28 Февруари, 2020 07:32 4 389 8

Ултиматум! Ако не бъде постигнат напредък до юни, Великобритания се оттегля

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • ес-
  • майкъл гоув

ЕС вече е изложил приоритетите си в преговорите, които трябва да започнат в понеделник

Ултиматум! Ако не бъде постигнат напредък до юни, Великобритания се оттегля - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Британското правителство предупреди Европейския съюз, че ще напусне търговските преговори през юни, ако не се очертава постигането на широкообхватна сделка до края на годината. Това става след публикуваната стратегия на Даунинг стрийт за предстоящите преговори с Брюксел.

Отговарящият министър за Брекзит Майкъл Гоув заяви в парламента, че Обединеното кралство желае да сключи всеобхватно търговско споразумение до 10 месеца, но това не означава, че ще приеме каквото и да е обвързване със законите на ЕС:

"В края на преходния период, на 31 декември, Обединеното кралство ще възстанови напълно своята икономическа и политическа независимост. Искаме най-добрите възможни търговски отношения с ЕС, но разменната монета в тази сделка няма да е суверенитетът ни".

ЕС вече бе изложил приоритетите си в преговорите, които трябва да започнат в понеделник. В тях става дума за безтарифна търговия, но запазване на правилата на ЕС за държавната помощ, правата на работниците и някои други сфери. Тези планове бяха посрещнати хладно на Даунинг стрийт. Британците искат сделка, каквато има блокът с Канада, Япония или Южна Корея. Брюксел обаче смята, че това не е възможно.

Ултиматум! Ако не бъде постигнат напредък до юни, Великобритания се оттегля

Преговорите ще бъдат трудни. Борис Джонсън смята, че може да постигне сделка до края на декември и няма намерение да удължава преходния период. В противен случай е готов да изведе страната от ЕС без сделка, което означава търговия по правилата на Световната търговска организация, което, според неговите критици, ще нанесе сериозни щети на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахахх

    17 3 Отговор
    Тая тошава кокошка да ненпоствя ултиматуми! Американците още се молят! Няма да ни налагате нагло желанията си! Марш в океана!
  • 2 Баш бащицата

    23 3 Отговор
    Да се разкарват още сега. Хич да не чакат толкова.
  • 3 Курзаваасвасвасвас

    3 4 Отговор
    Курзажерманя
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДА СА МАХАТ ТЙЕЗ МЪРЛЬОВЦЕ

    12 1 Отговор
    ТОЗ МНОГО ПРОТИВЕН БЙЕ, НЕ СИ СПОМНЯМ ДА СЪМ ВИЖДАЛ ПО-ПРОТИВЕН ИНДИВИД
  • 6 Дон Чико

    6 0 Отговор
    Като видя на джурналето Анатолчо Сензацията заглавията с удивителна вътре и умирам от страх. Анатолчо, сложи другия път повече удивителни знаци, списвач от класа!
  • 7 ТОСГ

    4 1 Отговор
    "Искаме най-добрите възможни търговски отношения с ЕС, но разменната монета в тази сделка няма да е" ...НА СЕГА...ЯЖТЕ МИ УЙЯЯ .БЕЗДАРНИ британски ПОМИЯ*РИ
  • 8 грешен код от картинката

    1 1 Отговор
    Ти вече си вън и не можеш да ни казваш, какво да правим.
Новини по държави: