Last news in Fakti

15 Ноември, 2019 18:53 2 605 2

"Нормандската четворка" се събира в Париж

  • украйна-
  • крим-
  • донбас-
  • нормандска четворка

Първата среща в "Нормандски формат" беше през 2014 г., а последната се проведе през 2016 г.

"Нормандската четворка" се събира в Париж - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Среща на върха на "Нормандската четворка" (Русия, Украйна, Франция и Германия) ще се състои на 9 декември в Париж, съобщи Елисейският дворец, предаде Франс прес.

Перспективата за такава среща беше обсъждана по време на срещата между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин в Брегансон, Франция, на 19 август. След това перспективата за подобна среща беше обсъдена и на форума на върха на Г-7 в Биариц, във Франция.
В съобщението днес на Елисейския дворец се припомня, че срещата на върха в този формат цели да уреди конфликта в Източна Украйна между украинците и проруските сепаратисти.

"Срещата ще се проведе в момент, в който от лятото насам беше постигнат голям напредък в преговорите, което по-специално позволи раздалечаването на войските в няколко зони на напрежение и позволи да се отвори нов етап от прилагането на минските договорености", се казва в съобщението на Елисейския дворец.

Първата среща в "Нормандски формат" беше през 2014 г., а последната се проведе през 2016 г.

Срещата на 9 декември ще бъде първата за новия украински президент Володимир Зеленски, избран тази година с обещанието да сложи край на конфликта в Източна Украйна.

Днес Зеленски е разговарял по телефона с френския президент Макрон, след което Украйна потвърди участието му в срещата на 9 декември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипъна

    3 2 Отговор
    Браво
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: