Last news in Fakti

15 Септември, 2012 12:42 1 431 0

Обама моли Ердоган да осъди насилието

  • сащ-
  • араби-
  • протести-
  • мохамед

 

Президентът на САЩ Барак Обама се обърна лично към турския премиер Реджеп Ердоган и го помоли да осъди актовете на насилие в ислямския свят, катализирани от съществуването на филм, който обижда исляма, предаде АФП.

Ердоган е на посещение в Ялта и по-рано потвърди, че филмът е провокация, но и че не може да оправдае смъртоносните атаки срещу американските дипломатически мисии.

"Никой не може да прави такива неща в името на исляма, като това, което се случи в Либия при атаката на дипломатическата мисия на САЩ в Бенгази, по време на която загинаха четирима американци, включително посланикът" в тази страна", каза Ердоган, чиято партия е от ислямисткото движение.

Обама и Ердоган са в прекрасни взаимоотношения, припомня АФП, страните има са съюзници в НАТО и те се срещат много често след началото на арабските революции през 2011 г., а именно по повод на сирийския конфликт, който пряко засегна и съседната Турция.

Турски демонстранти стъпкаха в петък вечерта знамената на САЩ, Израел и Великобритания по време на протестите срещу игрален филм, произведен от частно лице в САЩ и разтълкуван като обида за ислямската религия. Знамената на САЩ и Израел бяха запалени в Истанбул.

В резултат на сблъсъците край посолството на САЩ в Кайро е загинал човек. Това съобщиха египетските медии.

Според информацията смъртта на участника в протестните действия е предизвикана от огнестрелна рана. Не е известно от коя страна е дошъл изстрелът.

Ислямистко насилие причини смъртта на четирима американци, сред които и посланикът на САЩ в Либия, няколко души загинаха в Тунис и Египет по време на яростни антиамерикански протести.

Лидери на страни от мюсюлманския свят осъдиха както провокативната лента, така и насилието при протестите срещу нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА