Last news in Fakti

27 Април, 2020 15:45 13 634 26

Коронавирус: Втора вълна? Най-новите заключения на водещи германски вирусолози

  • дойче веле-
  • германия-
  • коронавирус-
  • втора вълна-
  • вирусолози-
  • епидемия

Има ли смисъл да дезинфекцираме повърхности?

Коронавирус: Втора вълна? Най-новите заключения на водещи германски вирусолози - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От днес, 27 април, в Германия е задължително да се носят предпазни маски в обществения транспорт и в магазините. Това задължение вече е в сила и в Австрия, може би ще го въведат скоро и във Франция. По всичко личи, че когато бъде възобновен въздушният транспорт, носенето на маски ще стане задължително и за цялото времетраене на полетите. Затова да видим какво казват експертите за смисъла от носенето на предпазни маски.

Помагат ли изобщо?

Германският институт „Роберт Кох“, главният координатор в борбата срещу инфекциозните заболявания, промени препоръките си по отношение на маските. В началото на епидемията от коронавирус специалистите от института не препоръчваха носенето на обикновени предпазни маски, днес обаче вече го поддържат. С важното уточнение, че то е само допълнителен елемент на защита. Германските експерти са единодушни, че обикновените маски защитават най-вече околните, а не този, който ги носи.

Професор Хендрик Щреек, шеф на Института по вирусология към Университетската клиника в Бон, смята, че социалното дистанциране е значително по-ефикасно като предпазна мярка, отколкото носенето на маска. Професор Щреек подрежда следния списък с най-важните предпазни средства и способи: спазвайте дистанция, мийте си ръцете често и старателно, спазвайте правилата, когато се наложи да се изкашляте, стойте си повече вкъщи, слагайте маска, ако не можете да спазвате дистанция.

Кога носителите на вируса са най-заразни?

С две думи: носенето на маска е важно единствено като мярка срещу разпространението на инфекцията от хора, които са заразени, но все още не го знаят. Най-популярното лице на германската вирусология в момента, професор Кристиан Дростен, шеф на Института по вирусология към берлинската клиника „Шарите“, казва, че в 44 процента от случаите на зараза вирусът се предава от хора, които още нямат никаква симптоматика. Дростен припомня, че носителите на вируса са най-заразни ден преди появата на симптомите. Четири дни след появата на симптомите болният вече практически не заразява околните, а седмица след началото на болестта със сигурност престава да бъде заразен, казва професорът. Той уточнява обаче, че това не важи за тежките случаи, в които пациентът е хоспитализиран. Когато такъв пациент е включен към апарат за изкуствено обдишване, защото белите му дробове са засегнати, той може да бъде много заразен за медицинския персонал наоколо, предупреждава Дростен.

Вирусът не е жизнеспособен върху повърхности?

Изследване под ръководството на професор Щреек в Хайнсберг, един от центровете на заразата в Германия, проверява и това предположение. „Установихме вируси върху предмети и върху дръжките на врати. В един случай вируси имаше дори във водата в тоалетната чиния след използване от човек с разстройство. Нито веднъж обаче не успяхме да извлечем активни вируси от такива места. Това ни навежда на мисълта, че повечето хора не се заразяват от съприкосновение с повърхности“, предпазливо се изразява професор Щреек.

Кристиан Дростен също се съмнява, че повърхностите могат да бъдат източник на зараза. „Аз съм почти сигурен, че в домашни условия няма смисъл да дезинфекцирате всевъзможните повърхности“, казва той. Но уточнява, че в болниците това е абсолютно необходимо. В същата връзка професор Дростен смята, че дезинфекцията на улиците с помощта на цистерни, каквато се вижда в телевизионни кадри от Китай например, „има по-скоро психологически, отколкото възпиращ ефект“.

Втора вълна?

Професор Дростен е сред категоричните противници на разхлабването на мерките, въведени заради епидемията от коронавирус. Той предупреждава най-вече, че не бива да се отварят отново толкова много магазини и особено моловете. „Ситуацията в Германия е много благоприятна, защото ние взехме отрано мерки за дистанциране. Със съжаление констатирам обаче, че сме на път да изгубим това свое предимство“, казва той.

На същото мнение е и вирусоложката Мелани Бринкман, професор в Техническия университет в Брауншвайг. „Голяма илюзия е да предполагаме, че може да се говори за подобряване на ситуацията. Ние все още сме в началото на пандемията, мнозина забравят този факт“, казва тя. Бринкман смята, че с въведените облекчения германското правителство подава неправилен сигнал към гражданите. Според нея, много хора ще започнат да се отнасят по-небрежно към предпазните мерки и ще увеличат числото на контактите си. „Ако това се случи, ние скоро отново ще се озовем там, където бяхме в самото начало“, предупреждава Бринкман. Според нея, при такова развитие на нещата ще се надигне втора вълна от заразявания, която вече ще обхване цялата страна и няма да бъде ограничена само в определени райони, както беше при първата вълна.

Но кога все пак хората ще могат отново спокойно да се събират с приятели или да отидат на почивка? На този въпрос професор Бринкман отговаря лаконично: „Когато има ваксина“. Експертката уточнява, че засега никой не може да прогнозира кога ще има истински имунитет срещу коронавируса, но над решаването на този въпрос работят десетки научни колективи по цял свят. Да припомним, че в Германия преди седмица беше разрешен клиничният тест на препарат, който може да бъде ваксина срещу коронавируса.

Автор Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Картър

    27 4 Отговор
    50 години имаше желязна завеса, сега има вирусна завеса. Няма да се ходи никъъде. Всичко е измислено за доброто на хората.
  • 3 фон дер лайнен

    15 5 Отговор
    Жени да има в управлението, и сега не знаем накъде да хванем.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да питам

    7 3 Отговор
    Модератора да не пише под ника "опорна точка"?
  • 8 Covid

    41 9 Отговор
    По целия свят е пълно с мекерета, на хранилката на Гейтс. Нищо чудно. Вирусът очевадно си умира, но "втората вълна" е в техните ръце. Нали го държат на склад...
  • 9 пълна тишина никои нищо

    22 4 Отговор
    Що никои не реве под тая статия за че се е завърнал комунизма в германия?
    Троловете да не сте в отпуск?

    Коментиран от #18

  • 10 Сорос

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Браво мойто момче - само така громи ги руснаците че да не се сещат да гледат при нас в америка.
  • 11 горби

    5 2 Отговор
    Желязната завеса, ще е детска игра.
  • 12 Колко ли вълни ще измислят???

    33 15 Отговор
    Само и само да потискат населението и да ги държат в подчинение? И какво печелят, че Тиквара ще се докопа до тлъсти кинти от ЕС. Не мисли ли този умник, че трябва да се стартира иконимиката, образованието, целия обществен живот? Мисля, че не. Изобщо процеса мислене трудно му де удава или изобщо не му се удава, основно поради генетична обремененост. Той има изход, стане ли трудно и ще избяга, като обвини всичко живо. Задължително е да се организираме и изритаме този дебел страхливец иначе ще ни затрие окончателно!!!

    Коментиран от #16

  • 13 Шекспир

    15 8 Отговор
    Кажете кога ще има ваксина защото всичко друго е приказки на килограм.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 горби

    19 7 Отговор
    Избраха фон дер ... която не знае на къде да хване. Сьюзьт е пародия.
  • 16 Bdndn

    16 3 Отговор

    До коментар #12 от "Колко ли вълни ще измислят???":

    Така преди години политиците в Германия през втората световна война в края и обвиниха нормалните хора че са били виновни че са загубили войната...нищо не се е променило за жалост

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "пълна тишина никои нищо":

    Не знам за какъв комунизъм говориш. Те се справят най-добре, площадките им бяха забранени, но в парковете си обикаляха полицаите и обясняваха на хората как да се държат, какво разстояние да спазват, на групичките им се пуска предупреждение или глоба, 40евро до 200евро за по-сериозно нарушение. Просветяват, а не глобяват директно. Системата им е най-добрата и фирмите нямат финансови проблеми, макар и да им се е свило потреблението. У нас например държавата предлага помощ, но фирмите отказват, защото или не отговарят на условията за оборот, или ги е страх от проверките, които следват след подаване на заявлението.
  • 19 Обективен

    5 1 Отговор
    Сега... Тия вирусолози, може и да са прави от научна гледна точка, но от практическа - изобщо не са в час.... По тяхната логика, трябва да закрием всички фабрики, защото замърсяват Природата... И кво правим-връщаме се в 18-ти век
  • 20 Втора вълна

    9 1 Отговор
    Как да се отнасям към казано за втора "вълна", като лично четох за предположение на институт в Ню Йорк,, че за България (в т.ч. други 39) пик в смъртност на 28.04.2020 ще бъде до 50 души (оптимистично 35), а сме 27.04.2020. Предположението ми е, че слепешката "специалисти" също четат и влизат в капана на ФЕЙК прогноза. Като оня дето за Великден обяви АД.
  • 21 Чипиране

    3 4 Отговор
    Капитализмът като като непрекъснат човешки стремеж за забогатяване си бавно заминава в Историята и вече нищо няма да е същото, а Кoрoнaвируcът e само прeдвecтник зa нacтъпвaщия глoбaлeн КOМУНИЗЪМ пo зeмятa който ще бъде утвърден със започването на масовото задължително ваксиниране на човечеството и с бeзcмиcлиeтo от излишните материални разточителства и финансови натрупвания , кaтo ще се променя съзнанието в начина на живот мeжду бoгaтитe и бeднитe за дa ca рaвни пoмeжду cи и дa живeят пo eдин и cъщи нaчин, eднaквo изoлирaни и сами да си налагат забрани и да се oгрaничават нуждите, потреблението и желанията си...!!!
  • 22 HohoBoho

    4 0 Отговор
    Не разбирам. Не съм юрист.
    Само питам. :)

    Има ли закон, който ми забранява да се разхождам свободно по улицата.
    Какво означава доброволна самоизолaция
    ...а ако не съм съгласен? - кое е доброволното?

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Гогата

    2 3 Отговор
    Коментарите както винаги балканска трагедия. Винаги ми е било забавно да чета излизанията на работническата класа.
  • 24 Гогата

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "HohoBoho":

    При обявено извънредно положение ще правиш каквото ти се казва и няма да се правиш на интересен.
  • 25 До HohoBoho

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "HohoBoho":

    Законът е принудителен нормативен акт на всяка държавната власт и
    съдържа правила за поведение имащи задължителна сила без значение съгласен ли си или не, а доброволната самоизолaция е, че сам доброволно си осъзнал собствената си личност и собствените си възможности и желания и си се съгласил с последствията от дейността си по отношение на законите в държавата...!!!
  • 26 БРЦК

    1 0 Отговор
    България чака трета четвърта вълна за да се събуди