13 Март, 2020 10:55 38 092 23

Коронавирус: безплатно лекарство за артрит, което ускорява заздравяването

  • коронавирус-
  • лекарство-
  • артрит

Това четем в писмото, изпратено до министъра на здравеопазването и до всички президенти на регионите, от фармацевтичната компания, която произвежда Тоцилизумаб

Коронавирус: безплатно лекарство за артрит, което ускорява заздравяването - 1

Лекарството, използвано при ревматоиден артрит, което дава добри резултати при тежки случаи на интерстициална пневмония, причинена от новия коронавирус, ще бъде разпространено безплатно в болници в Италия, които искат от него, за да се борят с най-сериозните случаи. Това четем в писмото, изпратено до министъра на здравеопазването и до всички президенти на регионите, от фармацевтичната компания, която произвежда Tocilizumab, Roche.

Използването му за лечение на пневмония, причинено от болестта CoViD-19, всъщност е извън етикета: тоест няма клинични проучвания, които да доказват ефикасността му срещу новия вирус. Но следвайки положителни резултати, получени преди в Китай, а сега и в Италия при някои пациенти, научната общност проявява интерес към употребата му.

Благодарение на сътрудничество между Националния институт за борба с рака IRCCS "Pascale" от Неапол и болницата Colli, преди пет дни лекарството се използва при двама пациенти, страдащи от тежка пневмония. За 24 часа терапията е показала отлични резултати: за това е създадена работна група от експерти, ръководена от Паоло Ашерто, президент на Фондация „Меланом“ и директор на Отделението по онкология, имунотерапия и иновативни терапии на Националния онкологичен институт IRCCS „Фондация Паскале“

Франко Вуонагуро, директор на Молекулярната биология и вирусна онкогенеза в Националния онкологичен институт IRCCS „Фондация Паскале“ и Винченцо Монтесаркио, директор на онкологията на болница Коли, разработиха национален протокол за разширяване на използването на тоцилизумаб при пациенти, заразени с коронавирус, които са в много критично състояние.

Проф. Паоло Ашерто: Лекарството е тествано върху 50 пациенти. След 7 дни ще знаем ефектите

„Първият отговор на Tolicizumab за спиране на възпалението на белите дробове е положителен. Сега изпитването се разшири до над 50 пациенти в Италия и до седмица ще имаме по-широка индикация." Така проф.Паоло Ашерто, директор на отдела за клинична имунология Pascale, обяснява фаза 2 от използването на антитялото за спиране на пневмония, причинена от коронавирус.

„Спешната ситуация ни тласка да използваме лекарството незабавно и можем да го направим и защото Roche, който го произвежда, го е предоставил безплатно по искане на лекарите. Ние контактуваме с болници в Северна Италия, които започнаха да прилагат лекарството върху десетки пациенти. В рамките на една седмица ще имаме ефект върху около 50 лекувани пациенти: ако дори половината от тях са имали силни подобрения, можем да бъдем удовлетворени, защото това означава в перспектива да се нуждаем от половината от местата за интензивно лечение, които ще бъдат обслужвани. Това би ни дало огромна надежда “.

Първият положителен отговор на Tolicizumab дойде от Китай, който намери забележими подобрения при 20 от 21 пациенти, интубирани и лекувани с лекарството. Лекарството не лекува коронавируса, но се бори с причинената от него пневмония, често фатална.

В първия неаполитански експеримент се наблюдава възстановяване на един от двамата пациенти.

„Имаме нужда - обяснява проф.Ашерто – от данни, които имат пълна научна обоснованост и затова организирахме работна група между Azienda dei colli и Isituto Pascale, координирана от Франко Пероне, който изготви научния протокол и го изпрати до AIFA (Италианската агенция по лекарствата), която ще реши следващите стъпки.

Докато чакаме научното експериментиране обаче, Толицизумаб работи. Китайските колеги- продължават да го използват. Те също ще експериментират, но вече са го включили в медицинските указания на страната срещу Covid19 ".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mi24

    20 15 Отговор
    А какво става с така наречените "излекувани".Какви са последствията за тях и вярно ли стават пожизнени инвалиди и "пътници" на следващ етап?

    Коментиран от #3, #17

  • 2 КОНТРАТА

    9 16 Отговор
    Какво съвпадение само след няма и 3 месеца криза още преди и ваксина да е разработена, а имаме лекарство😁😁😁😁😁

    Коментиран от #5

  • 3 Психиятъра

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "mi24":

    Нали ти казах за лечение си!

    Коментиран от #4

  • 4 mi24

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "Психиятъра":

    А ти да си видял някой от тия "щтастливци" да търчи и маха със знаменце по улицата?
  • 5 Вирусът не подбира

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    Добре, че този сайт дава възможност на такива като тебе да се изкажат, иначе никой не би им слушал тъпоумните съмнения и негативизъм

    Коментиран от #7

  • 6 Карл Маркс

    7 4 Отговор
    Сироснята какви премята само световната икономика е в колапс от соросидна политика и неопрвдани харчове и 👑 вируса някак им дойде дюлеш за да си иправдаят мизерията която предстоеше! Италия беше фалирала и преди вируса и сега си имат оправдание за затягането на коланите колко удобно!
  • 7 КОНТРАТА

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "Вирусът не подбира":

    Не е негативизъм, а проста арихметика! Някак ди от средата на миналата год. разни,, светила в икономиката и финансите " говореха за някаква финасовоа криза която предстои и бум в края на 2019г вирус корана в Китай!

    Коментиран от #12

  • 8 Ахахахах

    5 1 Отговор
    Проверих по всички аптеки и го нямаааа! Не било внасяно скоро! Бил мичу спрян вноса! Смятайте каква наглост!

    Коментиран от #9, #14

  • 9 КОНТРАТА

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ахахахах":

    Ще дойде ще дойде, на добра цена обаче всичко е изчислено предварително!
  • 10 Ахахах

    25 1 Отговор
    Плакенил и Резохен не се внасят, понеже са по 20лв опаковка, но Толицизумаб е по 240 лева и съответно ще ни го изписват до дупка! Да, това е война, но не бактериологична, а фармацевтична!
  • 11 444

    2 15 Отговор
    Короната лекува всичко наи вече стари хора

    Коментиран от #20

  • 12 Точно така

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "КОНТРАТА":

    Кристалина Георгиева го каза, че се задава жестока криза, когато стана управляващ директор на МВФ. Сега вече знаем за какво е ставало въпрос.
  • 13 Тоцо

    2 1 Отговор
    Егати рекламата .
    Безочие до дупка , ще се лекуват само избрани ли ?
  • 14 Борис

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ахахахах":

    Има го, аз се лекувам с него. Използва се за лечение за ревматоиден артрит

    Коментиран от #21

  • 15 nababatigaza

    6 1 Отговор
    На всички умни изказвания отговарям с 2 думи:Голям к... лапни, голям лаф недей казва!!
  • 16 Грета

    5 0 Отговор
    Да истината е тази и не е за подигравка. В Италия се ползват всякакви лекарства за да се намери нещо което да помага докато се открие ваксината.наистина този продукт е използван в Неапол и по важно е че е довел до подобряване на състоянието на пациентите.
  • 17 Koko

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "mi24":

    Писаха, че излекуваните над 50 години, после можело да доживеят до 120-130г. Нещо от белтъците от вируса им действало подмладяващо на сърцето и дробовете...
  • 18 Филип

    4 1 Отговор
    Е българина е разбирач от всичко и по всяко време. Засрамете се бе драскач хора мрат вие философства те. Психично болни сте недоклатени и тотално изперкали дето нямат къде да си избият простотията и хайде в социалните медий. Простотията за съжаление е по хората и вие сте от тях.
  • 19 валдерам

    3 1 Отговор
    има надежда
  • 20 Бръмбазък

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "444":

    Лекува и тапири !
  • 21 Петя

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Борис":

    Откъде да си закупя плакенил на нормална цена. Имам рецепта на латиница от български ревматолог.
  • 22 росирос

    0 0 Отговор
    Аз си го набавям от Гърция,4 ри евро опаковка,но покрай корона вируса там се изисква рецепта с червен печат и стана сложноооо.Има го и в Турция,търсете познати лекари.Успех,успех си пожелавам и на мен.
  • 23 росирос

    0 0 Отговор
    Да допълня, ако имате роднини може да си го купите и от Италия,Германия,Франция.....,но нали ви казах, стегнация откакто се разбра,че лекува и ковид 19,освен ревм.артрит.Ние с артрита го закъсахме.Лошо Седларов,лошо.