Last news in Fakti

29 Май, 2020 13:55 3 089 19

Спипаха севернокорейски банкери в схема за пране на пари за 2,5 млрд. долара

  • северна корея-
  • банка-
  • пари-
  • пране на пари

Очевидната цел на схемата била да бъдат заобиколени международните рестрикции върху способността на севернокорейския режим да харчи пари по целия свят

Спипаха севернокорейски банкери в схема за пране на пари за 2,5 млрд. долара - 1
Снимка: Shutterstock

Американското министерство на правосъдието обяви, че са повдигнати обвинения на над 20 севернокорейски банкери, стоящи според него зад международна схема за пране на пари. Чрез нея според обвиненията са прехвърлени около 2,5 милиарда долара в нарушение на санкциите на САЩ, съобщиха американски медии, цитирани от ДПА.

Общо 28 граждани на КНДР са с повдигнати редица обвинения, свързани с банкова измама, пране на пари и участие в престъпни действия. Си Ен Ен отбелязва, че това е първото дело, завеждано срещу представители на севернокорейската финансова система.

Внесеният във федерален съд във Вашингтон обвинителен акт, който е от 50 страници, описва подробно система от подставени компании и "прикрити клонове" на севернокорейска държавна банка в различни страни в чужбина , включително в Китай и Русия, допълва БТА.

Очевидната цел на схемата била да бъдат заобиколени международните рестрикции върху способността на севернокорейския режим да харчи пари по целия свят.

Обвинения са повдигнати и на петима китайски граждани според копие от обвинителния акт, публикувано от "Ню Йорк таймс".

Схемата датира от 2013 г. и се посочва, че е изградена на фона на изострящите се международни санкции срещу режима в Пхенян.

Севернокорейската Външнотърговска банка е основната финансова институция на потайната страна според публикациите. През 2013 г. тя е обявена от министерството на финансите на САЩ за блокирано юридическо лице.

Според обвинителния акт Външнотърговската банка е пращала обвиняемите също в Тайланд, Либия, Австрия и Кувейт. В него се посочва, че те са разполагали с тайни филиали и над 250 подставени компании.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 4 Отговор
    Абе къде е Кимчо ?
  • 2 Кокорчо🙄

    10 2 Отговор
    Какви банкери там бе, нали е комунизъм

    Коментиран от #13, #14

  • 3 ревизор

    3 0 Отговор
    "повдигнати обвинения на над 20 севернокорейски банкери, стоящи според него зад международна схема за пране на пари." Добър Ви денъ! Тези кимчовци само могат да дишат праха на нашите.
  • 4 хараре

    11 6 Отговор
    Там не е комунизъм. Комунизъм е в Япония,в Швеция,в Дания и в Норвегия. Там е диктатура.
  • 5 миш

    4 0 Отговор
    Не знам какво толкова ви вълнува Северна Корея и какво им даваме или има да взимаме от тях.Нали не са ни длъжни нещо ,нито са длъжни да дават отчет на някой?
  • 6 Америка е клозет

    7 0 Отговор
    Според севернокорейския закон те са невинни и това не е престъпление така че не занимавайте света и мен с американските глупости!
  • 7 СССРБарета

    4 1 Отговор
    в корейската народнодемократична република има морал и почти никаква престъпност А в тоталитарната американска кочина постоянно се налага тоталитарен полицейски контрол и те убиват само защото си черен!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Един

    0 0 Отговор
    Нашето правосъдие и то да им повдигне обвинения. И без това се видя, че на вътрешни хора не им повдигат такива, та поне на ония на другия край на света
  • 10 оня с коня

    1 0 Отговор
    България ЕДИНСТВЕНА от цяла Европа има Дестващ/неанулиран/ Догово за "Приятелство и взаимопомощ" със С.Корея от 1978г.Затова и следва да ЗАЩИТИМ нашите С.Корейски братя със един Седящ Протест пред Американското посолство,което всъщност ще е само "Начално предупреждение"!И възниква въпроса:КЪДЕ СТЕ Вие бе Копейковци от "Възраждане" както ви охарактеризираха от "Боец" и ЗАЩО АЗ трябва да върша цялата Организационна дейност?Затова:Първо "бутате" Костя Копейкин от Стола,след което идвате при Мен с молба да ви оглавя Формацията...пък Аз ще си помисля дали имам време и Възможност да се занимавам с вас.
  • 11 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ФИНАНСОВИТЕ ОПЕРАЦИИ СА В КИТАЙ И РУСИЯ - НО В РАЗРЕЗ СЪС САНКЦИИТЕ НА САЩ !?!?!? КОЛКО ТЪП ТРЯБВА ДА СИ- ЗА ДА ИЗЛИЗАШ С ТВЪРДЕНИЕТО : " СПИПАХА " ИЛИ "СЪДЯТ " / АМА В САЩ /......." УМРЕ ТАЯ- ДОЛАРОВА ДАЛАВЕРА -ГНУСНА ЕВРЕЙСКА БАНКОВА СГАН ОТ САЩ И ТУК -ТАМ В ЕВРОПА -- ИЗТОКЪТ ЩЕ ВИ СМАЧКА/!!!!!!!!!
  • 12 барчо

    2 0 Отговор
    Много интересно откъде имат тези пари. Дали не е от продажбата на каквато и да е стока??? Значи продаваме стока, която струва пари на някой, който ни плаща в доларови банкноти. Тези банкноти са в някоя банка, но ще трябва да стоят там като листчета тоалетна хартия, дори и без такава стойност след като с тях не може нищо да се прави. Точно по такива начини долара все още диша.
  • 13 Heh

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кокорчо🙄":

    Тя банката работи като комунизъм. Работиш като вол 22 дни в седмицата и накрая банката взима това, което е твое и ти оставя, колкото да преживяваш.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кокорчо🙄":

    Банки, моето момче има във всеки един строй. Нали си чувал за БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА. Тя беше по времето на комунизма. Не знам защо си мислиш, че социалистическия строй е бил по времето на индианския вожд Мататаупа и всички комунисти са някакви неизмрели динозаври.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Heh":

    Говориш като капиталист.
  • 17 курейски дик татор

    0 0 Отговор
    схемите ги прай кимбо щото е завършил вишу във швейцария,всички останали зимат хапчета калибър 7.62 мм.
  • 18 ира

    0 0 Отговор
    Ту имат ядрено оръжие, ту лоши банкери, ту пък друго нещо. От много информация, някой да е точно информиран?
  • 19 София

    0 0 Отговор
    местят го в С.Корея, хахахаха