4 Април, 2020 06:30 5 744 37

Плановете на Тръмп за преврат във Венецуела

  • сащ-
  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • уго чавес-
  • пентагон

САЩ започват гигантска военна акция в Карибско море

Плановете на Тръмп за преврат във Венецуела - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вирусът, който напоследък вдигна рейтинга на Доналд Тръмп до рекордни нива, сега явно трябва да му помогне да се разправи и с режима на Мадуро във Венецуела. САЩ започват гигантска военна акция в Карибско море.

На редовния си брифинг в Белия дом в сряда президентът Доналд Тръмп изненада всички. Той не започна с актуалната ситуация около развитието на корона-кризата в страната, а обяви началото на една от най-големите военни операции през последните години: САЩ изпращат бойни кораби и разузнавателни самолети в Карибско море за борба срещу наркомафията, а американското военно присъствие в района ще бъде увеличено двойно.

Прилича на намесата в Панама

Експерти веднага заподозряха Тръмп в предизборна пропаганда, но в Белия дом виждат нещата по друг начин: Тръмп искал „да избави Америка от смъртоносния бич на нелегалната търговия с наркотици". Военният министър Марк Еспър не скри, че става въпрос и за властта на президента Мадуро, чийто режим зависи и от приходите от продажбата на наркотици.

Панама през 1989 година, когато беше свален от власт генерал Мануел Нориега, впоследствие осъден в САЩ за трафик на наркотици. Подобна е ситуацията и сега: нюйоркски съд повдигна обвинение в „наркотероризъм, корупция, трафик на наркотици и други криминални деяния" срещу Николас Мадуро и още 14 сегашни или бивши политици и дори обяви 55 милиона долара парична награда.

Американското правителство явно иска да ни убеди, че военната операция е насочена срещу нелегалната дейност на режима на Мадуро и в защита на американския народ. Както и че САЩ ще отменят санкциите срещу Венецуела, ако Мадуро и политическият му противник - самопровъзгласилият се за временен президент Хуан Гуайдо - разчистят пътя за независимо служебно правителство.

Експертът за Венецуела Джеф Рамзи от Washington Office for Latin America вижда в действията на правителството опит за заблуда. Той посочва, че само една малка част от кокаина от Колумбия минава през Венецуела. „Венецуела не е основната транзитна дестинация за наркотиците, вкарвани нелегално в САЩ", написа той в статия за „Вашингтон Пост". Затова Рамзи смята, че зад въпросната военна операция стои не само желанието на Америка да спре контрабандата с наркотиците.

Кризата с коронавируса поставя Тръмп под силен натиск: само ден по-рано той беше принуден да обяви на сънародниците си, че жертвите в страната могат да достигнат 240 000. Ако си припомним как в началото Тръмп се опитваше да омаловажи заплахата, наричайки епидемията „лек грип" и „измислица на демократите", тези цифри рискуват да разкрият неговия политически провал.

Опит за отклоняване на вниманието?

В този смисъл някои наблюдатели виждат в американското дрънкане на оръжие в Карибско море опит да се отклони общественото внимание: при един външнополитически успех хората могат да забравят за вътрешните проблеми на Тръмп.

А Белият дом навярно вижда в актуалната ситуация и шанс да засили натиска си над режима на Мадуро с цел да смени властта в карибската държава. И понеже поне от 10 години Венецуела играе важна роля в международния трафик на дрога, въпросът е защо точно сега - в разгара на кризата с коронавируса - САЩ предприемат тази военна операция.

Вирусът, който напоследък вдигна рейтинга на Тръмп до рекордни нива, сега явно трябва да му помогне и да се разправи с режима на Мадуро, проправяйки пътя за сформирането на преходно правителство.
Самият Мадуро, който все още е поддържан от Русия и Китай, реагира на „американския заговор" така: в Туитър той написа, че като държавен глава е длъжен да защитава „мира и стабилността" в страната.

За мнозина негови сънародници обаче тези думи на Мадуро звучат като откровен цинизъм в една страна, където 2/3 от населението в момента гладува, и в която обширни райони са оставени без питейна вода.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дддддддд

    127 7 Отговор
    Егати и американската демокрация-преврат в суверенна държава....ама пуста лакомия за петрол
  • 2 Дим иити

    109 4 Отговор
    Никой никога да не ми говори за демокрация,върховество на закона,права на самоопределение(чл.1 в устава на ООН) и още куп либерални простотии-прикриващи действията на САЩ.Това се отнася до нашите амерски подлоги,соросоидите и НПО-тата ...--ЯСНО???
  • 3 ежко

    84 5 Отговор
    Всъщност ако Тръмп иска „да избави Америка от смъртоносния бич на нелегалната търговия с наркотици", да разпусне ЦРУ.Или търговията на тази агенция не е нелегална,а легална?
    Всъщност проблема може да се реши лесно - държавата да снабдява безп;атно наркоманите с наркотици.Така никой ншма да купува от дилари и след 1-2 години няма да има нито предлагане, нито пазар, нито "зарибяване"на нови жертви, а като измират жетераните и никой не ги замества -по-малко наркомани....
    Другото е ала бала...
  • 4 Лицемерие

    93 4 Отговор
    Ако САЩ оставят Венецуела на мира и махнат санкциите-народа там няма да гладува-това е реалито.И щом американците претендират.че са най-добрите и хуманни в света-защо чрез санкции мачкат основно обикновеният венецуелец? Или хич не им пука-а само по медиите лицемерничът с думите че хората там гладували-а целта им е както винаги-да грабят национални богатства...?
  • 5 Усмивката

    43 6 Отговор
    в Туитър той написа, че като държавен глава е длъжен да защитава „мира и стабилността" в страната.

    За мнозина негови сънародници обаче тези думи на Мадуро звучат като откровен цинизъм в една страна, където 2/3 от населението в момента гладува.....звучи ли ви познато ?......Но къде е Тръмпи и неговата армия , да ни избави от нашия престъпник и неговия режим

    Коментиран от #6

  • 6 Пако

    38 3 Отговор

    До коментар #5 от "Усмивката":

    Да се молим на Бога,ТръмпОлинов да забележи
    и нашето диктаторче и да си го прибере,пък дали
    ще го съди,или ще го ползва за,главен санитар
    по смяна на памперсите в Белия дом,ни е все
    едно
  • 7 Да очакваме

    27 3 Отговор
    В скоро време ,Тръмп да обяви награда и за
    нашето диктаторче

    Коментиран от #11

  • 8 Ххх

    54 1 Отговор
    Аз пък си мислех, че Щатите напоследък са се кротнали и го дават по - демократично. Все пак епидемия, главоломно растящ държавен дълг, отслабваща държава. Но, Венецуела изглежда е апетитна хапка. Намира се наблизо, в задния двор на САЩ образно казано. Богата е на петрол, но със слаба армия, и твърде далече от Русия и Китай, за да разчита на някаква съществена военна подкрепа. По много причини Русия няма да се намеси в защита на Венецуела по начина, по който СССР се намеси в защита на Куба. Венецуела е бедна и слаба, включително във военно отношение, и не би била в състояние да окаже почти никаква съпротива на евентуална агресия от страна на САЩ. За разлика от Иран и Северна Корея, където Щатите биха платили твърде висока цена при евентуална военна авантюра. Остава единствено световното обществено мнение и погазването на международното право. Но Щатите имат опит в това отношение. Правили са го неведнъж в миналото, пък и много обичат да прилагат двойни стандарти - това, което за тях е позволено, за другите не. Те могат да бомбандираш независими и суверенни държави - Югославия, 1999 г. и да прекрояват международно признати граници, но другите не.

    Коментиран от #33

  • 9 Иван

    29 2 Отговор
    Най-дългият преврат в историята на света.
  • 10 Иван

    35 2 Отговор
    Самолетоносачи,ядрени подводници и стратегическа авиация срещу наркотрафика.
  • 11 Вожда

    24 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да очакваме":

    Аааа, аз слушкам, слушкам!
  • 12 Монгола

    36 2 Отговор
    Краварите ще ударят голяма греда във Венецуела руснаците са там от години и ще опукат краварите за норматив!
  • 13 Фридман

    41 2 Отговор
    Тези мянат пари да се прекръстят тръгнали война с Венецуела да водят. Във Венецуела има 350 хил редовна армия и още 10 мил. запасняци, а и джунглата е много гъста, на краварите няма да им стигнат чувалите!

    Коментиран от #25

  • 14 Монгола

    30 1 Отговор
    Това за високия рейтинг са измислици. От както сложи мита на китайските стоки в кравария има повишаване на цените на стоките. Кравара е чао от Белия Дом догодина!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хасан

    31 1 Отговор
    Венецуела се поддържа от Китай и е важен доставчик ...може би Венецуела ще бъде първата страна а която Китай ще разположи военен контингент и по такъв ще оспори америката хегемония ...това ще е една крачка за създавагето на многополюсния модел и рухването на еднополюсния модел
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хасан

    3 30 Отговор

    До коментар #19 от "ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯ":

    Абе Русия да не е голям келепир ..нахлу с съседна православна Украйна , анексира Крим в разрез с международното право

    Коментиран от #37

  • 22 ASD

    37 1 Отговор
    САЩ го закъсаха с доставките на злато. ЮАР, Швейцария, Канада и Русия отказаха да продават злато за прясно напечатана зелена хартия. За да избегнат срив на борсата САЩ трябва да намерят злато.
    Венецуела е богата на златни залежи!!! А също така е богата на петрол!
  • 23 Гост

    31 1 Отговор
    То бива бива лицемерие ама това е без коментар съвсем случайно се оказва че Венецуела има най големи запаси от нефт който трябва да се открадне точно както нашето злато за трилиони
  • 24 1944

    0 20 Отговор
    американския клоун натика масковския великан в миша дупка.
  • 25 Foreigner

    2 21 Отговор

    До коментар #13 от "Фридман":

    Радвайте се че в България не е такава мизерия както във Венецуела, имам приятел тука в Англия венецуелец който е избягал от там, животът е много труден там, нямат работа, пари. Който успее да избяга от там после помага на други да избягат от режима, така че свалянето на този диктатор е въпрос на време.

    Коментиран от #34

  • 26 Ив. Павлов

    15 0 Отговор
    Тоя филм вече сме го гледали.Ама 1 път стомна за вода 2 път........ знаеш ли трети път ка ще свърши.
  • 27 Чук

    15 0 Отговор
    Оранжевият че го яде хем квадратен, хем врътлив
  • 28 Бай Яни

    2 20 Отговор
    Стига с тези американци бре,я кажете,напишете какво се случва с русняците,нещо спряха и теливизиите им да предават извън границите си .Отклонявате ни от вниманието към Путкин и русия със статии ненужни.

    Коментиран от #32

  • 29 реалист

    8 0 Отговор
    От сега се басирам, че сащ няма да посмеят!
  • 30 Смисъл

    10 2 Отговор
    "тeзи думи нa Мaдурo звучaт кaтo oткрoвeн цинизъм в eднa cтрaнa, къдeтo 2/3 oт нaceлeниeтo в мoмeнтa глaдувa, и в кoятo oбширни рaйoни ca ocтaвeни бeз питeйнa вoдa."
    И кой е виновен, че Венецуела е под обсада. Във всяка обсадена крепост има недоимък
  • 31 Смисъл

    14 0 Отговор
    За наркотрафика ...
    Едни от най-големите наркотрафиканти -- колумбийците, са първи дружки на САЩ. Съучастниците на американците в Афганистан знаят, че талибаните унищожиха наркотрафика, а САЩ като завзеха Афганистан, наркотрафика се възроди -- Извод... сами си го направете.
    Нали не си мислите, че със съвременните технологии не могат да се открият маковите и кокаинови полета и да се унищожат с всевъзможни наични.... Акой има най-големи възможности за слухтене, шпионаж и удари из Глобуса -- САЩ. И защо не унищожат посевите на място....
    Знаете ли че през 19 век Китайското правителство забрани употребата на наркотици, тъй като Агентите на коороната (Краун Ейжънс) бяха докарали китайското население до състояние на наркоепидеми. Агентите на короната ябяха изгонени от Китай. В отговор Британската корона прати флота. Войната завърши с Британска победа с главно условие премахване забраната за употреба на опиум и връщане правото на Агентите на короната да търгуват. И така -- на 2 пъти през около 20 години. Тези войни са известни като Първа Опиумна война и Втора Опиумна война. Но в училище за САЩ и Англия ще чуете само убави неща, въпреки че са най големите злодеи на Земята
    И как мислите, дали Короната е изтървала канала на наркотици.... разработен от 19 век ...
  • 32 Юмрук

    17 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бай Яни":

    Русия никого не занимава със себе си и от никой нищо не иска.
    САЩ командват из цедлия свят, и така занимават със себе си целия свят, раздават правосъдие, акъл, казват кое е правилно и кое не е, лъжат, бомбардират, в т.ч. и с атомни бомби в Япония, във Виетнам с бойни отрови, в Сърбия с обеднен уран.
    САЩ - страна на около 250 години, чиито войски са участвали над 270 пъти във войни и военни операции срещу други държави. Такова Зло Земята не познава ...
  • 33 А ти откъде знаеш

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    каква е армията на Венецуела? Ако беше слаба, досега съседите и да са я разкъсали, а и американците да са спретнали една интервенция...ама не би...така че, по-полека с категоричните търдения
  • 34 Англия да го ....

    0 4 Отговор

    До коментар #25 от "Foreigner":

    Ко правиш в Англия като тука е супер бе мизерник?
  • 35 бай Шиле

    6 0 Отговор
    Представям си ако Китай направи същото с Тайван.Демократите ще се наакат от пищене.
  • 36 Setty

    4 0 Отговор
    Изроди са американците, изроди! Чума за света
  • 37 Сетти

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Международното право е е угода на световните лешояди САЩ и др подобни иьмекяри. Русия се взе нейното и не ламти за чуждо. САЩ се разпореждат с целия свят все едно им е зад ия двор. Още малко ще да е, съвсем малко