Last news in Fakti

29 Септември, 2012 11:54 977 0

Ханес Свобода: Станишев сплотява партията

  • пес-
  • сергей станишев-
  • ханес свобода

Сергей Станишев сплотява партията, той е първият водач на социалисти от Източна Европа, който показва интеграция. Той е истинска обединителна фигура, може да слуша и изслушва различните граждани и членове на партии. Затова ние сме го избрали и е единствен кандидат.

Това каза пред ТВ 7 председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода, минути преди Конгреса на ПЕС в Брюксел.

Абсолютно сигурен съм, че партията, на която Сергей Станишев е председател и групата социалисти и демократи в ЕП ще го подкрепят, допълни Ханес Свобода.

Искам да бъда ясен, ние сме "за" реформите, те понякога може да причиняват болка, но те трябва да са справедливи, защото не е редно бедните да плащат цената, а богатите само да наблюдават кризата, продължи Свобода. На въпрос дали ще подкрепи интеграцията на Македония и Сърбия и влизането на България в Шенген, той заяви: Страните от Източна Европа трябва да осъществят необходимите реформи, но както казах и на предишния президент на Сърбия Тадич, ние не санкционираме всички свестни хора в Сърбия затова, че са имали човек като г-н Николич за президент. Колкото до Шенген, ние, като група, изразихме отчетливо позицията – ако България и Румъния са изпълнили критериите, те трябва да влязат в Шенген, а те са изпълнили критериите, категоричен е Ханес Свобода. Според него политическите игри, които текат в момента, са неприемливи. Няма да се справим с проблемите - и техните, и нашите, ако не приемем България и Румъния в Шенген, допълни политикът.

Ханес Свобода коментира и въпрос за наследството на комунистите, която е основна тема в България и в целия Източен блок, и дали трансформацията на бившите компартии е приключила и тази основна част от прехода вече не съществува. "Познавам Сергей Станишев от много години, той никога не е имал симпатия към комунистите и според мен трябва да гледаме в бъдещето. Десните в момента провеждат много политики, които не са приемливи за демократичните правила и ценности, така че аз не виждам причина да поддържаме тази идея, че няма разлика между комунизма и социализма. Да, има разлика, някои хора са подвеждани от лидерите си в миналото, но аз съм абсолютно убеден, че Сергей Станишев и неговата партия са демократични – те са настоящето и бъдещето на Европа", каза политикът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: