Last news in Fakti

6 Август, 2020 13:23 4 434 35

Турски в междучасието: Защо наказаха една ученичка в Германия

  • германия-
  • училище-
  • турски език

Седмици по-късно темата все още нажежава страстите във ФРГ и занимава училището, родителите на детето, техния адвокат и образователните власти

Турски в междучасието: Защо наказаха една ученичка в Германия - 1
Снимка: DW

Няколко изречения, написани с разкривения почерк на една третокласничка, нажежават страстите в Германия. Правилно ли е момичето да бъде наказано, защото в двора на училището разговаряло на турски със съученичка?

 

“Децата в училище трябва да говорят на немски. Защото в Германия се говори на немски. Защото вие искате ние да говорим на немски. Защото другите деца иначе няма да ни разбират…”. Само тези няколко изречения са хрумнали на една третокласничка, накарана от учителката да напише есе на тема: „Защо в училище трябва да говорим само на немски език?". Въпросното съчинение било замислено като наказание за това, че 9-годишното момиче от град Блумберг в провинция Баден-Вюртемберг разговаряло на турски със своя съученичка в двора на училището, което посещава. Всичко това се случи през юли.

Цяла Германия спори

Седмици по-късно темата все още нажежава страстите в Германия и занимава училището, родителите на детето, техния адвокат и образователните власти.

Въпросът е дали може да бъде забранено на едно дете от турски произход да говори на своя майчин език на територията на училището. В момента семейството обмисля да заведе дело срещу училището на базата на съществуващия в Германия Антидискриминационен закон.

До наказанието се стигнало, след като съученици на момичето се оплакали на учителката, че то говори на майчиния си език в междучасията. Това противоречало на правилата в класа. Важно обстоятелство е, че 43% от децата в този клас, а вероятно и в цялото училище, са с миграционен произход. “При нас са събрани деца от 16 различни националности. Затова е важно децата и учителите да говорят на един и същи един език”, казват от училището.

Правилото за общуването само на немски език, поясняват още оттам, било разяснено на децата и на родителите на съвместни родителски срещи. Въпросното правило било само едно измежду други като: “не тичаме из училищните коридори”, “не използваме обидни думи и се отнасяме с уважение едни спрямо други”. Който нарушава тези правила, получавал като наказание задачата да напише кратко съчинение, в което да обясни защо е важно да се спазват правилата.

А щяха ли да я накажат, ако беше разговаряла на английски?

В едно училище в Берлин подобно правило е въведено отдавна, информира сп. “Шпигел” и пояснява, че и там то провокира дискусии - според противниците му това условие дискриминира определени деца, а според привържениците - то помага на учениците, чийто майчин език е друг, да не изпадат в изолация.

Майката на 9-годишното момиче в провинция Баден-Вюртемберг не разбира защо дъщеря ѝ да няма право да разговаря на турски език в междучасията. “Този език е част от нея. Ние като родители се притесняваме”, пише тя до учителката на детето. В кореспонденцията между двете, предоставена на “Шпигел”, се вижда, че майката многократно е настоявала учителката да ѝ покаже официалното решение, което въвежда правилото да се говори само на немски език. Адвокатът, който защитава правата на семейството неслучайно пита: "Щяха ли да бъдат наказани учениците, ако в междучасията говореха помежду си на английски или френски например?". 


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    23 56 Отговор
    Немците са фашисти до мозъка на костите си, могат да дават вид на с пречупен гръбнак, обаче са готови да наторяват безкрайните поля със зеле във всеки удобен момент.
  • 2 Хайл

    44 12 Отговор
    Що да не говори на турски-нали НАВСЯКЪДЕ в немски учреждения и фирми има НАДПИСИ И УКАЗАНИЯ НА ТУРСКИ,що ревът сега
  • 3 гост

    50 6 Отговор
    В Кипър на внучката ми е направена официална забележка да не говори в междучасието с друго българче на български, тъй като другите деца не ги разбирали.

    Коментиран от #7

  • 4 скрита лимонка

    36 7 Отговор
    Повечето немци от Западна Германия знаят английски, обаче го приказват през зъби, докато те псуват на ум на немски.
  • 5 Фен

    12 14 Отговор
    Масовото разпространение на пропагандата на Дойче веле е доказателството за подчиненото състояние на медиите у нас. Както и наличието на медии като Дневник, Сега, Медиапул, БТВ, Факти, на бабикянчо и т.н.
  • 6 Скоро в германистан

    39 7 Отговор
    Ще забраним да се говори на немски. На немски ще се говори само на конете.
  • 7 в Кипър е гадно и горещо

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ти пък за пример ни даваш другите най-големи фашисти. Цигански фашизъм знаеш ли какво е?
  • 8 Браво

    43 12 Отговор
    Защитават си езика и за това Германия няма да изчезне, а тук си говорят на ромски и турски.

    Коментиран от #19

  • 9 хамсал

    31 5 Отговор
    Що не отидете до американския колеж, да питате дали учениците не ги наказват ако говорят на български? Що не отидете после в едно училище в ромски квартал за да чуете "родна реч омайна сладка", и после що не можели да говорят български!

    Коментиран от #17

  • 10 Чалма паша

    35 13 Отговор
    Да си оди е туркия да си говори кадъната
  • 11 Правилно

    11 9 Отговор
    Да забранят и българския, как децата ще научат немския
  • 12 911

    40 11 Отговор
    Като искат да си говорят на турски да си бяха стояли в Турция. Когато си в друга държава спазваш нейните правила.

    Коментиран от #13

  • 13 Последните селяни

    37 9 Отговор

    До коментар #12 от "911":

    За жалост всички чалмари псуват християните а все гледат да живеят в белите държави.

    Коментиран от #16

  • 14 Циганизация ЕС

    22 1 Отговор
    Както казваше един нашенски ромей, т.е.циганин " Не разбирам, защо искат да ме интегрират" !? (в опитите властите да ги интернират от едно село заради постоянни зулуми)
  • 15 Blackthorn

    9 24 Отговор
    Съд до дупка срещу това училище. Това е безобразие! А уж били свободна сттрана...
  • 16 Охоооо

    11 25 Отговор

    До коментар #13 от "Последните селяни":

    Да бяха само те. И ние им казваме, че са гейове, но отиваме да работим в белите държави. Преди Живков не ни даваше да ходим в белите държави и си ходихме голи и боси, сега поне Борисов ни пуска иначе щяхме да умрем от глад. Като си спомня долара беше 3 000 лева, глад, мизерия

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Анонимен

    8 8 Отговор

    До коментар #16 от "Охоооо":

    Какъв Борисов те пуска? НДСВ ни вкара в ЕС, а не Борисов.

    Коментиран от #20

  • 19 Хайл

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Браво":

    Ромски няма,има цигански...за това бай Тошо,светла му памет беше забранил всеки друг език освен БЪЛГАРСКИ,а шайзетата се усетиха късно,дори си превеждаха конституцията на арабски за да МОЖЕЛИ арабите да разбират...Хитлер място в гроба си не намира
  • 20 Охоооо

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Някой освен Борисов да виждаш сега от НДСВ
  • 21 Тъпите родители

    16 6 Отговор
    Пълнят на децата си главите с великата им Турция! Затова се получава така! Обаче като станат 13 и слязат да видят откъде са се пръкнали родителите им! И край! Повече не можеш ги закара на великото село на мама и тати! По принцип мама и тати в повечето случаи да братовчеди!
  • 22 Кой български бре

    4 10 Отговор

    До коментар #17 от "КАСАПИНА":

    тоя отпреди княз Борис I или този след него?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Браво

    5 13 Отговор
    Германеца има да научи още много неща от турците , в Анталия турците построиха църква и две училища за руснаците , училище за детцата от Финландия също и немски които са най-малко 10 бр. целта е децата да не си забравят майчинският език . Затова Турция е светска , хуманна и демократична страна без асимилация към етносите .

    Коментиран от #28

  • 25 Йоцо

    5 7 Отговор
    Как можеш да забраниш 8 годишно дете да говори на майчин език и после турците ни мразят .
  • 26 Влаха

    2 3 Отговор
    Европа е фашист .
  • 27 Ха ха ха

    9 2 Отговор
    Само така! Да си знаят кадъните и агите, докъде могат да си простират кривите и миризливи джонгъли!
  • 28 Хайл

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Браво":

    Майтапчия 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣да беше отишъл там,къв кюр търсиш тук в нашата България
  • 29 onq s konq

    2 2 Отговор
    3000лв за 1$ беше кога жан виденов ни управляваше не борисов
  • 30 ТАНГРА

    5 2 Отговор
    Хитлер на времето уважаваше Турция, а турците бяха повикани след втората световна да им управят държавата и да я вдигнат на крака а сега хленчат срещу едно хлапе което извън уроците си говори на турски , само защото е умно и свободно му се забранява да се исказва на вън с своя език, заслужавахте си съдбата от втората световна гадни германци

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гост

    0 5 Отговор

    До коментар #30 от "ТАНГРА":

    Българите могат само да завиждат на турците друго немогат, българите са ци.ганите на Европа никой не ги бръсни , който е ходил там знае няма нужда да се дръвчите.
  • 33 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "ТАНГРА":

    Българите могат само да завиждат на турците друго немогат, българите са ци.ганите на Европа никой не ги бръсни , който е ходил там знае няма нужда да се дръвчите.

    Коментиран от #35

  • 34 Ъхъй

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ТАНГРА":

    Хитлер ги ,,уважавал,, заради мостовете и евентуално преминаване през Турция, никакви германци не са викали никакви турци, въобще не е ясно с какво са им помогнали. и колко да е умно едно чаве щом не мое се сети че предизвиква ново строителство на газ.камери с невежеството си , сами си предизвикват омразата па после реват , оня ден оня що реве че се употребявали английски думи твърде често , чак закони срещу това ще издава , тва не е ли същото
  • 35 Данчето

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    За пръв път чувам някой да завижда на хора с естествена ужасна и нетърпима миризма
Новини по държави: