Last news in Fakti

16 Октомври, 2019 14:06 6 062 43

Ето как България ще се опита да спечели Volkswagen

  • volkswagen-
  • германия-
  • българия-
  • турция-
  • завод-
  • автомобили-
  • субсидии-
  • росен плевнелиев

България увеличава двойно субсидиите

Ето как България ще се опита да спечели Volkswagen - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

България ще се опита да спечели доверието на автомобилния гигант Volkswagen, за да бъде построен завод за автомобили на наша земя, а не в съседна Турция.

Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г., разкри пред FAZ (Франкфуртер Алгемайне Цайтунг) по какъв начин България ще опита да наклони везните в своя ползва. Той е член на Борда на Автомобилен клъстер България.

Плевнелиев заяви, че България ще предложи повече пари. „Намерихме начин да предложим на Volkswagen Group вместо 135 милиона евро – 250 до 260 милиона евро“, посочи Плевнелиев. По думите му България е готова да удвои субсидиите за завода. Съответната оферта вече е била изпратена до Volkswagen, като в момента се очаква и отговорът.

„Шпигел“ съобщи, че Румъния също има мераци да спечели надпреварата за нов завод за автомобили. Германските медии пишат, че България има шансове заради продължаващата военна операция на Турция в Сирия. Западните страни остро разкритикуваха турските въоръжени сили, а във Вашингтон се заканиха да наложат санкции на Анкара.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    27 32 Отговор
    Гладните българи не се примиряват, ей!
    Ем нямат икономика за 5 лева, ем искат! Като отихне в Сирия, и Фолксваген веднага ще избере официално Турция!

    Коментиран от #8, #9, #12, #41

  • 2 El boko

    25 5 Отговор
    Още нищо не се знае! :)
  • 3 Никой

    28 3 Отговор
    Вместо за самолети направете 10 големи завода във провинцията за да има за какво да останат младите хора във България

    Коментиран от #17, #35

  • 4 Ердоган

    18 8 Отговор
    Сред предимствата на Турция е и това, че в страната няма недостиг на квалифицирана работна ръка - за разлика от много страни от ЕС. Всяка година в Турция се дипломират по 51 хиляди инженери за автомобилната промишленост. Да не говорим за това, че със своите 83 милиона души население страната представлява несравнимо по-голям пазар. България не може да с предложи това.

    Коментиран от #40

  • 5 НЕКОЙ

    31 8 Отговор
    България ще субсидира завод?! И всичко това заради хвалбата, че имало инвеститор?! Тоест България инвестира в завода на ФолксВАГОН?! Егати и егати
  • 6 Лъжливото овчарче

    8 1 Отговор
    Аме вие вЕрвайте.Дори и аз не мога да измисля такава дългоопашата лъжа!Ортодоксите (ние) верваме до последно,а те(протестантите) действат!
  • 7 Morgoth

    17 0 Отговор
    Радвам се, че Плевнелиев е оптимист - такъв трябва да бъде един бизнесмен, но пък той беше оптимист и преди. Истината е, че преди VW да се откаже от Турция ние нямаме никакви шансове. Откажат ли се - може би, но за сега изглежда единствено, че отлагат за да видят на къде ще тръгнат нещата. Може само да се надяваме кюрдите да се опънат и да забатачат военната операция.

    Коментиран от #36

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Емил

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    "Великата" икономика на Турция?! Преди 20 години лирата беше по-голяма от лева (щото махнаха 5-6 нули) - сега 30 стотинки! Ахмаци с промити мозъци!
  • 10 Мехмед

    6 11 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан ибн Ал козички":

    А ве ганьо, от къде знаеш кой къде е? Ти като си у пикливата българия не означава, че всички сме толкова долни да стоим там.

    Коментиран от #18

  • 11 hmhmhm

    7 8 Отговор
    Щом е намесен Роската - мача е свирен ! Към съблекалните за студен душ - на бееегом !
  • 12 Реджеп Ердоган

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Гладни мизерни българи гладна кокошка просо сънува 5 лв нямат българите тръгнала заводи да правят
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мюмюн

    6 6 Отговор
    Беден Бай Ганьо Ако искате да работя за 500 лв 500 лв ха-ха-ха 500 лв ха-ха-ха 500 лв ха-ха-ха
  • 15 Емил

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Беден Гацо":

    Ми що киснеш в този форум!? Май това ти е "професията" - трол на турска издръжка! Не се издавай ще ти спрат мизерните сребърници!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Емил

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    Ако не купуваш оръжие от американци и руснаци, а правиш само заводи - ще дойдат да ти ги вземат! Икономиката на Русия и САЩ се крепи на страха. Така че - умереност във всичко!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 onq s konq

    5 5 Отговор
    Е това вече е друга работа,защото е казано:"Едно нещо като не става с Пари,става с МНОГО ПАРИ".На практика нашата Оферта НАДСКАЧА ПОЧТИ ДВОЙНО Турската,която бе 100млн Евро,но това - ПЪРВО.ВТОРО:Не е възможно Германия/както Франция и САЩ/ да налага Оръжейни Санкции на Турция,а същевременно да налива Милиарди в нея,както казва и Щефан Вейл- Мин.-председател на Долна Саксония и член на Управ. съвет на ФВ.ТРЕТО:Няма как поради Изключително влошената си икономика предвид САНКЦИИТЕ И РАЗХОДИТЕ ПО ОПЕРАЦИЯТА в Сирия, Турската държава да изпълни обещанието си за Държавна покупка на Автомобили от Завода,поради ФИНАНСОВА НЕВЪЗМОЖНОСТ.Така или иначе крайното решение си е на ФВ и "излишна наша грижа",но факт е че БГ НЕ Е ПРИРИТАЛА за тоя Завод конкретно,щото "Хюндай" примерно "чука на вратата".Междувременно Безработицата в БГ е едва 4,4%,докато в Турция е 14,7%!

    Коментиран от #23, #33, #37

  • 20 МиГ 23

    4 0 Отговор
    Това е чист държавен грабителски либерален капитализъм и е абсолютно недопустимо. Тази стратегия ще доведе до срив на капитализма, т.е. последен стадии - импереализъм, както е казал другаря Ленин. Къде ви е пазарната икономика?
    Този Плевел наред ли е?
    А на малките фирми защо не им давате пари?
    А и Турция е обещала 400млн. евро. и там е еднородно културно пространство, а при нас не е. И много мн. други неща.
  • 21 гост

    5 0 Отговор
    От ФВ трева не пасат и знаят, че завод се прави там, където има знания, инфраструктура и доставчици. От трите страни Турция, България и Румъния, най-подходяща е първата с ниска цена на труда и големи субсидии както и развити автомобилни региони произвеждащи стотици хиляди коли годишно на различни марки. Следва Румъния с нейната развита индустрия и специалисти, в ЕС е и има също така много заводи на автомобилни производители, но там цените са малко по-високи. България си няма нищо, нито действащи заводи за автомобили на други марки, нито инфраструктура за заводи (има само монтажни халета без реално производство от суровина до детайл), и съответно няма как да има квалифицирани кадри, та тези 100млн. евро са до никъде. За да склони ФВ да направи завод тук, трябва да стане чудо, защото те го правят за пари, не за чест и достойнство, защото щяха да си го направят в Германия, ама там е скъпо и имат толкова регулации, че няма как да генерират големи печалби. И впрочем ФВ започнаха търсенето откакто в Словения огромният им завод беше подложен на натиск от профсъюзите за увеличаване на заплати и придобивки, затова искат да избягат в страна където да не може да ги изнудват и да си дават мизерни заплати, затова избраха Турция.
  • 22 Мехмед

    6 2 Отговор
    Мислят си че ще си купят завод на VW с 260 000 000 € там се въртят 10ки милиарди €!!!!! Дава 260 милиона и посше корумпетата ще искат 2,6 милиарда подкупи!
  • 23 Б.Х.

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Безработицата е такава , защото способните избягаха да работят навън. Тук не остана кой да работи и това се отчита от всички инвеститори. Така че не пиши глупости

    Коментиран от #28

  • 24 Юсуф

    5 2 Отговор
    Тънки сметки без кръчмар! Приблема в България не са дупсидиите, а и вътрешната покупателност за която са виновни херберастите, че е твърде ниска! Това са корумоетата, мискят си, че с пари ще ди купят всичко и всички! 260милина муха ги ухапала немците.
  • 25 Изрода Плевелски

    4 5 Отговор
    Според подлите идеи на Росен Плевела БГ трябва да даде 500 милиона лева на една скапана ФАШИСТКА компания, която да замърсява нашата природа и по документи ще бачка на загуба, за да не плаща данъци. Тия 500 милиона лева ще чакаме минимум 10 години да се върнат в държавната хазна!!! За 500 милиона лева държавата може да ПОСТРОИ ДЪРЖАВЕН ЗАВОД ЗА АВТОМОБИЛИ ПО КИТАЙСКИ ПАТЕНТ!!! За 500 милиона лева могат да се модернизират курортите и да се създадат не 5000, а 50 000 работни места. За 500 милиона може да се създаде супер болница и вместо да се ходи в Турция на медицински туризъм, да идват в БГ. Да строят завод на свой, нали са ДЕМОКРАТИ - ДЕМОКРАТИТЕ НЕ ИСКАТ ДЪРЖАВНА НАМЕСА!!! Все пак 1989г. Росен Плевела нали скачаше на площада срещу държавната намеса в бизнеса? Защо тоя паразит сега иска държавна намеса?
  • 26 Eeee

    2 2 Отговор
    С това поведение на стадиона швабите определено ще изберат нас.😂
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 onq s konq

    2 7 Отговор

    До коментар #23 от "Б.Х.":

    Понеже според тебе пиша "глупости",една в ПОВЕЧЕ едва ли ще ми навреди и тя е:КАТЕГОРИЧНО ОБРАТНОТО Е на това което твърдиш,защото точно СПОСОБНИТЕ ХОРА ОСТАНАХА В БГ да работят и правят Бизнес,нагодиха се към условията и се вписаха в Икономическата обстановка.А НЕСПОСОБНИТЕ,т.е. тия които Животът изхвърли на Борсата за безработни се ориентираха към НИСКОПЛАТЕНА РАБОТА/СЪОБРАЗНО ЗАПАДНИТЕ СТАНДАРТИ/ извън Страната.А логиката е Желязна - Може да е ниско платена и мизерна,но ВСЕ ПАК Я ИМА!Добре поне че не ми спориш за Процентите безработица в Турция и у нас:)

    Коментиран от #29

  • 29 Б.Х.

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "onq s konq":

    Ти една заплата да си плащал на скоро

    Коментиран от #30

  • 30 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Б.Х.":

    Аз пари не давам -само вземам.При това без да работя.

    Коментиран от #34, #39

  • 31 Хоп

    3 0 Отговор
    Клъстер българска дума ли е? Аз знам само сектор. Скапаха ни езика, а сега и разни плевели искат да работим за безпари, че и пари за субсидии ще дават при условие, че болниците ни са в трагично състояние.
  • 32 Тръмп

    2 1 Отговор
    Турчолята ще пишкат руска газ от мъка по Загубата на ФВ!!!:):):)
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 До 30

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "onq s konq":

    Ами нали си трол хаха
  • 35 Само че в предложението

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    за терен,не е в провинцията, а пак около София,то се цели българия да се припознава единствено и само,като София,провицията песове я яли. А,младите от училище старт към София,и от там хвърляне на чук и бягане през граница,новата спортна дисциплина.
  • 36 Дори и да не останат

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Morgoth":

    в Турция,което е малко вероятно,ще оттидат в Румъния или Сърбия,но ще прескочат Бг,заради липсата на квалифицирана работна ръка и то не 100-200 човека,а няколко хиляди. Всичко това е в резултат на недалновидната политика на правителството и закриване на много професионални гимназии за изкарване именно на такива специалисти. Механо-техникумите закрити,защото няма заводи и няма къде да ходят на практика учениците,а и после без работа. Та те така,каквото си посадиш това ще береш и ядеш,в случая нищо.А,Плевню какъв шеф на автомобилният клъстър на Бг е,като няма производство на автомобили,а само няколко работилници за производство на ел инсталации и някои компоненти от периферията. То аз мога да кажа,че съм шеф на космическият клъстър на Бг,а то космическа програма няма вече от 30 години,ама давай ей тъй за идеята.
  • 37 Хубаво ги пишеш

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    ама действителността е друга,ние ибез военни действия нямаме фушка в задника да купим дори 200бр.от произведените,това първо и второ няма квалифицирана работна ръка ,а в такъв завод не става да хванат някого от пътя и да го сложат,защото ако бе така,щяха да си го построят в долната сексония и да вкарат маймуни от Конго и само на банани и портокали и ето ти безплатна работна ръка.Понякога преди да пишеш нещо е хубаво да се огледаш около теб каква е обстановката и тогава да помислиш и чак тогава да пишеш.
  • 38 Васил

    0 0 Отговор
    И кво стана VW ще имат завод без пари това го няма никъде по света. Ако Българска фирма ако отиде в Германия дали Германците ще и дадат кинти да си построи завод многоооооооо се съмнява
  • 39 Б.Х.

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "onq s konq":

    Тогава не коментирай ,че се излагаш
  • 40 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган":

    Дипломират се, ама в България. Техническите Университети тук са пълни с турчоля, дошли да получат качествено образование. Че то, в Анадила само козедоене и овчепасана може да научат.
  • 41 Ердоган,защо си тъп?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Пише се утихне,а не отихне.
  • 42 Бойко Борисов

    0 0 Отговор
    Като ще унижаваме българите за да гепим кинтите от инвестицията ще е до край. С Плевньо жертвахме хонорара си, а сега ще купя 40 000 пасата за администрацията и заводът е у нас
  • 43 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Леле-мале.....Щом и Росен се е засилил работа да върши - значи нищо няма да стан!!! И правилно отбеляза един колега / по коментари/ -ние да си произвеждаме домати и чушки и да караме "японки" - най-добре . На времето Рено се насочи към Румъния, защото съседите ни могат да осигурят и много от съпътстващото производство за един автомобил. В техническо отношение / особено след разрухата на всякаква промишленост у нас след 1900 година/ Румъния е доста по-напред от нас. Мъчно ми е , но трябва де си го признаем.......
Новини по държави: