2 Юли, 2020 14:17 4 343 3

Иран съобщи за ядрен инцидент

  • натанц-
  • иран-
  • ядрен инцидент-
  • ядрено съоръжение-
  • инцидент

Няма жертви или щети, твърдят от Техеран

Иран съобщи за ядрен инцидент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Имало е инцидент в иранското ядрено съоръжение в Натанц, но не са нанесени щети и обектът работи както обикновено, съобщи в четвъртък Организацията за атомна енергия на Иран, предаде "Ройтерс".

Заводът за обогатяване на уран в Натанц, обхващащ 100 хиляди квадратни метра и построен на осем метра под земята, е едно от няколкото ирански съоръжения, наблюдавани от ядреният регулатор на ООН (Международната агенция за атомна енергия), съобщи БНР.

"Инцидентът е станал в съоръжение в открита зона близо до иранското ядрено съоръжение Натнц. Няма жертви или щети и ядрената площадка работи както обикновено", посочи говорителят на  ядрена агенция Бехроуз Камалванди, цитиран от иранската информационна агенция Тасними  и от Информационната агенция Ислямска република (IRNA). Той допълни, че комплексът понастоящем е неактивен и няма риск от радиоактивно замърсяване. Властите разследват причината за инцидента, каза той. Повече подробности не бяха дадени.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    15 11 Отговор
    Затова на аборигени, талибани и русопитеци не трябва да им се дава да се занимават с ядрени технологии !

    Коментиран от #2

  • 2 Бългaрин

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Досега само щатските човекоподобни са използвали ядрени технологии срещу хора - в Япония и в Сърбия.

    Коментиран от #3

  • 3 Хаджиментов

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бългaрин":

    Важното е да не се убиват хора, а не как се убиват.
    Сравни броя на убитите цивилни в СССР, Германия, Китай и Япония и ще разбереш, че с конвенционални оръжия могат да се убиват много повече цивилни отколкото с ядрени.
    И още, през 10-годишната си окупация на Афганистан, Съветската армия е избила там повече от 2.5 милиона цивилни. Много, много повече от жервите в Хирошима, Нагазаки и бивша Югославия.