Last news in Fakti

14 Август, 2020 04:28 4 921 15

14 август 1994 г. Заловен е Карлос Чакала

  • карлос чакала-
  • илич рамирес санчес-
  • терор

Баща му е убеден комунист и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени съответно Владимир и Ленин

14 август 1994 г. Заловен е Карлос Чакала - 1
Снимка: Архив

На 14 август 1994 г. е заловен терористът Илич Рамирес Санчес, известен като „Карлос Чакала”. Получава псевдонима Карлос, след като става член на лявата екстремистка организация Народен фронт за освобождение на Палестина, а прякорът „Чакала” му дава пресата, когато сред неговите вещи е открита книгата „Денят на Чакала” на Фредерик Форсайт.

В продължение години Карлос Чакала гради печалната си слава с убийства, бомби и изнудване и всеки път безпрепятствено успява да се измъкне както заради влиятелните си поддръжници, така и заради грубите грешки в тактиката на тайните служби. Той е арестуван при операция на френските специални части в Судан, командвана от известния антитерористичен съдия Жан-Луи Брюгиер.

Карлос Чакала е един от най-известните терористи на 70-те и 80-те години на миналия ХХ в.

Днес излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама тайни агенти и ливански информатор.

Илич Рамирес Санчес е роден в Каракас, Венецуела, през 1949 г. любопитен факт в биографията му е, че баща му е убеден комунист и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени съответно Владимир и Ленин.

След дипломирането си от гимназията Илич Рамирес Санчес получава стипендия през посолството на СССР в Каракас. Заминава в Съветския съюз за обучение в Университета за дружба между народите „Патрис Лумумба”, който се ползва от КГБ за „набиране на чужди комунисти”.

В началото на 70-те се свързва с Народен фронт за освобождение на Палестина (ПФЛП) в Йордания и участва в сраженията по време на Черния септември. През 1973 г. прави неуспешен опит да убие еврейския бизнесмен и вицепрезидент на Британската ционистка федерация Йозеф Зиеф. Тези действия са в отговор на убийството на Мохамед Бадиа, лидер на ПФЛП за Европа в Париж, от агенти на Мосад. Карлос Чакала сам признава, че е отговорен за бомбена атака в Банка Хаполим в Лондон, за три коли бомби заложени пред редакции на вестници във Франция, за гранатометна стрелба в парижки ресторант, при която са убити двама и 30 са ранени.

В Хага на 27 юни 1974 г. подпомага японската Обединена Червена Армия при операция за отвличането на френския посланик. На 13 и 17 януари 1975 г. участва в два неуспешни опити да се взривят самолети на Ел Ал с гранатомет на летище Орли, Париж. На 27 юни 1975 г. Карлос Чакала застрелва двама френски агенти при опит за задържането му след като е издаден от Мишел Мукхарбал, арестуван член на ПФЛП. Мукхарбал също е застрелян. Карлос бяга в Ливан, където с.г. приема исляма.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лустрация

    25 17 Отговор

    До коментар #1 от "Бяга в Ливан и приема исляма":

    Не комунисти.
  • 3 Хиената

    17 36 Отговор
    И ВСЕ ПАК СВЪРЗАН КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕАЛИ ЗАКЪРМЕН ОТ ТЯХ,СЪЩИЯ КАТ НАШ ГЕНЕРАЛИСИМУС РАДЕФ

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Да ама Не

    48 4 Отговор
    Айде пак полу-истини...Чакала се отказва от комунистическите си идеи още в Йордания-там и приема исляма.Като се превръща просто в ислямски терорист.Но "свободната" западна преса набляга на това,че база му бил комунист-а точно баща му се отказва от него след като Чакала приема исляма.С думите "той не работи за червената идея-той е просто фанатизиран ислямис"...И до ден днешен историята на Чакала се ползва за пропаганда-видиш ли комуниста какви неща прави...-което си е манипулация на общественото мнение...
  • 5 Оставка

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хиената":

    Бъдещата бииграфия на тиквата, нали не сте забравили , че той също е член на БКП пък и агент Буда.
  • 6 Путкин

    10 16 Отговор
    Във всички гадости, войни, убийства, атентати и др са намесени колхозниците.
  • 7 Вейдър

    10 0 Отговор
    А , каква хрисима физиономия има на зубрач от втория чин. И тези очилца!
  • 8 Bai nudals

    7 4 Отговор
    За него борбата,която е водил е била правилната. Да е приел исляма,незнам освен да си бил там,като се е случвало.
  • 9 А твоя идол

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хиената":

    С какво са го кърмили бе,евра ли?

    Коментиран от #10

  • 10 Абе там да кажат

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "А твоя идол":

    в Симитли...
  • 11 От абсурдистан

    11 0 Отговор
    14.08.2020 !
    Все още НИКОЙ от виновните за 30-ет годишният геноцид спрямо бг.данъкоплатец не е заловен !

    Коментиран от #13

  • 12 щръкнал щърк

    0 0 Отговор
    Скоро така ще се цитира и БОЙКОВАТА биография - още млад на 18 става комунист , после и пожарникар , оттам се прехвърля при мутрите-мафиоти и им става ортак , после следва салто мортале към полицията и после стига връх в авторитаризма във властта ! Въпросът е.....ще стигне ли последния етап на Карлос - ЗАТВОРА ? Или по - точно КОГА ?
  • 13 бай Ганьо Банкянски

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "От абсурдистан":

    Важното е ТИКВАТА да е доволен и на власт !
  • 14 тирбушон

    0 0 Отговор
    Голема грешка, че и тука вожда Ленин има пръста, така и иначе комунизма не спаси света, ама още му ядем отровата...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.