Last news in Fakti

11 Декември, 2019 18:30 2 148 3

Последен шанс за разделения Израел

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • бени ганц-
  • ликуд

След месеци на политическа суматоха изглежда следват трети поредни избори в рамките на година

Последен шанс за разделения Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След месеци на политическа суматоха Израел и неговият премиер Бенямин Нетаняху изглежда се насочват към трети поредни избори в рамките на година, ако страната не успее да излезе от задънената улица преди полунощ, предаде АФП.

Шансовете за решение в последната минута изглеждат нищожни, след като нито Нетаняху, нито основният му съперник Бени Ганц не успяха да си осигурят управляващо мнозинство в Кнесета.

По този начин изглежда Нетаняху – най-дълго служилият премиер на Израел, а сега временен ръководител на правителството, в поредна политическа битка в момент, в който е в слаба позиция заради обвинения в корупция и в който трябва да се защитава от вътрешни противници в дясната си партия „Ликуд“.

Сделка в последния миг за избягване на трети парламентарни избори за 12 месеца трябва да бъде постигната преди крайния срок – 23,59 часа. В противен случай президентът Реувен Ривлин трябва да обяви преговорите за коалиция за провалени и да свика нов вот – най-вероятно през март догодина.

Нетаняху и Ганц, който оглавява центристкия алианс „Синьо и бяло“ обсъждаха потенциален общ кабинет, но не се разбраха кой трябва да го оглави.

Миналия месец, когато Нетаняху получи обвинения в корупция, Ганц го призова да се оттегли.

В понеделник Ганц каза, че е готов за коалиция, но само ако Нетаняху е готов да обещае, че няма да търси парламентарен имунитет от съдебно преследване.

„Изглежда, че политическата класа изцяло се е отказала да осуети варианта с трети избори“, отбеляза десният в. „Израел Хайом“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър953

    3 0 Отговор
    В Израел винаги се очаква да се случи чудо.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мими

    1 0 Отговор
    Биби си помисли за цар , последни напани да се спаси от съд и затвор .