Last news in Fakti

13 Септември, 2012 08:25 4 151 2

САЩ праща елитни части срещу Либия

  • либия-
  • кристофър стивъсн-
  • сащ-
  • посланик
САЩ праща елитни части срещу Либия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като изпратиха 200 души от елитна спецчаст от морската пехота в Либия, Пентагонът изпрати и два военни кораба, съобщи АП.

Предполага се, че миноносците McFaul и Laboon са въоръжени с ракети "Томахоук". Двата кораба ще акостират в пристанището на Бенгази, където, при атака срещу американското консулство, бе убит посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс.

Нападението срещу американската мисия в Бенгази бе дело на радикално настроени либийци, гневни на филма "Невинните мюсюлмани", съзаден от независими американски кинематографисти. Според тях, а и според жителите на други ислямски страни, лентата оскърбява пророк Мохамед. Протести имаше и пред посолствата на САЩ в Египет и Тунис.

Веднага след атаката САЩ намалиха числеността на служителите в консулството в Бенгази, а тялото на Кристофър Стивънс бе транспортирано обратно в родината му. Задача на изпратените морски пехотинци е да осигурят надеждна охрана на мисията.

Убийството на Кристофър Стивънс бе осъдено остро от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, както и от почти всички страни-членки на световната организация.

Режисьорът на "Невинните мюсюлмани" - Сам Бейсил, пък от вчера е в неизвестност. Той и членовете на семейството му, които живеят в Египет, вероятно са се укрили поради страх за живота си.

Движението "Талибан" призова народа на Афганистан да отмъсти на американците за филма "Невинните мюсюлмани", който според голяма част от изповядващите исляма оскърбява пророка Мохамед.

"Ислямският емират (така талибаните наричат Афганистан) призовава религиозните лидери на страната да доведат до знанието на всички мюсюлмани безчовечните деяния на американците и да ги подготвят за дългосрочна битка", се казва в разпространеното изявление. Талибаните, също така, призовават своите диверсанти да активизират атаките си срещу американските военнослужещи, намиращи се на територията на Афганистан.

В "Невинните мюсюлмани" пророк Мохамед е изобразен в "непристоен вид. Продуцираната от американска филмова компания лента бе в основата на атаката срещу консулството на САЩ в Бенгази, при която бе убит американският посланик в Либия. Протести избухнаха и пред посолствата на САЩ в Тунис и египетската столица Кайро, които обаче бяха разпръснати от полицията.

Властите в Афганистан вече блокираха достъпа до портала за видеообмен YouTube, където могат да се видят фрагменти от филма. За отбелязване е, че с промотирането и рекламирането на "Невинните мюсюлмани" най-активно се е заел пасторът от Флорида Тери Джоунс, станал известен с акцията си по изгарянето на Корана.

По последни информации, режисьорът на филма Сам Бейсил се е укрил.


 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    3 0 Отговор
    "След като изпратиха 200 души от елитна спецчаст от морската пехота в Либия" - да живее "демокрацията"! не им трябва резолюция на съвета за сигурност на ООН за да влязат в независима държава, решиха и пратиха 200 "елитни" наемници. кога ще спрат престъпления на сащ???
  • 2 hjkl

    1 0 Отговор
    Тези иезуитски интриганти подкрепят бунтовниците в всички арабски държави. После ама защо стана така. Като ги ударят пищят като махленски клюкарки.И почват да разправят това е удар не срещу САЩ а срещу цялата световна демокрация. Хрущов и Брежнев как ли са ги изтърпяли трябва да имаш железни нерви с тези.