Last news in Fakti

28 Юни, 2020 15:50 2 183 4

Плутон може да крие океан

  • плутон-
  • планета-
  • океан

Нови разкрития за малката планета

Плутон може да крие океан - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Планетата Плутон може да е била много по-топла и с океан, съобщи Fox News.

Експерти смятат, че и днес на планетата може да има океан под повърхността. Това създава шанс за намирането на живот на планетата.

Проучванията се базират на изображения от космическия кораб New Horizons. Те са преминали компютърни симулации.

Предполага се, че в своето начало планетата е била много по-топло място. При нейното формиране се е привличал материал, който е предизвиквал експлозия.

Така се е затопляла и околността. Ако Плутон се е формирала в определен период, може на нея да е имало и океан.

Все още не е ясно, дали под замръзналата обвивка на планетата има океан, но е възможно такъв да се образувал при топенето на леда.

Снимките показват, че Плутон може да е имал бързо формиране, което е затопляло обекта достатъчно за образуването на океан.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въй

    4 2 Отговор
    Хубаво. Някой новопръкнал се бизнесмен може да се промъкне там и да ни докара бутилирана вода. На сносна цена-10 лева парчето по литър и половина.
  • 2 Бързо инвеститори

    6 2 Отговор
    Веднага звъня на Мъск да качаме два бетоновоза и да почваме да правим СПА укрепителни диги поне 5 звезди
  • 3 Зевзека

    1 2 Отговор
    Някой курорт или хотел не се ли вижда край океана ?
  • 4 ASD

    4 2 Отговор
    Най-плътна е водата при 4 градуса. На Плутон гравитацията е различна съответно и температурата на най-висока плътност на водата, най-тежка е течната вода, а не твърдата/ледът/. От което следва, че под всяка планета с ледена обвивка има слой от течна вода. Щом има течна вода е възможно да има и форми на живот от въглероден тип.

    п.п.
    Интересно е, че на нашата планета по-голямото количество вода е в свръхплътно високотемпературно състояние , но ние нищо не знаем за животът там.