Last news in Fakti

20 Октомври, 2019 20:41 1 557 4

Исторически пробив за "Зелените" в Швейцария

  • швейцария-
  • избори-
  • партия-
  • зелените

Екологичните проблеми доминираха тези избори

Исторически пробив за "Зелените" в Швейцария - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Швейцарците се отправиха днес до урните, за да изберат 200 депутати в долната камара на парламента и 46 сенатори в горната. Предварителните резултати сочат, че дясната Швейцарска народна партия остава водеща, но Зелените партии правят исторически пробив, предаде БНР.

Лявата екологична партия увеличава подкрепата си до 12,7 на сто, а либералната зелена формация печели 7,6 % от гласовете. Това вероятно ще отслаби лидерството на водещата Швейцарска народна партия, която запазва първата си позиция, макар и с отлив на гласоподаватели.

Председателят на водещата партия Алберт Роести веднъж нарече промяната на климата "еко-социалистическа измама срещу средната класа", но екологичните проблеми доминираха тези избори, измествайки темата за миграцията. Това доведе до спад в подкрепата за първата партия с 3,1 % в сравнение с вота през 2015 година. Прогнозите сочат, че либерали и социалдемократи също губят подкрепа, а резултатите на християндемократите остават същите.

71-годишният адвокат и преподавател по право Енрико Рива казва: "Доста убеден съм, че Швейцария политически като страна е най-вече дясно-центристка. Градовете са червени и зелени, но не и провинцията. Така че, мисля, че малко или повече, ще бъде същото“. Все пак, въпросът дали зелените няма да влязат за първи път в швейцарската изпълнителна власт, остава отворен. Състава на седем-членния Федерален съвет ще стане известен чак през декември.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бельо Томов с елтротинетката

    9 0 Отговор
    Екоджендърите атакуват !
  • 2 Шалом

    3 0 Отговор
    Можехме да сме втората Швейцария,в Европа........И без това сме еднакво невежи и с промити мозъци.......
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Румяна Костова

    1 0 Отговор
    Да очакваме ли скоро и Швейцария да бъде залята от емигранти? Не е никаква тайна, че Зелените лобират за увеличаване квотите за емигранти в Европа. Те се борят за всичко добро против всичко лошо.
Новини по държави: