Last news in Fakti

20 Август, 2012 12:30 1 012 1

Турция не може да приеме повече сирийски бежанци

  • турция-
  • сирия-
  • башар асад-
  • бежанци-
  • бунтовници
Турция не може да приеме повече сирийски бежанци - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН може би ще трябва да създаде „безопасна зона“ в Сирия, където да се настанят бягащите от кървавия конфликт в страната, обяви турският външен министър Ахмед Давутоглу, цитиран от Ройтерс. Анкара обяви, че скоро няма да може да приема повече сирийски бежанци на своя територия. Това препраща топката в полето на международната общност, която става свидетел на „пренасяне“ на кризата и в Ливан.

Именно в Турция има най-много сънародници на Башар Асад,  напуснали домовете си заради военния му и кървав спор с бунтовническата съпротива. В момента на турска територия временно убежище са получи 70 000 души. Те са настанени в палаткови лагери, но броят им постоянно се увеличава, допълва вестник „Хюриет“.

Турция не може да приеме повече от 100 000 души, обяви Давутоглу, защото просто няма да може да се справи с тях.

Бунтовниците успяха да разширят контролираната от тях зона до турската граница през последните седмици. Опозиционни организации настояват да им се осигури въздушна зона, забранена за полети и охранявана от чужди военни. Подобен тактически ход бе използван за свалянето на режима на Муамар Кадафи.

Турция е една от най-активните държави в света по отношение на 17-месечната съпротива в Сирия. Анкара подсили сигурността по границите си, защото се чувства заплашена от сирийска агресия.

По-рано Ройтерс разкри, че бунтовническата съпротива направлява и въоръжава от секретен лагер в Турция, създаден с участието на Саудитска Арабия и Катар. Твърди се, че от там съпротивата получава жизненоважна военна и информационна помощ. Източници от Доха заявиха, че Анкара е най-активната страна във въпросния „контролен център”. Анкара отрича да доставя оръжие за опозицията, но запознати дори твърдят, че оръжията са руски, но от черния пазар.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Сега е моментът да депортираме нашите турци в турция, но жалко - нямаме българско правителство.
Новини по държави: