Last news in Fakti

23 Юни, 2020 17:20 1 620 19

Българите харесват авторитарни лидери

  • българия-
  • проучване-
  • демокрация

Проучване за целия регион

Българите харесват авторитарни лидери - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в по-голямата част от Централна и Източна Европа, съобщи Политико.

Проучването е направено от агенция в Братислава. Експерти проучват десет държави.

Оказва се, че по-малко от 50% от респондентите в четири държави подкрепят либералната демокрация с редовни избори и мултипартийна система. Държавите са България, Литва, Латвия и Словакия.

Показани са и данните за България. Според тях 35% предпочитат либерална демокрация, а 45% по-авторитарно управление.

Те очакват силен и решителен лидер, който да не се занимава с парламент или избори. В крайна сметка подкрепата за либералната демокрация в страната няма връзка с качеството на демокрацията.

Според 34% от българите западните общества са заплаха за тяхната национална идентичност, като по-малък брой посочват ЕС, а по-голям САЩ. Проучването показва, че българите са с най-ниско доверие към основните медии в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Победа75

    33 6 Отговор
    Вярно е! Но харесваме лидери като Путин, а не като Борисов!
  • 2 Охо Бохо

    24 1 Отговор
    Откъде го изкопахте това проучване бре? При нас изборите са фалшицират и купуват с пари с много пари. И лидерът на страната не се определя от нас, а от генерал~губернатора. Така, че не вярвам на проучването ви.
  • 3 човек от народа

    23 0 Отговор
    харесваме не авторитарни лидери, а лидери с авторитет ! то иначе всеки може да натиска бибитката на жипката и да рани с чужда пита....
  • 4 Сандо

    16 0 Отговор
    Доколкото разбирам от нескопосаното писание,хората от Източна Европа са недемократизирани,тъй като все още не са залюбили либералната демокрация.Ако факторите желаят положението да се поправи трябва да побързат,защото зоната на победилите либерали е силно разтресена.
  • 5 ДДТ

    8 0 Отговор
    И крадливи също.
  • 6 сухияТ

    12 0 Отговор
    ами при такава корупция ( патологична) ще ти се прииска авторитаризъм . нито при хитлер , нито при Сталин не е имало корупция . в Китай както е било при Мао , така е и до ден-днешен , за рушвет - разстрел !!!

    Коментиран от #16

  • 7 az #Победа75

    20 1 Отговор
    Между другото точно в момента Путин дава отчет за свършеното в условията на кризата пред руснаците по сектори и обявява нови мерки за подкрепа. Кога Борисов ще постъпи така? Точно никога!
  • 8 куку

    14 1 Отговор
    То, защото в САщ са много демократично-автолитарни :). Пък и ъкъл нон стоп ни дават и се мешат в нашата оправия, независимо каква е, наша си е. Прекаленият либерализъм и богу не е драг, понякога навлиза в извращение на естествената природа
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иван

    4 0 Отговор
    Неможе да им се обясни. Те нямат мозък да мислят и са като коне с капаци
  • 12 Гражданин

    1 3 Отговор
    Това кои българи простите българи ли?
  • 13 В.В.П.

    9 0 Отговор
    В центъра е истината...Нито много либерал,нито тоталитаризъм...Лидер с авторитет,,, разбира се .И преди всичко,,, НЕКОРУМПИРАН И БРАНЕЩ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ДЪРЖАВАТА,,....Само , че такъв не се приема от Чакалите...щото далаверата е по важна....Затуй изтърваха Ковида.. Да насее страх,ужас, съмнение,разделение,,примирение...И смърт,разбира се......
  • 14 В.В.П.

    9 1 Отговор
    БЪФАЛО БИЛ,ИЗБИ ГОВЕДАТА ,ЗА ДА НЯМАТ ИНДИАНЦИТЕ ХРАНА... БОРИСОВ ИЗБИ ОВЦЕТЕ И ПРАСЕТАТА ПО СЪЩАТА ПРИЧИНА....КОЙ Е ПО ГОЛЯМ???
  • 15 Туркофил

    10 1 Отговор
    Проучването е вярно българите са родолюбци расисти патриоти националисти радикални православни вярващи обичаме отечество нацията си и обичаме монархията авторатизма но при кадърен политик застъпник на нормалните ценности като семейство задружие морал и съвест
  • 16 Хахах

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "сухияТ":

    То за това след всеки от изброените е пълна мизерия в държавите им, щото са голями специалисти. И Куба и Венецуела . Там където няма честни и чести избори е мизерия. Пенсии по $100 най-много, заплати по $350 -400 и мизерия. Пример днешна Русия . Капиталът е в шепа хора и им харесва да е така, не позволяват на обществото да има пари за екскурзи в цял свят ,нови коли и хубави къщи.

    Коментиран от #18

  • 17 Така е

    7 1 Отговор
    Хората предпочитат 1 авторитарен боклук да ги управлява, вместо 100 либерални боклука. В случая хората избират по-малкото зло. Колкото повече са маймуните на клона, толкова по-зле! Затова хората не харесват либералните простотии. По-добре малко на брой идиоти в парламента, отколкото 100 партии съставени от идиоти
  • 18 Да си знаеш

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хахах":

    Еми тези общества -в случая западните,които имат хубави коли и къщи( както ти се изразяваш) ги имат защото векове наред са имали колонии и роби-затова са си построили и хубавият живот--от грабежите...И точно Венецуела е била грабена от векове та до ден днешен-да ти напомня ли,че златото и го откраднаха англичаните преди няма и година? Та благоденствието им е е от политическият строи или че са работливи-а от грабежите,убийствата и алчността им....

    Коментиран от #19

  • 19 Хахах

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Да си знаеш":

    Да си знаеш! Тези държави са добре защото не са били съветски сателит!!! Не са докарани до купонна система от Русия или от Голямия скок на Мао. И да са плячкосвали -готови пари се харчат бързо. Тази болшевишка пропаганда ,че са богати защото са били колониалисти от доста време не е популярна. И скандинавските държави ли са такива ??? Там където е комунизъм или тоталитаризъм беднотия , мизерия и обещания за светъл живот който така и не идва ..... да си знаеш хахахахах Русия като заграби цяла Германия след втората световна и десетилетия репарации до къде я докара да си продават дъщерите за центове в десетки клубове в САЩ. Лошо управление - като сегашното .....честито на печелившите.
Новини по държави: