Last news in Fakti

17 Октомври, 2019 15:23 4 843 32

Кюрдите: Ердоган ни бомбардира с бял фосфор и напалм

  • турция-
  • сирия-
  • реджеп ердоган-
  • рас ал айн-
  • напалм-
  • бял фосфор

Бунтовниците обвиниха Турция, че използва в Сирия неконвенционални оръжия

Кюрдите: Ердоган ни бомбардира с бял фосфор и напалм - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Властите в контролираните от кюрдите райони в Сирия обвиниха Турция, че използва неконвенционални оръжия, бял фосфор и напалм, по време на офанзивата си в северните райони на страната, предаде Франс прес.

Агенцията уточнява, че не е успяла да провери по независим начин тези обвинения срещу силите на Анкара или сирийските бойци, които ги подкрепят.

От началото на офанзивата си срещу кюрдска милиция турските войски и сирийските им съюзници са превзели гранична ивица, широка 120 км, в Северна Сирия и боевете сега се водят за град Рас ал Айн.

"В открито нарушение на международното право и международните договори турската агресия срещу (Рас ал Айн) се води с всякакви типове оръжия", заяви днес в комюнике полуавтономната кюрдска администрация.

"С оглед очевидния провал на неговия план Ердоган използва международно забранени оръжия като фосфор и напалм", се подчертава в текста.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), разполагащ с обширна мрежа от информатори на терен, не можа да потвърди, че са използвани такива оръжия. Правозащитниците обаче са регистрирали ранени с изгаряния, пристигнали през последните два дни в болницата на град Тел Темер, заяви за АФП директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

Кюрдите: Ердоган ни бомбардира с бял фосфор и напалм

Кюрдски представители качиха в социалните мрежи кадри, показващи деца с изгаряния, които според лекар от провинция Хасака може би потвърждават, че са използвани подобни оръжия.

От 9 октомври турската офанзива е взела най-малко 72 цивилни жертви в Сирия и 203 сред бойците на СДС, сочат последни данни на СЦНПЧ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Isus

    27 15 Отговор
    MALKO VI E PREDATELI DOLNI VIV TURSKATA ARMIA POLOVINATA SA KURDI TEZI HORA LUDI LI SA DA UBIVAT SOBSTVENIA SI NAROD NO PONEJE VIE STE TERORISTI I POLOVINA TA STE ARMENCI ZATOVA VI TREPYAT KATO ZAICI
  • 2 Зайко Байко

    30 13 Отговор
    Брат Ердоган пускай бежанците . Американската посланичка е миризлив кюрд

    Коментиран от #24

  • 3 Бат Мишо

    26 5 Отговор
    Усещате ли КАК ИДВА - иранската армия е на тусрската граница - сирийската върви към сблъсък с турската и ще писне кът я нагази аскера на приятеля си иран - израелците няма как да седят да гледат с ръце в джобовете как врага им иран маже аскера ТУРЦИЯ ПИСВА НА НАТО НА КОЕТО СМЕ ЧЛЕН КЮРДИТЕ ПОЧВАТ ЯКО ТЕРОР СРЕЩУ СЕКИ ИСКАЩ ДА ОТНЕМЕ СВОБОДАТА ИМ - натиснати от нато Сирия и Иран писват на Раша И ей я и меца на хорото И НИЕ - и сред многото играчи на голямото хора САМО НИЕ ПО ГОЛ ГС с осем теоретични самолета - 0 подводници - флот по малък от лодките на произволно избран плаж - и пехота незаемаща и половината стадион на ЦСКА - т е ако вкараме ЦЯЛАТА АРМИЯ НА СТАДИОНА ПОЛОВИНАТА ЩЕ ОСТАНЕ ПРАЗЕН ....УСЕЩАТЕ ЛИ В КАКВО НИ ЗАБЪРКАХА и че СЕКИ ЕДИН ОТ ИГРАЧИТЕ НА ХОРОТО ЩЕ НИ БЛЪСКА КЪТ МАЧЕ У ДУВАР - даже кюрдите само да ни подпукат с терор щот сме на пътя на свободата им НЕ МОЕМ СИ СЪБРА ЗЪБИТЕ със некадърната ни самообгазяваща се полиция която на демонстрация в Силистра пред деца ВЗРИВИ ДЕЦАТА

    Коментиран от #22, #32

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Софиянец

    12 15 Отговор
    Кви турци, кво нато? Не виждате ли ме където е Русия там е победата. Само драска те глупост да дребни стотинки.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасан

    15 8 Отговор
    Хахаха....Турция сега почна винтовки да произвежда а викат че бомбардира с фосфор и напалм!!!...комедия ....

    Коментиран от #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Алфа Вълкът

    6 14 Отговор
    Ах дето нямаме армия да помогнем на кюрдите!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    10 1 Отговор
    Войната е инвестиция ,бизнес ...хаоса е печалба ...много корпорации ,банки инвестираха в Сирийската война ..въоръжиха,направиха масраф ..но сметката излезе без кръчмаря ...и сега вдигат врява да си спасят инвестициите си..Запада и Турция са на загуба , Русия е на печалба....тия които похарчиха парите искат да се оправдаят пред инвеститорите с Турция
  • 12 bauman

    11 6 Отговор
    Това се очакваше като дезиинформация,самите терористи избиват мирно население ,пускат от уж затворите идил и преписват това на ТА...
  • 13 мани мани

    7 10 Отговор
    османия трябва да се казва :) турция е измишльотина! добре че са били кюрдите и други племена та да я има османската им империя!
    турция си има много проблеми с кюрди, сирийци, иранци! готови винаги да я нападнат :)
  • 14 Мехмед

    17 16 Отговор
    Поредната терористична пропаганда. И да пищят и да крещят Турция ще ги направи на пух и прах.

    Слава на ТУРСКАТА армия! Слава на МЕХМЕТЧИК!

    Коментиран от #15, #29

  • 15 Хасан

    13 14 Отговор

    До коментар #14 от "Мехмед":

    Да живей аскера..бой по терористите

    Коментиран от #17

  • 16 Монгола

    16 7 Отговор
    Тези все някой ги бомби с фосфор, преди беше Асад сега Ердоган, а дали не са им другари седесари?
  • 17 Цви Щайн

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    А бе аре да ме редите да тролим за вашите колко е надницата ??

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хасан

    7 7 Отговор

    До коментар #17 от "Цви Щайн":

    Без пари го правя ...турчин националист съм

    Коментиран от #31

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кюрди, така ви се пада

    12 5 Отговор
    Когато гърците бяха натиснали турците и ги треоеха наред, вие помогнахте на турците, вие издавихте гърците, сега бог не забравя! Берете си гайлето и учете думите на руския цар Петър Първи-"на турчин вяра да нямаш"! Следващия път когато дойде времето, дано направите правилния избор, тогава може и да имате държава!
  • 22 На страха очите са големи:)

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Мишо":

    Нищо от това от което те е страх няма да стане, просто защото върху които градиш предположенията си не са такива каквито ги виждаш
  • 23 Малко ви е

    9 3 Отговор
    Живи трябва да ви горят заради стотиците атентати срещу мирни граждани!!!
  • 24 Бах

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зайко Байко":

    Ердоган да ги натовари на кораби и да ги прати на Тръмп.Шибаняците отвъд океана разбиха държавите в близкия изток и африка , а сега бягат като педали , ни лук яли ни лук мирисали , а европа ще плаща и държавите са в разруха.
  • 25 Бачо Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Чакай бе, мазен, Асад да не е водещ във военната индустрия, че му приписвахте фосфор, хлор, зарин и квото ви дойде на акъла... Турците да не би да не пазаруват? За разлика от Асад, когото обвиняваха все като беше мирнал светът срещу него, все едно е идиот да ги разръчква, тук в случая не липсва логика да издумкат кюрдите. Естествено, поне засега, оня център в мазето в Лондон ще се затруднява да потвърди...

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Жестоката истина

    3 2 Отговор
    Турция трябва да използва Raid срещу хлебарките от пкк!

    Коментиран от #30

  • 28 Кюрдска хлебарка

    1 0 Отговор
    Помощ турците използват Raid !!!
  • 29 Хелиос

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мехмед":

    Голям проблем си създаде Турция нима бе си направиха сметка че Тръмп ги врътна като балеринки Бафазиш ли в блатото на войната сам без подръжка лутайки се преди това от една на друга страна това много прилича на онзи период в който Османската империя изпада в полуколониална зависимост от великите сили С тази разлика че сега няма политик като Кемал Ататюрк да изведе Турция от това положение
  • 30 Хелиос

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Жестоката истина":

    Нито САЩ нито Русия или Китай ше позволят наТурция и Иран да станат ВЕЛИКИ СИЛИ Разделяй и владей
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Евала

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Мишо":

    Бать Мишо, един голям + от мене за философията. Щото тук по добър от тебе не бе видяно. Никой не можа да влезе от Иран и да излезе от България. Добър си.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания