Last news in Fakti

18 Декември, 2019 15:00 4 391 22

Как един германски супермаркет разгневи поляците

  • супермаркет-
  • поляци-
  • германия-
  • хранителен магазин-
  • полски клиенти

Надпис над една от касите в германски супермаркет разгневи полските клиенти

Как един германски супермаркет разгневи поляците - 1
Снимка: Shutterstock

Касите в германските супермаркети в момента си приличат като две капки вода - черна поточна лента, зад нея коледни курабийки и греяно вино в кутии, а около тях - коледна украса. Един магазин от веригата за хранителни стоки "Едека" в Котбус обаче е доста по-различен от останалите и предизвика истински скандал. Над две от касите му висят розови плакати. Надписът над първата гласи: "Внимание, тази каса е предимно за германски клиенти". А над втората каса виси плакат с надпис на полски език: "Внимание, тази каса е предимно за полски клиенти".

Котбус се намира само на около 40 километра от германско-полската граница. А филиалът на "Едека Cash & Carry" e специализиран за търговия на едро. Тук често пазаруват собственици на ресторанти в Полша. Те пътуват до Котбус, тъй като в собствената им страна определени продукти са по-скъпи или пък изобщо не се намират.

"Полската каса" била замислена като улеснение

Ръководството на магазина замислило "полската каса" като улеснение за тези клиенти - предвидено било на нея те да бъдат обслужвани на полски език. Реакциите обаче бяха съвсем различни от очакваното. Публикуваните в социалните мрежи снимки на плаката с надпис "Внимание, предимно за германски клиенти" породиха шумен скандал, написа вестник "Меркур". Чуха се обвинения в дискриминация, а някои дори направиха сравнения с тъмното нацистко минало на Германия.

Намеси се дори полският посланик в Германия Анджей Пржилебски, който заяви пред "Велт ам Зонтаг", че става дума за сериозен проблем. "Мислех, че времената на клишетата и предразсъдъците спрямо поляците са отминали, но това, за съжаление, не е вярно. Постоянно преживяваме ситуации и получаваме сигнали от поляци, живеещи в Германия, че се отнасят към тях като към граждани второ качество."

Филиалът на "Едека" в Котбус реагира незабавно на критиката, отправена от посланика. Поднесено бе извинение, придружено с обяснението, че намерението на търговската верига е било съвсем друго. А именно: да улесни полските клиенти. Посланик Пржилебски прие извинението, но подчерта: "Идеята на "Едека" в Котбус може и да не е имала за цел да дискриминира, но на нас, поляците, тя ни напомня за най-тъмните времена от германската окупация в Полша по времето на Втората световна война".

Добре дошло за управляващите в Полша

Историкът Петер-Оливер Льов от Германския институт за Полша в Дармщат казва, че в германските училища, пред обществеността и в медиите твърде малко се говори за Полша и нейното минало. Затова и се стига до скандали като този в Котбус. Според историка, станалото се дължи обаче предимно на непознаване на съседната страна и нейната история, а не на някакво германско високомерие и незачитане. "Един супермаркет в Котбус все пак не е германският външен министър", казва историкът.

Петер-Оливер Льов гледа отчасти критично и на някои официални полски реакции. "Полското правителство използва подобни случаи, защото те добре се вписват в стратегията му", казва той. Откакто управлява "Право и справедливост", Полша се концентрира твърде много над истории за жертви и герои. Това позволява на управляващите да твърдят, че Европа винаги се е отнасяла като мащеха към поляците и че сега е време те отново да "се изправят на крака", както се твърди в един полски партиен слоган.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайперист

    17 12 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Gost

    13 9 Отговор
    паметника му да еба
  • 3 ;););)курзагррмания;);););););););););)

    12 13 Отговор
    Кур за фюрера
  • 4 Едно време...

    9 6 Отговор
    Щяха да пребият поляците, да изнасилят жените им, да вземат русите деца и у Германия, а мъжете в лагери. Ай Хитлер, как можа па на най-лошата зима да воюваш бе, шпингел. Изостанала работа, ако Живков беше жив, тая работа никога немаше да се случи.
  • 5 Последния софиянец

    21 5 Отговор
    Тия са се изплашили че гишето само за поляци води към Аушвиц.

    Коментиран от #17

  • 6 Ал та фанах Атаопънах

    16 7 Отговор
    Пак като не е писано "предимно за арийци" пак добре.
  • 7 456

    16 6 Отговор
    Точно си расизъм. А към българите какъв расизъм има неможете да си представите. Но поляците имат външно което да ги защити, а нашите си мълчат и правят поклони.

    Коментиран от #13

  • 8 Anadolu Manafesi

    23 5 Отговор
    "предимно за паляци" , хората им направили каса за да им бъде по-лесно , а те недоволстват защото се чувстват зле от това че са поляци
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 124

    12 3 Отговор
    Като идея е добро ,но тъпо написано и двусмислено.Можеше да напишат ,,На тази каса говорим и полски език", примерно,което щеше да насочи хората без да ги дискриминира и да се чувстват обидени.
  • 11 Онзи

    5 1 Отговор
    Който вдигне дясна ръка напред ползва 20% отстъпка от сапуните а придружена и с глас бутилка веро
  • 12 Невъзможно

    1 1 Отговор
    Нито едните ще станат другите, много здраве имат другите, да станат едните. Щом си от другите, а си и навляк, ще спазваш оптеделеният "Ред".
  • 13 Какъв расизъм бе

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "456":

    Ти да не си черен или жълт?! На това му се казва ксенофобия и винаги я е имало.

    Коментиран от #20

  • 14 булгаристан

    4 8 Отговор
    Поляците са горд народ и затова така реагират. Ако бяха написали специална табела за булгаристанците, те щяха да се радват че им се обръща специално внимание на изхода.

    Коментиран от #16

  • 15 Шляхтиц

    9 0 Отговор
    Половин поляк съм и не мога да не обърна внимание на една много лесна ранимост на самочувствието на чистите поляци. Преди години, по времео на социализма работех в Полша и дори одобрявах фанатизма на поляците на тема религия. Те са строги католици, което аз одобрявам, тъй като държат много на семейството, семейните, роднински връзки. След промените, преди всичко новоизлюпените полски политици започнаха да предявяват големи претенции както към Русия, така и към Германия. От тези внушения страда само обикновения поляк, който ги приема за чиста монета. В пограничните райони жевеят много смесени семейства и хора, които говорят и двата езика. Разбирам стремежа на ръководителите на хипермаркета да улеснят полските клиенти като им се говори на роден език, но поляците го тълкуват по съвсем, дори бих казал обратен, начин........

    Коментиран от #18

  • 16 хамсал

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "булгаристан":

    Абе булгурец, хората са го направили за улеснение, да ги обслужват на родния им език! И е написано "предимно" а не "задължително". Няма да ги вкарат в газовите камери ако се наредят на касата за "арийци"!
  • 17 robin

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния софиянец":

    Луд си!
  • 18 robin

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Шляхтиц":

    Ами,бате,тук има една поговорка:"Като си се попарил с горещо мляко,после и в студено духаш!"

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 JAGUARES DE CORDOBA

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Какъв расизъм бе":

    само дето няма Жълта раса моето момче.... има МОНГОЛОИДНА РАСА а представителите на тази раса имат ГЛАВНО БЯЛА КОЖА(с леки изключения на Индонезия и Филипините където са главно Кафяви) Хората по света имат:БЯЛА,ЧЕРНА,КАФЯВА КОЖА но не и Жълта или пък червена....
  • 21 Шляхтиц

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "robin":

    Спомням си една много хубава тяхна поговорка. Дали е полска, украинска или руска не мога да споря. Едно коте, веднаж като скочи на гореща печка, повече никога не скача на гореща печка. И на студена печка, пак не скача............
  • 22 Аве Адолф Хайллллл

    2 1 Отговор
    Много правилно са дали указания хората ,кой къде да се нарежда . Когато чужденците се научат да говорят нормално немски тогава да са редят където си щат . А докато сричат нечленораздерно и издават мучащи звуци вместо обяснения и говор , ще се строяват там , където им е посочено ... Хайллл . А за недоволните има утешителна награда - сапунената фабрика отваря скоро , ще има места за всички .....
Новини по държави: