Last news in Fakti

10 Юни, 2020 07:53 3 388 28

Експерт на ООН: В Северна Корея гладуват

  • ким чен ун-
  • северна корея-
  • пхенян

КНДР, където гладът от 90-те години на 20 век, според различни оценки, е отнел живота на 3 милиона души, не е обявила случаи на Ковид-19

Експерт на ООН: В Северна Корея гладуват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Експерт в областта на човешките права на ООН алармира днес за "широко разпространен недостиг на храни и недохранване" в Северна Корея, предаде Ройтерс.

Според експерта положението още повече се влошава от почти петмесечното затваряне на границата с Китай и строгите карантинни мерки срещу Ковид-19.

Томас Охея Кинтана, специален докладчик на ООН за човешките права в Северна Корея, призова Съвета за сигурност на организацията да преразгледа санкциите, наложени на изолираната страна заради ядрената и ракетната ѝ програма, за да осигури доставките на храна.

Северна Корея, където гладът от 90-те години на 20 век, според различни оценки, е отнел живота на 3 милиона души, не е обявила случаи на Ковид-19 пред Световната здравна организация (СЗО).

Пандемията донесе "големи икономически трудности" за Северна Корея, каза Охеа Кинтана, с 90 процента спад на търговията с Китай през март и април, довел до икономически загуби.

Изразявайки тревога по повод съобщения за нарастване на бездомните в големите градове и рязък скок на цените на лекарствата, той каза в изявление: "Все по-голям брой семейства се хранят само два пъти дневно, или ядат само царевица, а някои гладуват".

Експертът призова Пхенян да позволи доставката на хуманитарна помощ "без ограничения" и да освободи затворници по време на пандемията предвид съобщенията за починали затворници заради тежката работа, липсата на храна, заразни болести и пренаселване на затворите.

Елизабет Байрс, говорителка на Световната продоволствена програма на ООН, каза пред журналисти, че хуманитарната ситуация в Северна Корея е "мрачна".

Повече от 10 милиона души или 40 процента от населението се нуждаят от хуманитарна помощ, каза тя. Програмата на ООН се надява да помогне на 1,2 милиона души в страната с доставки на храни тази година.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние у бегето не гладуваме

    27 14 Отговор
    Направо умираме от мизерия

    Коментиран от #5

  • 2 Сух

    22 6 Отговор
    Да си махнат санкциите като толкова се тревожат..
  • 3 Танас

    20 26 Отговор
    В прекрасният комунистически рай това е нормално

    Коментиран от #6, #12

  • 4 Бесен язовец

    23 9 Отговор
    За сметка на хората пък Ким е наддал с 50 кг.
  • 5 Тиберий

    19 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ние у бегето не гладуваме":

    Ядрена държава с мощна производствена система не може да гладува Така говиреха и за нас някога пък се оказа че ги бием по много показатели

    Коментиран от #8

  • 6 А ти кога беше там

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Танас":

    че да знаеш? Впрочем - можеш да прочетеш, че и в България са гладували преди 1989... Ами като нямаше банани...
  • 7 куку руку ку

    11 4 Отговор
    А размаха ли епруветка със супер отрова, разработена от Ким?
    И хуманитарната помощ каква ще е? Жълъди, различен калибър, шишарки с еднократно използване и катеричоци с тръбички, за мигновена доставка на жълъдите.
  • 8 По какво ги бием

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тиберий":

    По смъртност единственно

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Питам си

    25 8 Отговор
    Незнам дали е прав този експерт-ама след корейската война,севернокорейците са били 6,7 мил.човека...-сега са 20,3 милиона--това от гладуване ли е?

    Коментиран от #18

  • 10 Тиберий

    15 5 Отговор

    До коментар #8 от "По какво ги бием":

    НРБ няма нищо общо със сегашния батак За тогава говоря Сега вече Алес Фертих
  • 11 Тиберий

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "По какво ги бием":

    НРБ няма нищо общо със сегашния батак За тогава говоря Сега вече Алес Фертих
  • 12 СССРБарета

    15 8 Отговор

    До коментар #3 от "Танас":

    И в Китай е Комунизъм но пък не гладуват! А в Сомалия, Гана, Еритрея и много други в които е прекрасна Демокрация гладуват и мизерстват масово! Номерът е че соросоидните джендъри когато има проблем с капиталистическа държава го хвърлят върху един отделен човек който я управлява а когато има проблем с комунистическа държава се обвинява цялата система много хитър но вече смешен изтъркан номер! но България 45 години е била комунизъм и всички знаят че гладът в тази система е почти невъзможен!

    Коментиран от #17

  • 13 Фактъ

    14 5 Отговор
    Соросоидна пропаганда !
  • 14 Фактъ

    13 7 Отговор
    Соросоидна пропаганда !
  • 15 СССР

    10 9 Отговор
    Как ще гладуват бе дрогари - нали са построили комунизъма и са съюзници на дрогаря пyткин ?!?
  • 16 некой си

    12 5 Отговор
    А в КНДР знаят ли,че гладуват . Аман от пропаганда ,ами тук кво ни чака наесен ве красавци,да не стане тъй че и в КНДР да сме навити да емигрираме. Убавци.

    Коментиран от #24, #27

  • 17 факти

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "СССРБарета":

    Комунизъм няма никъде ,а специално в Китай е див капитализъм.Не пиши глупости комуне !

    Коментиран от #22

  • 18 факти

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Питам си":

    Най-безмисления пример си дал и си мислиш,че си изпъкнал с акъл ли ? Ами те и циганите са бедни и мизерни ама виждаш как се рсзмножават !
  • 19 jforfk

    4 2 Отговор
    И кой е този експерт?! Защо му няма името и от коя страна е?! Нещо безименно. Това звучи, като съобщение на агенция "нещо се говори по двора" или "една жена каза". Съвсем не твърдя, че казаното не е вярно. Може и да е. Но. Доколкото съм запознат, да получиш виза за влизане в С.Корея, е едва ли не "мисията невъзможна, поредния номер". Та затова питам бил ли е този експерт в С. Корея?! Или един ананимен "експерт" смучейки си пръста измисля нещо и го съобщава като .... доказан факт. Или далеч по-разумното обяснение: Съответният анонимен "експерт" изпълнява поръчка на някоя влиятелна страна ... Защото току виж на организацията на човешките права към ООН и спрели финансирането точно както на СЗО.

    Коментиран от #21

  • 20 факти

    6 7 Отговор
    Северна Корея е най-бедната икономика в света.Държавата е заседнала в 70те години на миналия век,а народа живее в бедност,,мизерия и изолация.Жалко за жителите на тази държава ,че се налага да търпят подобна диктатура и да умират от глад.
  • 21 истината

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "jforfk":

    Като почнете с тея небивалици ...Все някой бил поръчков па тва ,па онова..По-скоро на такива като теб им плащат да пишете подобни глупости.Картинката в Северна Корея е съвсем истинска и това е сериозен проблем зв хората там ! И не е мисията невъзможна да отидеш в Северна Корея.Това говори и достатъчно такива като тебе с какви знания пишат по темата.Всеки може да отиде в Северна Корея но малко хора искат да рискуват.Тези дето ходят на екскурзии там го приемат като гонене на тръпката да отидат на рисково за тях място.Дори и на екскурзия там много трябва да се внимава с действията на всеки,защото малко да кривнеш от пътя може да ти коства перманентното оставане там.Освен това всеки се движи по път посочен от режима там.

    Коментиран от #23

  • 22 СССРБарета

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "факти":

    То и Америка е най тоталитарната държава на света по тоталитарна дори от Съветския съюз!
  • 23 веселяк

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "истината":

    Мдаааа, само по трасето за туристи статистите са над 75 кг.! Всичко що шава зад декорите пасе трева, а зайците около тях умират от глад! Та те това е картинката в СК!
  • 24 100

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "некой си":

    Ти да си виждал дебел севернокореец освен Ким?
  • 25 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    2 1 Отговор
    КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ.....
  • 26 Пешо

    4 1 Отговор
    Как ще гладуват нали имат ракети и танкове да ги ядат. Държава от психопати.
  • 27 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "некой си":

    Некой си заминавай си още днес заСК и не се връщай.
  • 28 az be

    0 0 Отговор
    Толкова пропаднала, незначителна и мизерна....като Куба.
    Само, че не спират да пишат ежедневно за нея. И назначават експерти да я следят от сателити наверно.
    Нещо не ми се вързва.