Last news in Fakti

25 Март, 2020 13:43 6 799 21

Светът може би ще стане по-добър след пандемията 2020

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • китай-
  • сащ-
  • русия-
  • ковид-19

Невидимият вирус на Ковид-19 изведнъж постави под въпрос напълно видимите глобализационни и интеграционни постижения

Светът може би ще стане по-добър след пандемията 2020 - 1
Снимка: Shutterstock

След пандемията светът вече няма да е същият. Тези дни това е фразата, която най-често чуваме или четем. Да не поставяме под съмнение съществуването на света, нито бъдещата (да се надяваме - скорошна) победа на човечеството над вируса, макар че такъв сценарий не е безусловен. И без това живеем в нервни времена.

Невидимият вирус на Ковид-19 с всичките му досегашни мутации изведнъж постави под въпрос напълно видимите "глобализационни и интеграционни постижения", възстанови границите между страните, освежи в паметта ни не съвсем забравени идеи за национална идентификация, подчерта националния егоизъм, а същевременно показа уязвимостта на световните икономики и недостатъчното ниво на науката и здравеопазването, неспособни да реагират моментално на подобни предизвикателства. Стана ясно, че пандемията е заварила неподготвени и междудържавните алианси, и отделните страни.

Вирусът атакува човечеството вече над три месеца. И кой се загрижи за Китай, Корея или Иран? Не си припомняме нищо, освен дежурно изразени съжаления и тревоги, както и неуместно заявени цинични подозрения. Къде остана прехвалената европейска солидарност, когато в Северна Италия не успяваха вече да погребват умрелите?

Тромавите бюрократични апарати на междудържавните организации не благоволиха май дори да направят подходящи изявления. Така затвърдиха подозренията, че не ги бива много за друго, освен да организират помпозни конференции и да измислят банални препоръки или странни регулации.

С ООН нещата са ясни - инертността ѝ отдавна само се засилва. Но нали Европейският съюз е наблизо? Навярно не се очакваше друго, щом могъща Великобритания напусна ЕС и се чувства свободна от ангажименти, включително морални, а другите лидери - Германия и Франция, подчертано се самоотстраниха, изоставяйки другите членки, и взеха да си решават вътрешните проблеми. Или обратно - европейците са тръгнали да се спасяват поединично, защото не са дочакали нищо конкретно от междудържавното ръководство, от ЕС?

Естествено, няма изгледи Италия, изразила вече разочарование от партньорите си, или Хърватия, засегната от безразличието към едва забелязаното в Европа хърватско земетресение, да напуснат ЕС. Те няма да отритнат и НАТО, която за разлика от филмите-катастрофи не се прояви с нищо в реалната днешна "почти катастрофа". Но вероятно занапред много по-принципно ще отстояват националните си интереси, вместо да приемат сляпо различни ръководства за действие от наднационални институции. И нищо чудно да заговорят за реформи, които да направят тези институции ефективни.

На този фон ще е малко странно, ако държавите, неудържимо напиращи да членуват в тези западни алианси - по-специално някои постсъветски, запазят пиетета си към тях и след проявеното по време на пандемията равнодушие или безсилие, или и двете едновременно. Ако покрай това не се свестят и не загърбят готованските нагласи - двигател на въпросната тяга към западните алианси.

Не говорим за това, че алтернативата е Русия, притекла се например на помощ на Италия, което само по себе си безспорно заслужава уважение. И тя дори не бе сама в благородния си порив - така постъпиха още Китай, Куба и САЩ. Времената са неподходящи за агитация и пропаганда на държавни ориентири: цивилизацията държи изпит - разбрахме, че е сериозен. Щом го издържим, предстои да вземем и друг - да направим така, че светът, чиято слабост и уязвимост пандемията открои, да не стане по-лош, отколкото преди нея. Очертават се предпоставки и за това.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    29 6 Отговор
    Тц. Няма! Хората не сме мръднали в развитието си през последните 7000 години.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 реалист

    34 8 Отговор
    Хубавато на горонавируса е че след него няма да ги има Боко и неговата шайка
  • 4 Ще стане

    6 3 Отговор
    с задника назад
  • 5 Дельо хайдутин

    37 6 Отговор
    За света не знам, ама България със сигурност. Когато гладните тълпи провесят политиците по уличните лампи ще настане рай.
  • 6 Франкоффон

    4 39 Отговор
    Естествено че като италианските жабари бъдат елиминирани Светът ще стане по-добро място.
  • 7 Димитър

    24 11 Отговор
    Ако сащ не си седнат на задника или не бъдат унищожени дали от вируса или от друго, светът не го чака нищо добро.
  • 8 Нели Конуей

    35 2 Отговор
    Направи ми впечатление, че всички говорят за това как да се предпазим от квса на физическо ниво, как да запазим аватара, физическото тяло, но като че ли забравяте причината поради която човечеството преминава през този тест. Защо е този Reset/рестартиране за хората, населяващи тази планета? Защото забравиха защо са тук, забравиха да бъдат добри, да са човеци, да си помагат един на друг, да се подкрепят и да се обичат, забравиха, че света ще оцелее само, ако заедно се събуди и поеме по нов път.

    Коментиран от #11, #19

  • 9 копейки

    10 24 Отговор
    Да бе ,да ! Така ще стане ! Целият свят ще се юрне към РФ и ще основе ССССР (световен съюз на ССР) под "мъдрото" и вечно ръководство на Путя !-ви. Благодарим ,но НЕ !
  • 10 Дедо Пенс

    12 2 Отговор
    Като поуморите пенсионерите и омекнат на бюджета....Много хуманно!
  • 11 Една

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нели Конуей":

    Нов път? Нели, няма нищо ново под слънцето! Новия път ще е забравения стар....
  • 12 БУК

    6 2 Отговор
    Може ако преди това не се избият всички!
  • 13 Много вярно

    11 0 Отговор
    Колко филми има, дето америте или англо-франконите уж се притичват на помощ в бедствени ситуации. А сега? Всичко се оказа режисьорски фантазии. Какъв е смисълът на НАТО?
  • 14 Ръмпези

    12 0 Отговор
    ГОСПОД СИ Е КАЗАЛ/ Я ЧАКАЙ НА ТИЯ ДА ИМ ИЗПРАТЯ ЕДИН ВИРУС ,ЧЕ КАКТО СА Я ПОДКАРАЛИ ЩЕ ВЗЕМАТ ДА УНИЩОЖАТ ЗЕМЯТА С НЯКОЯ ЯДРЕНА ВОЙНА.....
  • 15 Анти турчин

    7 2 Отговор
    Ако всичките политици ,мутри ,джендъри и там все подобни измрът ,тогава може да се каже ,че този свят е станал по-добър.
  • 16 Kолю куция

    4 3 Отговор
    Анатоли,какво разбираш под по добър свят?не може да има бедни богати,не може да има гладни и други къде се чудят за колко хиляди дрехи да си купуват,не може да има хора които да са мачкани....да пиша ли още...какво стана в евросъюза-затвориха се и всеки да се спасява,който е по богат,Така ли трябва да бъде,ами сащ...айде спирам...добър свят е да си помагаме всички заедно .дано сега го проумеем ако не ще става по тежко и ще останат малко Човеци,хората ще измрат
  • 17 Чичо Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Асан🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬☺️☺️☺️☺️☺️☺️":

    Асан серчо,пак ли напусна психиятрията, корона е стой си в къщи........
  • 18 Малтус

    1 1 Отговор
    ..........Светът може би ще стане по-добър след пандемията 2020...........
    Разбира се, особено ако след пандемията останеме около 500 милиона, вместо сегашните 7-8 милиарда !
  • 19 gost

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Нели Конуей":

    Прекрасно звучиш/се четеш госпожице/жа! Де да беше и възможно... Свали розовите очила и … поразгледай света поотблизо… Наистина ми е болно за толкова чисти създания като теб, и най-вече за разочарованието, което трябва да изпитате изучавайки къде живеете. Само помисли, колко ти струва това да напишеш това, което си написала, там където си го написала... Можеш ли да живееш без тоалетна хартия... Обикновени тъпи въпроси... Ние с тебе го храниме тоя лошия свят...
  • 20 Ще стане по добър

    1 0 Отговор
    само ако пандемичта го фане жърналистопитекът написал тази тоалетна хартия или иначе казано статия
  • 21 Обещавам че това е последният коментар

    0 0 Отговор
    Преди векове, когато е нямало цивилизация, как са живеели нашите прадеди ?