13 Май, 2020 10:40 5 599 26

"Нощните пазачи" на Ердоган. Какво точно правят т.нар. бекчи-патрули?

  • турция-
  • охрана-
  • реджеп ердоган-
  • пазачи-
  • президент-
  • нощните пазачи-
  • анкара-
  • бекчи

Правителството на Ердоган се огражда с "придворна полиция"

"Нощните пазачи" на Ердоган. Какво точно правят т.нар. бекчи-патрули? - 1
Снимка: Shutterstock

"Не можем повече да гарантираме реда в нашите градове с традиционните сили за сигурност. Имаме нужда от нови методи", каза наскоро Ердоган. За това информира германската редакционна мрежа RND. Затова неговото правителство назначава все повече "нощни пазачи". Става дума за т.нар. бекчи-патрули. Официално те би трябвало да оказват подкрепа на полицията нощем и да следят за реда и спокойствието в Истанбул и други турски градове. Т.нар. бекчи-патрули всъщност съществуват отдавна, но през последните години Анкара започна да назначава още по-масово такива хора.

"Работим през нощта и можем да правим всичко, което полицията прави денем. Можем да използваме сила и оръжие. За нас граници няма", казва пред "Ди Велт" един от патрулиращите, който обикаля в група с още двама свои колеги. Те не съобщават имената си от "съображения за сигурност", но пък споделят, че са "братя по оръжие", както и че мечтаят да влязат в престрелка с престъпниците на улицата. Засега това не им се е случвало, тъй като са отскоро в бранша. Преди да започнат тази работа, те са били безработни или продавачи. Но съдбата почукала на вратата им, какакто казва единият от тях. "Държавата търсеше нови патрули. Аз винаги съм искал да стана полицай, но не успях. А ето, че сега имам работа, за която много полицаи ми завиждат", казва един от патрулиращите пред "Ди Велт". "Всички искат да бъдат бекчи", добавя колегата му.

Как се става "бекчи"

"Ди Велт" посочва, че към никоя друга професия в Турция интересът не е толкова голям, колкото към т.нар. бекчи. За да започнат обучение, кандидатите трябва да издържат тест с въпроси от типа на: Коя е думата, която се използва, когато винаги казваш истината? (любов, уважение, дружелюбие, честност); Кой от изброените уреди се използва за почистване? (хладилник, компютър, телевизор, миялна машина). Издържалите теста преминават през тримесечно обучение. След това започват да работят в патрул. Заплащането е двойно повече от минималната работна заплата.

Ако през 2018 година в Турция е имало около 8000 "бекчи", то сега те са 23 000. А по данни на вътрешното министерство, до края на годината трябва да бъдат назначени още 7000 и така общият им брой да достигне 30 000. Повечето "бекчи" работят в лъскавите и спокойни квартали. Те почти не стъпват в проблемните части на градовете, където има повече престъпност. В това няма нищо чудно, посочва депутатката Хюда Кайа от прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите (HDP): "Патрулите са тук не заради сигурността на народа, а заради Ердоган. Те са един вид придворна полиция и имат за задача да разпространяват неговата идеология".

Какво цели Ердоган?

Дали Ердоган би могъл да изпълни желанието си за тотален контрол чрез послушната нему полиция? Високопоставен представител на управляващите, който желае да остане анонимен, отрича категорично пред "Ди Велт". Т.нар. бекчи не са в състояние да сторят това, смята той, защото за съответното идеологическо образование са нужни години. Тримесечното обучение за т.нар. бекчи не стига дори за добра огнева подготовка, да не говорим за правна и психологическа квалификация, добавя още той.

С други думи: хората с финансови затруднения и без особено добро образование, търсещи сигурна заплата, не биха могли да се превърнат в това, което иска Ердоган - полиция, която да се подчинява само на него, която ще направи държавните служители излишни и ще гарантира господството на властолюбивия политик. Така смята политикът, пожелал анонимност. Според него, в случая става дума за провален проект на Ердоган и знак за това, че неговата власт отслабва.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малюта Скуратов

    14 1 Отговор
    Ъхъ! Нещо като опринчиците на Иван Грозни.

    Коментиран от #22

  • 2 Ироничен

    8 2 Отговор
    Хе, две минимални заплати и щели да му завиждат. Аз получавам три и съм Никой.

    Коментиран от #8, #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПЕЕВ

    22 10 Отговор
    НА ТОЗИ ВИЖДАНЕТО МУ Е ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО.НАПРАВИ СВЕТСКАТА ДЪРЖАВА НА ПУХ И ПРАХ.

    Коментиран от #7

  • 5 Хасан

    25 9 Отговор
    Какво нещо е дезинформацията ?! Немците яко ги боли от Ердоган ..бекчиите са са пазачи още от Османско време ..традиция ..има много филми и литература за тях ..полицията се намесва когато има престъпление а бекчиите предотвратяват битова престъпност,кавги и др ..затова там вечер парковете не са пълни както в София с педера..си , жрици,наркомани ,разни дърти педофили и др

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасан

    13 7 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    Сравни престъпността в Исианбул като други мегаполиси като Париж,Ню Йорк,Берлин,Москва да видим

    Коментиран от #12

  • 8 Behemoth

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ироничен":

    Подценяваш се !Не може на челото ти да не пише ТРИ минимални!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Леле

    17 12 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Башибозук са им викали едно време. Вилнели са и по нашите земи. Чели сме историята. Дай на простия дюнерджия, локумджия или метач малко власт и гледай какво става после.

    Коментиран от #11

  • 11 Хасан

    18 8 Отговор

    До коментар #10 от "Леле":

    Не ..башибозук това са военни формирования от наемнмци ..нещо като Вагнер , Блек Уотър ..и са се биели срещу хайдути и чети ,които рекетирали чопбаджии и обирали конвои ..както в Сащ ..дават награда за главата на Яне Сандански и те го търсят

    Коментиран от #14

  • 12 Ха ха ха ха ха ха

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Да бе ама исиамбул са рязани
  • 13 Вечер ще обикалят

    9 7 Отговор
    из сокаците, за да предотвратяват кадънски изневери. Щото забулените не искат да седят при агите и си търсят друговерци за удоволствия.
  • 14 Ироничен

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Башибозук, Хасане, значи развалена глава. Чисти золумджии са били.

    Коментиран от #17

  • 15 Гйк

    4 1 Отговор
    Теста за интелигентност е доста труден
  • 16 Стана традиция вОсманската империя

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ироничен":

    Откъде ли идва " Кара коолу"?
  • 17 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ироничен":

    Ами да ..като Блек Уотър в Ирак , Вагнер в Сирия и Либия ...бачкат на парче ,без редовни доходи ..и докато чакат поръчка правят някой и друг обир
  • 18 Немска медия....само лъжи

    11 0 Отговор
    Тези бекчии са обикновени гардове. Също като българските сотаджии.
  • 19 Милиционер

    6 0 Отговор
    Да кажеш , че тия бекчии са придворна полиция, е все едно да кажеш, че сотаджиите са придворната полиция на Бойко. В държави в които полицията не може да бъде заставена да си върши работата, има нужда от паралелна система за сигурност, бекчии, патрули, сотаджии, пазачи и т.н.

    Коментиран от #21

  • 20 Самата истина

    9 4 Отговор
    Почти всички престапления в Турция се извършват от кюрдите , с назначаването на и бекчии в кюрдските махали разтревожи DW и кюрдската партия . Турция е в тройката с най - малко престъпност в света ето това тревожи DW .
  • 21 Хасан

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "Милиционер":

    В България ако имаше бекчии по селата ,нямаше да се ограбват и изнасилват бабички
  • 22 уффф

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Малюта Скуратов":

    Ъъъ на теб Иван Грозни ти виновен или той ти наряза резбата, а после я скъса. Нощни спомени кошмарни а?
  • 23 DW наистина сте

    3 5 Отговор
    Смешни, За да започнат обучение, кандидатите трябва да издържат тест с въпроси от типа на: Коя е думата, която се използва, когато винаги казваш истината? (любов, уважение, дружелюбие, честност); Кой от изброените уреди се използва за почистване? (хладилник, компютър, телевизор, миялна машина). Хахаха,еее поне като лъжете направете го малко по умно,кви са теа глупости😂
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Местим у другия крачол

    4 3 Отговор
    Кой от изброените уреди се използва за почистване? (хладилник, компютър, телевизор, миялна машина). Абе DW това да не ти е африканска бананова държава?смешници
  • 26 СЪЩОТО

    2 1 Отговор
    КАКТО И В БЪЛГАРИЯ, САМО ЧЕ У НАС ГИ ВОДЯТ РЕДОВНА ПОЛИЦИЯ. КУЦО, КЬОРАВО И САКАТО СЕ НАТИСКА ДА СТАНЕ ПОЛИЦАЙ ЗА ДА НЕ РАБОТИ, А ЩАТА Е ПРЕНАДУТ. И ПОЛИЦАИТЕ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА ГЛАСУВАТ ЗА ВОЖДА!!!
Новини по държави: