Last news in Fakti

17 Януари, 2020 15:06 1 452 3

Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи: Нашата мисия е да помагаме на най-нуждаещите се

  • урсула хофтер дзуколи-
  • малтийски орден-
  • камило дзуколи

Разликата между богати и бедни се увеличава все повече, расте и броят на хората, които изпадат от обществото

Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи: Нашата мисия е да помагаме на най-нуждаещите се - 1

Усилията на международните организации трябва да са насочени в превенцията на миграцията и осигуряването на достоен живот в страните от Африка и Близкия изток, коментира посланикът на Малтийския орден в България

- Ваше Превъзходителство, наскоро се навършиха 25 години от установяването на дипломатическите връзки между България и Малтийския орден. Каква е равносметката?

- На 11 ноември 1994 г. е подписан протоколът за установяване на дипломатически отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден. По време на този четвърт век двустранните отношения и хуманитарното сътрудничество достигнаха завидни нива, имаме много общи постижения, вдъхновени от общите ценности и приятелството между двете страни. Мисля, че образът на Ордена в България е много позитивен, вследствие на неуморната работа на моите предшественици, най-вече на покойния ми съпруг, който бе посланик в България през последните 12 години и голям приятел на страната. Когато няма национална асоциация на Малтийския орден и много членове, както е в България, хуманитарната дейност се извършва от посолството. Направили сме 350 дарения, акции и проекти в над 170 населени места. През 2006 г. тогавашният Велик магистър Фра Андрю Бърти посети страната и бяха подписани две спогодби за сътрудничество съответно в областта на здравеопазването и транспорта. Много от българските президенти и премиери са идвали в централата на Ордена в Рим. Знак за тези добри двустранни отношения е фактът, че в началото на 2019 г. дойде покана от президента Румен Радев за държавно посещение на Великия магистър на Ордена Фра Джакомо Дала Торе дел Темпио дел Сангуинето. Тази визита се състоя от 11 до 13 декември м.г., като тя премина с голям успех. Имаше много срещи освен с президента и с председателя на парламента Цвета Караянчева, с патриарх Неофит, с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, с апостолическия нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари и с председателя на Епископската конференция на Католическата църква монсеньор Христо Пройков. Дадохме прием за дипломатическия корпус по случай държавното посещение, на който присъства президентът Румен Радев. Надяваме се скоро той да върне визитата на Великия магистър, който го покани в седалището на Малтийския орден в Рим. По случай 25-годишнината Български пощи издаде специална юбилейна пощенска марка, същото направиха и пощите на Малтийския орден в Рим. Моето впечатление е, че и институциите, и обикновените хора, които знаят за дейността на Малтийския орден в България, са доволни, тъй като ние не създаваме проблеми, а предлагаме решения.

- Как решавате кога и на кого да помогнете?

- Винаги се ръководим от принципа да бъдем в помощ на най-нуждаещите се, затова предпочитаме по-малки населени места и не големи структури, които може би по-лесно получават финансиране. Имаме дарения и проекти в цялата страна, от Дунав до Кърджали. Получаваме много молби от приятели, кметове, депутати, представители на църковни институции, на социални организации. За съжаление нашите ресурси не са големи, особено ако става дума за индивидуални нужди.

- Следите ли дали предоставената помощ се използва по предназначение?

- Наша практика в България е да не предоставяме финансови средства, а да закупуваме това, от което се нуждае болницата или домът за деца, да направим ремонта или да дарим храна, лекарства и т.н. В повечето случаи стигаме директно до нуждаещите се, затова нямаме нужда от обратна връзка – видели сме, че помощта е на правилното място. Нашите благодетели имат голямо доверие в нас, защото знаят, че ние сме водени от най-висшите християнски ценности и няма как тяхното дарение да не отиде по предназначение.

- Разкажете повече за доброволците на Ордена, които работят в България?

- Нашите доброволци са от всякаква възраст, националност и вероизповедание, вдъхновени от принципите на Малтийския орден да служат на нуждаещите се и забравените. Повечето ни доброволци в България са млади хора, убедени, че да дадеш от времето си на другите помага и за собственото ти израстване. Доброволците, които организират лагерите за деца, лишени от родителски грижи, разказват после, че това преживяване е много важно и зареждащо за тях. Работим много активно с Британското училище в София, чиито ученици с радост се включват в нашите проекти. Доброволците участваха по време на наводненията, помагаха активно по време на посещението на папа Франциск, раздаваха вода и сандвичи на хората на площада в София и Раковски. Те са големи ентусиасти и се привързват към Ордена. За младите, за учениците този опит е важен – те разбират, че не всички имат щастието да живеят в дом, с осигурена прехрана и така оценяват повече важните неща.

- Какви са изискванията към тях и през какво обучение преминават?

- Изискванията са да споделят ценностите на Малтийския орден и да са готови да следват инструкциите на ръководителите на отделните проекти. Не е нужно специално обучение. В страните, където Малтийският орден има голяма мрежа, много членове и организации, доброволците участват в обучения по гражданска защита, работа при бедствия и аварии, осигуряване на първа помощ. Ние имаме един доброволец, който е парамедик, бил е на мисии в Азия и Африка. Повече за доброволците може да прочетете на техния сайт www.omvolunteers.org.

- През изминалата година посолството на Малтийския орден направи две големи дарения. Бихте ли разказала малко повече за тях?

- През 2019 г. по случай държавното посещение на Великия магистър направихме най-мащабните дарения от началото на дипломатическите отношения насам. Става въпрос за скъпа високотехнологична апаратура за две болници. Първият апарат е за рехабилитация на деца с церебрална парализа, предоставен по идея на президента Румен Радев като част от инициативата „Българската Коледа“. Той е първият от този вид в България. Доставен е в Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Света София". Благодарение на него децата получават възможност за рехабилитация във виртуална среда и по един интерактивен и забавен начин увеличават двигателните си способности. Така се постигат много добри резултати в тяхното лечение. Второто дарение бе предназначено за Специализираната болница за лечение на белодробни болести „Света София“ отново в столицата. Това е модерен ехограф с възможности за пълна диагностика на кардиологични и белодробни заболявания, както и за извършване на биопсии. В тази болница идват тежки случаи от цялата страна, които други здравни заведения отказват да приемат, и по молба на д-р Росен Петков, началник на едно от отделенията, ние се отзовахме на тяхната нужда да имат модерен апарат, с който да лекуват, както и да обучават лекарите специализанти.

- Раздавате храна на бездомни и хора в нужда през зимата. Увеличават ли се тези хора според вас?

- За съжаление тенденцията е такава, че нарастват хората, които изпадат от обществото. Разликата между богати и бедни се увеличава все повече, бездомните изпадат в такова състояние по много причини, а държавата не винаги има възможност да им помогне или да намери правилния подход към тях.

- А как се развива проектът Creative Holidays, насочен към децата в нужда?

- През лятото на 2019 г. за седми пореден път посолството организира творчески ваканции за деца и младежи в неравностойно положение. Този проект е много важен за нас, защото във времето виждаме колко важно е за тези младежи да излязат от всекидневната си среда и да се потопят в атмосфера на приятелство и любов, която нашите доброволци създават. От техните разкази разбираме, че тези деца имат нужда не толкова от храна или дрехи, а най-вече от внимание, топлина и добра дума. Така и за организаторите, и за децата летните лагери се превръщат във вълнуващо и взаимно обогатяващо преживяване. В момента работим по създаването на фонд, който да подпомага тези деца след навършването на 18-годишна възраст, когато те напускат структурите, в които са настанени. Искаме да ги подпомогнем в нелекия старт в живота с професионални курсове и възможност за реализация на пазара на труда.

- В колко страни по света е представен Малтийският орден?

- Имаме дипломатически отношения със 109 страни, както и с Европейския съюз, поддържаме официални отношения и с някои други страни и мисии като постоянен наблюдател, например ООН. Цел на нашата дипломатическа служба е да работим за една ефикасна хуманитарна дипломация. Идеята е тези, които взимат решенията, и медиите да действат винаги в интерес на уязвимите. Сред нашите основни цели е да се гарантира достъп на хората до помощ и да насърчим спазването на международното право.

- Участва ли Орденът и как в страни като Сирия, където сме свидетели на изключително тежка хуманитарна криза?

- Орденът работи в Сирия от 2011 г. с международната си организация Малтезер интернешънъл. Поддържаме една болница на сирийско-турската граница, девет здравни центъра в Северно и Западно Алепо, апарат за поддържане на медицински кислород, 2 кръвни банки в Азад и Ал Атареб, спешна помощ с 6 линейки, 1 мобилна хирургия и две клиники за лечение на деца с таласемия - генетична анемия. Целта ни в Сирия е да подобрим достъпа до първична и вторичната болнична помощ, да осигурим специализирана здравна помощ за деца и възстановяване на болничната инфраструктура, която е наполовина разрушена, няма достатъчно електричество, има остър недостиг на лекарства и консумативи.

- Членове и доброволци на Малтийския орден оказват медицинска помощ на бежанците, които пристигат на италианския бряг. Как мислите – може ли Европа да приеме всички, които бягат от войни или просто искат по-добър живот, или трябва да връща тези хора там, откъдето идват?

- За последните 10 години медицинските екипи на Ордена са спасили над 200 000 души в Средиземно море, сред тях има много корабокрушенци. Ситуацията с мигрантите е много сложна и има различни аспекти – от спасяването на живота и осигуряването на достойно съществуване до справедливите опасения на приемащите държави, че не разполагат с достатъчно ресурси и възможности за интеграция. Едно възможно решение е бежанците да се съсредоточават в страни, не много отдалечени от техните родни места, за да може после да се завърнат и да дадат своя принос за възстановяването на собствената им държава. Усилията на международните организации трябва да са насочени в превенцията на миграцията и осигуряването на достоен живот в страните от Африка и Близкия изток. Това според мен, макар и в дългосрочен план, е най-сигурното решение на проблема.

Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи е родена е на 6 февруари 1956 г. във Волкеншванд, Бавария, Германия

Завършила е висшата модна академия в Мюнхен. След дипломирането си работи в модна къща за висша мода във Флоренция, където се запознава с бъдещия си съпруг Камило Дзуколи

Посланик Хофтер Дзуколи бе неотлъчно до съпруга си по време на неговия мандат и познаваше в детайли работата му в България, затова Суверенният съвет на Малтийския орден я помоли след внезапната кончина на посланик Камило Дзуколи на 3 февруари 2019 г. в Рим да заеме неговото място

Говори немски, английски и италиански език. Има две деца.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 някой

    4 0 Отговор
    Къде се правят списъците?
  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    5 1 Отговор
    Тия от Малта хептен почнаха да се вживяват сериозно! Рицарите не са били спешна помощ. Рицарите са били главорези, които са тормозили придворните си селяни, а на кръстоносен поход са ходили да грабили и избивали братя християни.