21 Декември, 2019 21:00 1 546 4

Гърция екстрадира руски хакер

  • александър винник-
  • хакер

Александър Винник е предполагаем организатор на група за изпиране на биткойни в размер на 4 млрд. долара

Гърция екстрадира руски хакер - 1
Снимка: Shutterstock

Гърция ще екстрадира във Франция руснак, който е заподозрян, че е изпрал милиарди долари в криптовалутата биткойн, реши министърът на правосъдието, съобщиха представители на съда, цитирани от Ройтерс.

Александър Винник, предполагаемият организатор на група за изпиране на биткойни в размер на 4 млрд. долара, е един от седем руснаци, арестувани или обвинени в световен мащаб през настоящата година по обвинения в киберпрестъпления и в САЩ.

Върховният съд на Гърция разчисти пътя за екстрадицията на Винник в САЩ през декември 2017 година. Но окончателно решение къде да бъде екстрадиран - дали в САЩ, или във Франция - трябваше да бъде взето от гръцкия министър на правосъдието, който се намесва за разрешаване на конкурентни искания за екстрадиция. Подобни искания бяха отправили Съединените щати, Франция и дори Русия.

"Министърът на правосъдието Костас Цирас реши, че 40-годишният Винник трябва да бъде окончателно екстрадиран във Франция", посочи официален гръцки служител.

В министерското решение се споменава, че втора дестинация за евентуалната му екстрадиция трябва да бъдат САЩ и последната - Русия, което означава, че когато приключи със съдебното си производство във Франция, той може да бъде екстрадиран в Съединените щати.

Властите на САЩ обвиняват Винник в стартирането на BTC-e - борса за дигитални валути, използвана за търговия с биткойни - за улесняване на престъпления, вариращи от компютърно хакерство до трафик на наркотици от 2011 година насам. Самият руснак отрича обвиненията, посочвайки, че технически консултант на борсата BTC-e, а не е неин оператор.

След ареста му в селище в Северна Гърция, Москва също поиска той да бъде върнат в Русия. Винник се съгласи да бъде върнат в Русия, където е издирван за по-малки обвинения за измама в размер на 10 000 евро.

Той обжалва решение на Върховния съд на Гърция, че трябва да бъде екстрадиран в Съединените щати, но Върховният съд отхвърли жалбата му.

Междувременно Винник продължава да се лекува в атинска болница заради здравословни проблеми след гладна стачка през ноември 2018 година, продължила 88 дни.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каскетчо

    8 4 Отговор
    Ма той Путин такава вода ненапита
  • 2 Мешков

    8 4 Отговор
    Долен мафиот, в Сащ да го пратят
  • 3 Иван

    4 7 Отговор
    А еврео-муслемските сатанински сперми,крали и убивали в Русия,живеят необеэпокоявани в Иэраел,Германия,Дания,Белгия,Холандия,Норвегия,Швеция,варварска Англия,Канада,САЩ,Турция.
  • 4 правосъдие

    5 0 Отговор
    Да му конфискуват лаптопа
Новини по държави: