Last news in Fakti

17 Февруари, 2020 14:30 1 116 1

Казахстан: Борбата с корупцията е топ приоритет

  • казахстан-
  • корупция-
  • приоритет-
  • назарбаев-
  • превенция-
  • нурсултан

Правителството иска да подобри благосъстоянието на хората

Казахстан: Борбата с корупцията е топ приоритет - 1
Снимка: Shutterstock

В Казахстан борбата с корупцията е призната за най-важния стратегически приоритет на правителствената политика, насочена към подобряване благосъстоянието на хората.

Дойде осъзнаването, че ефективното изкореняване на корупцията е невъзможно без обединяването на усилията на световната общност, държавните органи, бизнеса, неправителствения сектор и активните граждани. В това измерение се формира нова антикорупционна стратегия на Казахстан, разработена по инициатива на първия президент Н. Назарбаев. Въвеждането в националните практики за противодействие на корупцията на общопризнати международни принципи и стандарти е ключово условие за изпълнението на препоръките на ООН и ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие).

Анализът показва, че ако центърът на тежестта се измести към използването на силови методи, корупцията намалява леко и временно, а нивата на латентност и сложност, напротив, се увеличават. В този контекст примерът на Китай е показателен, където, въпреки наличието на смъртно наказание за корупция и повече от 10 хиляди разстреляни чиновници, ситуацията не се е променила фундаментално. Ето защо успешните стратегии на развитите държави в Европа и Югоизточна Азия се основават на компетентна комбинация от превенция, образование и методи за наказателно преследване.

Днес се променят подходите, целият обичаен алгоритъм на действие и цялата идеология на работа в областта на борбата с корупцията. Всички казахстански инициативи се реализират през призмата на установените ценности. Това е справедливост, почтеност, доверие. Сред различните аспекти на доверието може да се подчертае като ключова промяна отношението на гражданите към корупцията. За това как стоят нещата, може да се съди по следните факти.

Според проучването „Мониторинг на състоянието на корупцията в Казахстан”, извършено през текущата година от Transparency Kazakhstan с подкрепата на офиса на програмата за развитие на ООН, повече от половината от запитаните, а именно 54,4%, отбелязаха спад в нивото на корупцията в Казахстан. 76% от анкетираните предприемачи смятат, че в Казахстан е напълно възможно да развиете бизнеса си, без да се дават подкупи и да се работи изключително по законен начин.

Нараства броят на гражданите, които заявяват готовността си да участват в прилагането на мерки за изкореняване на корупцията. И не само на думи. Всяка година се увеличава броят на обажданията до антикорупционната служба за случаи на корупция. Например, миналата година в кол-центъра на Агенцията на номер 1424 за такива случаи се обадиха около 1000 души, което е 3 пъти повече, отколкото през 2018 година. Ако през 2018 г. по такива сигнали са започнати 32 досъдебни разследвания, през 2019 г. броят на наказателните дела се е увеличил до 66. Това са важни показатели за повишаване на нивото на доверие в антикорупционната политика на държавата.

Европейските страни се нуждаеха от векове, за да намалят до минимум прояви на корупция, но все още никой не е успял напълно да се пребори с нея. Много европейски експерти подчертават, че въпреки предприетите мерки корупцията в ЕС се разпространява по-широко и по-дълбоко, отколкото изглежда. Хиляди случаи на подкупи, злоупотреби със служебно положение и неправомерно разходване на средства се разследват всяка година. Редовно се публикуват специални доклади и отчети на международни организации, изследвания, показващи широко разпространение на корупцията в различни сфери на дейност, и при това не само в развиващите се страни. Казахстан избра правилната стратегия за комбиниране на практиката на подвеждане под отговорност на лица, замесени в корупцията, с последователното развитие на превенцията и почтеността в обществото.

Резултатите са налице. Според годишното проучване на Световната банка „Показатели на държавното управление” (The Worldwide Governance Indicators), по показателя „Контрол на корупцията” през 2018 година Казахстан близо два пъти подобри резултата в сравнение с предходната година. В световната класация на конкурентоспособността на IMD (IMD World Competitiveness Ranking) по показател за противодействие на взимане на подкупи и корупция Казахстан има най-добри показатели не само на фона на други страни на ОНД, но и в сравнение с такива страни, като Южна Корея, Израел, Испания и други.

В индекса за възприятие на корупцията Казахстан получи 34 точки от 100 възможни и се нарежда на 113 място сред 180 страни, подобрявайки показателите си в сравнение с миналата година с 3 точки и 11 позиции. Всяка страна има свои собствени характеристики и различия. В желанието си да достигне нивото на държавите с ниско ниво на корупция Казахстан започна активно да използва проверени подходи и принципи, както и универсалните механизми и инструменти за постигане на тази цел. Поредна стъпка в тази посока стана присъединяването на Казахстан към ГРЕКО (Група на държавите, борещи се срещу корупцията). Това е една добра възможност да се използва експертна помощ от Съвета на Европа за по-нататъшно подобряване на националната система за противодействие на корупцията.

Като цяло е направено доста. Мащабната автоматизация намали с повече от три четвърти нивото на корупция в обществените услуги. Значително се разшири достъпа на гражданите до правосъдие. Извършено е цялостно почистване на държавния апарат от корумпирани служители, което позволява да се наблюдава стабилен спад в корупционните престъпления през последните години.

През ноември миналата година президентът подписа закон, предвиждащ оставка и лична дисциплинарна отговорност на ръководителите на държавни органи в случай на корупционно престъпление от техните подчинени. По-специално, ако длъжностно лице от държавен орган е осъден за корупция, личната отговорност ще бъде поета от неговия пряк ръководител. Ако това са политически държавни служители - министри, заместник-министри, областни управители и техните заместници, ще се подава оставка. Ако в тази роля се окаже ръководител, който е административен държавен служител, той ще бъде подведен под дисциплинарна отговорност, до уволнение. В същото време се въвежда задължението ръководителите на държавните органи да провеждат разяснителна работи относно недопускането на корупционни престъпления от своите подчинени. За неприемането на тези мерки ще има дисциплинарна отговорност.

Със същия закон ще бъде възстановена антикорупционната експертиза на проектите на нормативно-правните актове както на републиканско, така и на местно ниво, с широко участие на обществеността в тази дейност. Друга форма на засилване на участието на гражданите в борбата с корупцията ще бъде промяната в системата за насърчаване на гражданите да докладват факти на корупция. Ако в момента максималното възнаграждение в такива случаи е 250 хиляди тенге, то скоро тази сума ще нарасне до няколко милиона. Работата по отстраняване на основните причини за корупцията ще продължи, включително и в частта за намаляване на държавното участие в икономиката, намаляване на наличния паричен оборот, оптимизация на държавните органи и подчинените им организации, с цел значително повишаване на заплащането на труда на държавните служители, както и намаляване на контролно-надзорни функции.

Инициирани са и други законодателни мерки, цялостното прилагане на които драстично ще намали нивото на корупция. От тях основни са въвеждане на отговорност за незаконно обогатяване, задължение на всички без изключение държавни служители да публикуват декларации за доходите и разходите, както и въвеждането на института на Integrity Testing, просто казано, проверка на професионална неподкупност.

В основата на следването на буквата на закона е разбирането на неговия дух. Именно духът на закона определя целесъобразността на определени действия. Ние изхождаме от факта, че уважението към закона е немислимо без такава фундаментална морална ценност като почтеност. Почтеността е крайъгълният камък на цялата модерна система за държавно управление, фокусирана върху приоритета на обществения интерес. Става въпрос за зряла антикорупционна култура на гражданите и стриктно прилагане на закона. Това е, върху което се гради политиката на ОИСР. Без това мащабна социална промяна няма да има. Почтеността включва категорично отхвърляне на всичко, което пречи на нашето движение към отворено и справедливо общество.

Първа стъпка ще стане разработване на методика за определяне на рейтинга на публичната почтеност на държавните органи, който ще отразява нивото на откритост, прозрачност и отчетност на държавните органи. Почтеността трябва да бъде ключова морална стойност за държавните служители. И не само за тях. Например, в отделни национални компании вече са започнали да работят независими комплайънс*-служби, предназначени да станат един от ефективните инструменти за осигуряване на добра воля в квази-държавния сектор.
* комплайънс – буквален превод от английски език – съответствие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Разсмивате публиката, но моля ви ! Това е най-корумпираната държава от бившото СНГ. Потърсете в нета, напишете Назърбаев или Алиев и ще видите как се борят с корупцията! Както нашите хубавци в България.