17 Октомври, 2019 10:03 5 764 22

Турският посланик: Благодарим, България!

  • сирия-
  • хасан улусой-
  • турция-
  • българия-
  • посланик-
  • благодарност-
  • операция

Нашият съсед, приятел и съюзник България ни разбира много добре, каза дипломатът

Турският посланик: Благодарим, България! - 1
Снимка: БГНЕС

Изказваме своята благодарност на България. Това заяви турският посланик в България н.пр. д-р Хасан Улусой на фона на продължаващата военна операция на турските въоръжени сили в Сирия.

Дипломатът коментира ролята на България в тази ситуация. „Нашият съсед, приятел и съюзник България ни разбира много добре, приемаме това със задоволство. Българската страна е за поддържане на диалога между Турция и ЕС и не е настроена позитивно по отношение на евентуални санкции спрямо Турция. Изказваме своята благодарност, тъй като това е разумният подход“, заяви посланикът в интервю за БНТ.

"След Съвета по сигурността, е отправен призив за прекратяване на операцията, която Турция води. Едно от притесненията е, че би възникнала хуманитарна криза, която би създала миграционен натиск. Всъщност е тъкмо обратното, благодарение на тези операции, хуманитарните кризи намаляват и чрез прочистване на тези райони от терористи, ще се даде възможност на доброволен принцип и по един сигурен начин, между един и два милиона бежанци да се завърнат в своята родина. А това ще доведе до намаляване на миграционния натиск", заяви Улусой.

"Антитерористичната операция, която Турция започна на 9 октомври, е на принципа на законната самоотбрана и защита на националната сигурност. Целта е прочистване на района в североизточна Сирия, на запад от река Ефрат от терористични елементи и създаване в този район на 30-35 км зона за сигурност. Тази операция има предистория. Терористичната групировка "Ислямска държава" беше много активна в северна Сирия. През 2015 година в борбата срещу нея беше включено и сирийското крило на марксистко-ленинистката терористична организация ПКК, която в Сирия е под името Сили за народна защита или Партия "Демократичен съюз". От самото начало се опитвахме да обясним, преди всичко на нашите приятели от САЩ, че те са крило на ПКК, че са едно и също, но това не доведе до промяна в разбирането една терористична групировка да действа срещу друга в прочистването на района", обясни посланикът.

Попитан дали Анкара ще продължи да спазва споразумението с ЕС за бежанците, турският посланик заяви: "Бих искал отново да подчертая, че в това отношение ние имаме едно прекрасно сътрудничество с България, което може да служи за пример. Турция ще продължава да спазва споразумението с ЕС, така стриктно, както и досега, няма съмнение в това. Но още от самото начало на този процес ЕС е тази страна, която не изпълнява своите ангажименти в много сфери - във финансовата част, във визовата либерализация".

Хасан Улусой коментира и възможността Турция да поиска помощ от НАТО, задействайки член 5 от Вашингтонския договор: "В историята веднъж вече е прилаган чл.5 от Вашингтонския договор във връзка с международната борба с тероризма. Както е известно след ужасната атака на Ал Кайда през 2001 година, нашият съюзник САЩ се позова на чл. 5 от Северноатлантическия пакт за колективна отбрана. След призива съюзническите страни, включително и Турция, се включиха в операцията в Афганистан и дадоха най-добрия отговор на цивилизования и демократичен свят срещу международния тероризъм. По отношение на борбата с тероризма, ние очакваме от нашите приятели и нашите съюзници, най-малкото разбиране и проявяване на солидарност. Ако успеем да постигнем това, да накараме нашите съюзници и приятели да проявят солидарност с нас, ще бъде голям успех.".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hyko

    22 10 Отговор
    Друго е да те хвали най- големият ти враг...

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Borislav Popov

    5 8 Отговор
    Аааа, ето значи кой блъска тук коментарчета с ник Хасан, разкрихме те Хасанчооо..)
  • 3 onq s konq

    17 5 Отговор
    За послушното зайче има и морковче.
  • 4 Истината

    20 7 Отговор
    Българското правителство е длъжно да даде обяснение на народа защо българската позиция е коренно различна от общоевропейската? Пак ли сме в наведено положение.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Обективен

    18 5 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Че ние последните 30г. винаги сме в наведено положение.

    Коментиран от #7

  • 6 gggw

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "hyko":

    били са враг, доста време наистина. но сега са приятел. свиквай с мисьлта

    Коментиран от #10

  • 7 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Обективен":

    А преди това не бяхме ли?

    Коментиран от #11

  • 8 Sith

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "hyko":

    Турция, е най-големия приятел на България от балканските държави. Имаме сериозни икономически отношения и санкциите ни се отразяват негативно. Ако не бяхме зад желязна завеса, можеше да се търгува с Турция и да се пътува свободно, тези негативни стереотипи нямаше да ги има. Омразата единствено обслужваше един строй, който вече го няма.

    Коментиран от #19, #22

  • 9 Защото Брюксел е далече

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Ибнеговите интереси не съвпадат с нашите
  • 10 Димов

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "gggw":

    Българите няма да простят на турците робството. Ти свиквай с мисълта.

    Коментиран от #13

  • 11 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Пред Турция ли?
  • 12 Ввв

    9 3 Отговор
    Не харесвам Ердо,но е прав в случая,трябва да върже бежанците в Сирия,иначе няма оправия!!!
  • 13 Sith

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Димов":

    Освен ако не приемем, че поданниците на всяка империя са били в робство. Колко републики е имало по това време? И ако изпитваш омраза, защо самият Левски не е изпитвал?

    Коментиран от #14

  • 14 Това са сложни въпроси

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Sith":

    За "човек" който още се има за роб и за робски потомък.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    4 4 Отговор
    Благодарим на България,че позволява на турчелята да гласуват два пъти хем в Турция хем в България сега пак ще гласуваме благодарим от сърце ,че но помагате да сложим кметове на колкото се може повече градове и села и ще ви завладеем по скоро.
  • 17 Sith

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Това са сложни въпроси":

    Да, но всичко е много просто. Комунистите използваха страха и омразата като метод за обединение на нацията, при положение, че самият Левски е искал република, но никога не е бил против друг етнос и религия. Всяка държава е била добре, когато е имала силен и добър държавник, без значение от формата на управление.
  • 18 Хасан Адемов

    2 10 Отговор
    Посра се България мишоци
  • 19 хупол

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Sith":

    Затова ли картата на министрите ви, включва половина България???
    Или ни мислите като кипърците за приятели???
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 да се знае

    8 3 Отговор
    Турция е приятел на България и не трябва да си разваляме добросъседските отношения заради трети страни Дипломацията не е за прости и ограничени хора
  • 22 Све

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Sith":

    Подарихме им Южен поток, българската икономика и пазар...
    Обичат ни.... засега