Last news in Fakti

21 Август, 2012 08:49 1 132 0

Кола - бомба избухна в Турция (обновена)

  • турция-
  • атентат-
  • газиантеп-
  • пкк-
  • сирия

Ядосани турци нападат офис на ПКК, тя отрича да стои зад атентата

Кола - бомба избухна в Турция (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористичен атентат в Турция отне живота на най-малко 8 души и рани десетки. Кола – бомба избухна в град Газиантеп, който се намира в близост до сирийската граница. Целта на атаката е полицейски участък, като сред жертвите има и униформени, и деца, предаде Би Би Си.

Знае се, че автомобилът е взривен от разстояние. Любопитен факт е, че градът служи като разпределителен пункт на помощите за сирийските бежанци. Не е изключено бомбата да е свързана именно с това, тъй като Турция е приютила над 70 000 бягащи от кървавия конфликт в Сирия.

За момента никой не е поел отговорност за атаката, но вече се спряга кюрдската бунтовническа организация ПКК - много активна в югоизточната част на Турция, където кюрдите са концентрирани.

Преди дни турският премиер Ердоган предупреди, че активността на ПКК (Кюрдската работническа партия) се разраства. Анкара вярва, че бойниците й са въоръжавани от режима на съседна Сирия.

По-късно бройката на загиналите стигна 9, а на ранените – 60. ПКК, която Турция счита за терористична организация, отрече да стои зад атентата. Това не спря разгневени граждани да атакуват квартирата на политическия клон на ПКК, която се бори за права чрез легитимно участие в политическия процес на страната.

Турция се опитва да привлече симпатиите на т.нар. „умерени“ лидери на малцинството, населяващо предимно югоизточната част на страната, като позволява изучаване на кюрдски език в училищата, а същевременно се стреми да изолира хардлайнерите на ПКК, които са за военна съпротива.

Преди дни Анкара съобщи, че за 2 седмици са убити 115 сепаратисти при мащабна операция. Целта е да се спре притокът на членове на ПКК в Ирак. Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация от Анкара, използва базите си в Иран, за да обстрелва обекти на турската армия.

Граничните престрелки не са рядкост, а турската армия отвръща на бунтовниците с въздушни нападения.

Кюрдската общност води кървава война за независимост от 1984 година.

През ноември миналата година Турският премиер Реджеп Ердоган се извини за масовото убийство на над 13 000 кюрди, извършено от армията в края на 30-те години на миналия век. Това е първото подобно извинение, дошло от устата на турски лидер, обвиняван в опит да ликвидира светските основи на управлението.

Министър – председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователен адрес до турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по повод трагичения инцидент в провинция Газиантеп, в Югоизточната част на южната ни съседка, съобщиха от правителствената пресслужба.

„От името на българския народ и лично от мое име Ви поднасям най-дълбоки съболезнования във връзка с експлозията на кола - бомба в провинция Газиантеп  в Република Турция на 20 август 2012 г.”, се казва в писмото. „Република България категорично заклеймява този брутален акт, насочен срещу невинни граждани, включително деца, и осъжда остро тероризма във всичките му форми”, пише още  Борисов. В адреса българският правителствен ръководител изразява най-искрени съчувствия към семействата и близките на загиналите и пожелава бързо възстановяване на ранените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: