Last news in Fakti

25 Септември, 2012 17:36 1 012 1

„Пуси Райът“ и Джафар Панахи номинирани за наградата Сахаров

  • сахаров-
  • пуси райът-
  • джафар панахи
„Пуси Райът“ и Джафар Панахи номинирани за наградата Сахаров - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската пънк група „Пуси Райът“ и иранският режисьор Джафар Панахи са сред петимата номинирани за престижната награда Сахаров за свобода на духа. Това съобщиха Комисията по външна политика и Комисията по развитието на Европейския парламент.

Освен „Пуси Райът“ и режисьорът Джафар Панахи, номиниран съвместно с иранската адвокатка Насрин Сотудех, другите трима кандидати за отличието тази година са затвореният беларуски активист за човешки права Алес Биалиацки, адвокатът на християните в Пакистан Йозеф Франсис и група от трима опозиционери от Руанда, които в момента са в затвора - Виктоар Ингабире Умухоза, Деогратиас Мушаяиди и Бърнард Нтаганда.

Наградата Сахаров за свобода на духа, която ще бъде връчена на 12 декември на официална церемония в Страсбург, Източна Франция, отличава всяка година защитник на човешките права и демокрацията.

Парламентът ще разкрие имената на тримата финалисти на 9 октомври, а лауреатът ще бъде избран на 26 октомври от ръководителите на политически групи в Европейския парламент.

Наградата на Европейския парламент за свобода на духа отличава личностите, които се борят срещу нетолерантността, фанатизма и потисничеството. Наградата, която се връчва ежегодно от 1988 г., миналата година беше присъдена на активисти на Арабската пролет. 

 

Намерението на някои евродепутати да номинират участничките в пънк групата Пуси Райът за наградата Андрей Сахаров на ЕС е опит за намеса в дейността на руското правосъдие. Това заяви Константин Долгов, който отговаря в МВнР по въпросите на човешките права, демокрацията и върховенството на закона.

"Споменатата инициатива на група евродепутати може да бъде оценена единствено като груб опит за намеса в дейността на независим клон на руската власт и опит да се постави под съмнение решението на съда, произнесъл своята присъда в установения от закона ред", се казва в изявление на дипломата, публикувано на сайта руското външнополитическо ведомство.

В момента те излежават 2-годишна присъда в затворническа колония заради т.нар. си пънк молитва, "отслужена" в храма "Христос Спасител" в Москва. Техният акт, възхваляван в чужбина и сред домашните критици на президента Владимир Путин, не е приеман еднозначно в Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tedavenger

    0 0 Отговор
    Липсата на елементарно домашно възпитание и толерантност към останалите се награждава
Новини по държави: