Last news in Fakti

27 Юли, 2020 04:32 3 515 37

На 27 юли 1147 г. е основан град Москва

  • москва-
  • русия-
  • столица

С население над 11 милиона души настоящата столица на Русия е най-големият град в Европа и пети в света

На 27 юли 1147 г. е основан град Москва - 1
Снимка: БГНЕС

На 27 юли 1147 г. е основан град Москва.

Първото ѝ споменаване датира от 1147 г., когато според хрониките там се срещат князете Юрий Долгорукий и Светослав Олгович. Тази година условно се приема за година на основаване на града. По това време Москва е незначително градче в отдалечена област с преобладаващо угро-финско население. През 1156 г. Юрий Долгорукий, вече велик княз на Киев, построява около Москва дървени стени и ров, заради което по-късно е приеман за основател на Москва.

След оплячкосването през 1237 г. -1238 г., когато монголците изгарят града до основи и избиват жителите му, Москва се възстановява и става столица на полунезависимо княжество. Макар че градът е отново разграбен от монголците през 1293 г., поради изолираното си местоположение той остава встрани от основните направления на техните походи. Възползвайки се от това, поредица амбициозни владетели, започнала с Даниил, най-малкия син на великия княз Александър Невски от династията Рюрикови, превръщат Москва в един от главните политически центрове в руския североизток, наред с Твер и Нижни Новгород.

Хегемонията на Москва е окончателно утвърдена през 1327 г., когато княз Иван Калита нанася поражение на Твер и пренася столицата на великите князе на Владимир-Суздал в Москва. Заедно с това Иван Калита се превръща в главен наместник на владетелите на Златната орда сред съседните руски княжества и получава правото да събира изплащаните на Златната орда данъци.

Прекъсвайки руската традиция за подялба на княжествата между наследниците на владетеля, Иван Калита оставя владенията си на своя най-голям син. Наследниците на Иван Калита продължават де се разчитат на подкрепата на монголите и активно се намесват в нейните вътрешни междуособици, което през 1382 г. довежда до опожаряването на Москва от Тохтамъш, един от претендентите за престола на Златната орда.

През XV в. Златната орда се разпада на няколко враждуващи помежду си държави и през 1480 г. московският княз Иван III окончателно отхвърля зависимостта си от тях. Въпреки това той успява да запази властта си в руските земи и Москва се превръща в столица на обширна държава. През 1571 г., при управлението на Иван Грозни, градът е превзет от войски на Кримското ханство, които го изгарят напълно, с изключение на Кремъл.

През 1703 г. цар Петър Велики, поставил си за цел модернизацията и отварянето на страната към Европа, започва изграждането на град Санкт Петербург на брега на Балтийско море. През 1712 г. столицата на Русия официално е преместена от Москва в Санкт Петербург.

След успеха на Октомврийската революция през 1917 г. нейният водач Владимир Ленин, боейки се от чужда интервенция, премества обратно столицата в Москва на 5 март 1918 г.

С население над 11 милиона души настоящата столица на Русия е най-големият град в Европа и пети в света и едно от основните политически, икономически, културни и научни средища на континента.

Москва се намира в централната част на Европейска Русия, на двата бряга на река Москва в Източноевропейската равнина. Около 40 моста пресичат реката и свързващия с Волга канал Москва. Освен тях през града протичат няколко десетки канали и притоци на река Москва, най-големият от които е река Яуза, а повечето от малките са затворени в тръби под улиците.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    17 39 Отговор
    А бе, що Кремъл що изглежда като джамия?

    Коментиран от #6, #7, #15, #28, #29

  • 2 Алфа Лисунгер

    11 2 Отговор
    Защо няма анкета ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алфа Вълкът

    5 13 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    Като няма анкета ще гласуваш за ГЕРБ на следващите избори! 😆
  • 5 Рус(Киевска Рус)

    12 19 Отговор
    гр. Москва е основан през 1272г. от внука на монголския хан на Златната орда Батия , който се казва Менгу Тимур. Ни во время первой (предположительно 1245 год) ни во время второй (1257 год) переписей поселений и населения Суздальской земли, которую проводили чисельники из ставки Хана, Москва, как поселение не зафиксирована и соответственно и князя на "московском столе" не было. А ведь речь шла о величайших по тем временам доходах. Именно Хан Золотой Орды, внук Батыя, Менгу-Тимур повелел основать поселение Москва во время третьей переписи Суздальского населения, произведенной в 1272 году. А в 1277 году по достижению Даниилом (сыном Александра Невского) совершеннолетия (по законам Золотой Орды в 16 лет) посадил сего князя на "московский стол".

    Коментиран от #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 реалиста

    2 19 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    чул те алаах

    Коментиран от #20

  • 8 Винкел

    11 28 Отговор
    Най- големият град в света без канализация.
    Толкоз.
  • 9 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    37 15 Отговор
    Синът ми ичи в Германия ипреди години учиха европейските държави със столиците им. До толкова учебната система тук е полотизирсна и джендърска, че за Русия. И Москва като европейски град - столица не се учи, но пък в списъка е Турция и Анкара. Чакай малко! От територията на Турция едвс 3 % са в Европа а Анкара е 0%. От Русия близо 40 % е в Европа а тези 40 % са повече от целия ЕС, а. Москва е 100% в континента. Да, това е великото западно образование, демокрация и учебна система. Географията не е история за да я променяш и пренаписваш.

    Коментиран от #17

  • 10 Българин

    15 31 Отговор
    И поради що се срамуват да са Угро -татаро-монголо- фини....Измислили си Славянски поизход,за да имат Братя по цяла Европа и като ги Окупират им обясняват,че ги освобождават...

    Коментиран от #14

  • 11 Еразъм

    26 6 Отговор
    Честит юбилей и весело празнуване на московчани!!!
  • 12 Д'мин

    26 2 Отговор
    До1: Представи си италианци са го строили!"Иван III (1462-1505 г.), който възстановява Кремъл, заменяйки предишния му белокаменен вид с характерната червена тухла, която познаваме днес, наема много италианци: Аристотел Фиораванти, Алоисио да Милано, Антонио Джиларди, Пиетро Антонио Солари – и именно те проектират и построяват първите кули на Кремъл, както и църквите и дворците в крепостта." Това за сегашният му вид, а иначе: Малцина знаят, че московският Кремъл всъщност копира почти изцяло крепостта Кермен във Волжка България. Кермен (Керман), по-късно Казан, бил един от най-красивите български градове. През 15 век руснаците, все по-често поглеждайки към Волжка България, биват впечатлени от крепоста на град Казан - Кермен-а. Изумени от красотата на крепостта, построена през 11 век от българите, руснаците приели думата "Кремл", със значение "Крепост" в езика си, и извикали Волжко-Български майстори да построят московския Кремъл.
  • 13 всички

    22 7 Отговор
    американски хомосексуалисти да почват да квичат!

    Коментиран от #35

  • 14 Ами защото не са,

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    макар че произходът НЕ Е ЛИЧЕН ИЗБОР и няма значение. По същата логика например трябва ли на гражданите на Австралия днес да се гледа като на престъпници?
  • 15 Кремълското джудже

    4 17 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Защото Путин е скрит мюсюлманин
  • 16 СПЕЦПИДARAZ

    7 13 Отговор
    Фашисти , да върнете веднага заграбената Московия на украинците , финландците и монголците . Свобода за Волжка България !!!
  • 17 Е па защо не си изпрати сина

    12 14 Отговор

    До коментар #9 от "ЛесноЕДаСиПрост ЕООД":

    Да учи в Русия, ама го изпрати в Германия?

    Коментиран от #18, #22

  • 18 Умен по Цялата глава

    9 14 Отговор

    До коментар #17 от "Е па защо не си изпрати сина":

    Там щеше да научи Истинската История на Европа.Лично Путин я е написал...
  • 19 Хауърд Лъвкрафт

    6 17 Отговор
    Най проклетият град в Европа ..
    Където копнеш човешки кости излизат и нищо историческо ..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Woldemas

    6 3 Отговор
    Гледам със усмивка, джуджетата от турският вилайет с нбрекчия Разбойко как пищат срещу великата Русия!
  • 22 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Е па защо не си изпрати сина":

    И ти и 18 сте много елементарни. В ЦЕРН ще ви назначат на работа като елементарни частици. Имате ли идея колко много германци не харесват днешна Германия и я напускат? Нямате. Нямате щот не живеете тук и за това много много не се пише в официалните медии. Ръста на тукашното население е от африканци и араби. Какво общо има географията и това кой къде живее? Историята е лъжлива. Кой може да каже, че Турция е в Европа а Русия и Москва не? Само Бойко и такива като вас заядлици без елементарно логическо мислене. Важното е да сте контра, ма че е глупаво, няма нищо.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ръка

    9 2 Отговор
    Това,че Москва няколко пъти е опожарявана от монголите само показва волята на руснаците да се противопоставят и да отхвърлят владичеството на монголите,та накрая да ги натикат в Монголия. Не виждам нищо укорително някога Москва да е била угро-финско селище. Днешните угро-фински народи са неразделна част на европейската цивилизация. Статията поне показва,че Москва,както и Киев,както и Новгород са основани от варягите,тоест викингите,тоест вижда се връзката на руснаците с германските народи. Незнайно защо е премълчано завладяването на Москва от 1610 до 1612г. от шл.хтите и литовците,а точно от там произлиза коренът на полско-руската вражда. Реално шля.тите свалят последния руски цар от династията на Рюрикови,тоест викингската династия. По-късно Петър I и Екатерина Велика продължават политиката на връзки с Европа и с германските народи. Самата Екатерина е германска принцеса. Днес пак има протегната ръка от Русия към немците. Само Русия може да осигури ".изнено пространство" на немците разбирано днес като достъп до суровини и пазари. Германия е обкръжена от егоисти и само Русия може да и предложи равноправно сътрудничество. Като гледам как Германия се джен.ъризира и покаф.нява твърде е възможно да се наложи Русия пак да дава гражданство и на бели немци. Това вече е отработвано в историята - по времето на Екатирина има много немски заселници в Русия.
  • 25 Диди

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "ЛесноЕДаСиПрост ЕООД":

    Какъв живот живеят германците?

    Коментиран от #27, #30

  • 26 хамсал

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Рус(Киевска Рус)":

    Аха, я дай друг пример монголите да съграждат градове в завзетите от тях територии! И кв*о, създали град за да го населят с руснаци! Ти мозък имаш ли бе хохълско недоразумение!
  • 27 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Диди":

    Такъв какъвто не са и мислили до преди едно поколение, че могат да живеят- в лошия смисъл. Живеят пи- добре от българите, но кой от З Европа не живее по- добре от нас? География е темата. В Русия все едно да учат, че САЩ са в Ц Америка а Мексико в Северна, щот двете държави имат проблеми помежду си, или че Германия е в И Европа а не Западна. Можеш ли да учиш децата, че Турция и Анкара са европейска държава и град? Това и Бойко Чекмеджето няма да го каже, въпреки, че все се излага.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Де си бре пендо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Ха ха ха Пак се появи алфа разпоретината.
  • 30 Сибирь

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Диди":

    Лош. бредните квартали например се познаватр по големият брой дебели германци. Пълно е с плъхве,мръсно.Има и немски просяци,повечето младежи. Естествено има и добри региони и градове,но на някои места ми се ревеше като ги гледах.

    Коментиран от #33

  • 31 Сибирь

    5 2 Отговор
    Няма по-уреден град в Европа. И по-чист! А метрото.... А "садовое кольцо"... Прекрасен град!
  • 32 Диди

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "ЛесноЕДаСиПрост ЕООД":

    Имам друго мнение. Германците живеят така,както всеки може да си желае за такъв живот.Обясни накратко как живеят .

    Коментиран от #34

  • 33 Диди

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Сибирь":

    Бедни има във всяка държава.Явно нищо не си видял, а камо ли разбрал.
  • 34 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Диди":

    Ми поинтересувай се как живее днешния германски пенсионер, колко работещи германци и пенсионирани такива получават парични помощи от държавата, защото иначе не успяват да се разплатят. Подобно нещо пенсионерите и работещите германци преди 20 и повече години неможеха да си го представят. Днес е факт и то мн често срещан. Иначе първенци в ЕС по бюджет и игра с цифри. Германия в сравнение с България и Испания е добре, но не е вече онзи живот който бе тук по времето на д марката.
  • 35 Ген Иван Колев

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "всички":

    Да поставяш квалификации на някой.... е лесно но..обяснете защо .. от 1945 до 1989 никаде в учебниците ни по История не се споменаваше името на генерал Иван Колев? Има много такива неудобни за русофилите личности умишлено забравени.. Защо братска Русия която ни освободи от турците се бие срещу нас заедно с Румъния и Сърбия ...
  • 36 Ген Иван Колев

    2 0 Отговор
    П.п Искам да уточня че не симпатизирам на САЩ точно обратното... Смятам за срамен акт паметника на американските летци
  • 37 27 08 2041 година

    1 0 Отговор
    На 27 ли ?
    Това число е интересно, че даже и не само !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания