Last news in Fakti

6 Декември, 2019 18:50 2 946 7

Спешно затворете този бежански лагер

  • вучак-
  • бихач-
  • босна-
  • лагер-
  • бежанци-
  • мигранти

Необходимо e хората там да бъдат преместени и да им се осигури прилично настаняване, алармира ЕК

Спешно затворете този бежански лагер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Условията за живот на стотици човешки същества в импровизирания лагер Вучак са срамни. Този лагер никога не е трябвало да бъде отварян. Спешно е необходимо тези хора да бъдат преместени и да им се осигури прилично настаняване.

Това заяви на пресконференция комисарят за човешки права на Съвета на Европа Дуня Миятович, приключвайки четиридневната си визита в Босна и Херцеговина, съобщи пресцентърът на Съвета на Европа.

Условията за живот в лагера Вучак са били ужасни преди студеното време и са станали още по-нечовешки, след като температурите паднаха под нулата. Човешки същества, включително няколко непълнолетни, са събрани в калта на бившо сметище, намиращо се до миниран район. Те нямат течаща вода и санитарните и хигиенните условия са ужасни. Много от хората нямат адекватно облекло и обувки. Нечовешко и неприемливо е хора да са държани в такива условия, заяви Миятович.

Тя изрази загриженост за положението на мигранти и търсещи убежище, които спят на открито или в изоставени сгради в Бихач и в други части на страната. Комисарят подчерта, че както Федерацията Босна и Херцеговина, така и Република Сръбска трябва да се ангажират за подобряване на ситуацията и равноправно да споделят отговорността за настаняването на мигранти и търсещи убежище.

Спешно затворете този бежански лагер

Миятович изрази съжаление, че Република Сръбска и няколко кантона във Федерацията досега отказват да поемат отговорност за бежанците. Комисарят изрази дълбока загриженост във връзка с информациите за връщане на мигранти от хърватската полиция.

Тя е особено разтревожена от разкази на мигранти, че са били бити и са им били отнемани вещи, включително обувки, и са били заставяни да вървят по неравен терен, за да се върнат в Босна и Херцеговина.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛ КЛ

    28 1 Отговор
    Ако бяха тръгнали за Катар, Бруней, Кувейт .....
  • 2 JPower

    24 2 Отговор
    Като не им харесва, да се връщат там откъдето са дошли!!!
  • 3 КОНСТАНТИНОВ

    19 2 Отговор
    ДА СА МИСЛИЛИ ПРЕДИ ДА ТРЪГНАТ.НИКСКВО СЪЧУСТВИЕ.ГЛЕДАИТЕ НА БЕЖАНЦИТЕ КАТО СЪЛРОВИЩЕ НИ УЧЕШЕ КРИСТАЛИНА ПРЕСТЪПНОЦАТА.
  • 4 Ами да

    14 0 Отговор
    Лоша работа.Хора са все пак
    Тежко им ,но да се сърдят на краварите дет организираха чрез войни туй мигриране.
    Па и меркелчето дет ги покани да му мисли .
    Що шъ фърлят топката на другите.
  • 5 БПФ

    15 0 Отговор
    Тая същата пачaвра не ни ли се зъбеше и на нас преди няколко дни, че сме се отнасяли лошо с "клетите роми" и сме искали да им събаряме къщичките - нищо не тия "къщички" са незаконни, а ние нямаме право да строим без разрешение дори в собствения си двор - и въпреки че същите "клети роми" вършат най-ужасяващите и варварски престъпления в тая държава - и десетки българи са станали жертва на тяхната етническа омраза?
  • 6 БПФ

    9 1 Отговор
    Затова - такива мръсници - да се залавят и да се хвърлят на ромовете или на "бежанците" - ако изобщо оцелеят - пребити и стократно изнасилени - друга песен ще пеят !!!
  • 7 кучето

    6 1 Отговор
    Майка си ли търсят в Европа? От където са дошли там да се върнат. Имат достатъчно богати арабски роднини, на нас не ни трябва тази сган!
Новини по държави: