се постигне съгласие за организиране на предсрочни парламентарни избори, като кандидат за премиер на партията е нейният лидер, информира Аджерпрес.

"Позицията на НЛП е много ясна (...) ние подкрепяме обръщане към народа", каза Лудовик Орбан и допълни, че ако не може да се постигне съгласие за предсрочен вот, НЛП ще поеме отговорността за управлението.

След либералите Йоханис прие за консултации делегация на третата парламентарна сила - Съюз за спасение на Румъния, съобщава още Аджерпрес.

"Добра работа с вота!", каза държавният глава в началото на срещата.

Румъния си търси спешно... премиер

Партията Съюз за спасение на Румъния също е предложила предсрочни парламентарни избори.

Днес румънският президент ще има консултации още с представители на Демократичен съюз на унгарците в Румъния, с партия Народно движение, с делегация на парламентарната група Про Европа, с представители на Алианс на либералите и демократите и с групата на националните малцинства.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    14 0 Отговор
    Имаме човек който има опит като премиер,Бойко се казва.Работи със замах.

    Коментиран от #8

  • 2 ХАЙДЕ, бързо...

    14 0 Отговор
    Б.Б. Е ГОТОВ, ОБУЧЕН, НЕСМЕНЯЕМ, ЩЕ УПРАВЛЯВА И 2 -те държави!
  • 3 Мили дебили

    7 0 Отговор
    Закъсаха го румънците, не са като нас!
  • 4 Усмивката

    9 0 Отговор
    ЕВРИКА!!!...Търсите премиер.!....Ето така ние българите ще стигнем румънците.След като отдадем даром нашия премиер за една петилетка.Барабар с Джи Пи Груп и Главболстрой и една сурия фирми спецове по строежи на магистрали.
  • 5 ДДРОнег

    4 0 Отговор
    Колко е заплатата ?!
    Аз съм навит !!!
    Готов съм да поема всякаква политическа отговорност, само да е не финансова или имотна :):):), както наш'те политици :):):)
  • 6 Ами

    5 0 Отговор
    А им пратим нашият тиквоч...
  • 7 Последния софиянец

    1 0 Отговор
    Намери се служба за ЦВ. ЦВ.
  • 8 Обикновен човек

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Ще го дадем Бойко без пари на румънците, даже ще им платим ако трябва за да се отървем от него!!!Веднага референдум :Бойко на търг!!!
  • 9 Цецо Партамента

    1 0 Отговор
    'Партаментчета дават ли?
Новини по държави: